Orice om poate să aibă o conexiune iubitoare, o relație care permite fiecărei persoane să fie văzută, fără pretenții, defecte și vulnerabilități la vedere. Este frumos, dar nu este ușor pentru că acest tip de conexiune necesită deschidere și vulnerabilitate. Zidurile trebuie să cadă.
Iată modalități de a împiedica vechile dureri de inimă să-ți bântuie relația actuală:
1. Iubeste-te pe tine ca pe oricine altcineva
Acordă atenție propriilor nevoi. Tot ce este necesar pentru a găsi echilibrul și a trăi din toată inima este deja în tine. Indiciile vor apărea ca sentimente, șoapte și gânduri de care nu poți scăpa. Este intuiția ta și știe de ce ai nevoie. Nu o ignora.
Dacă ai fost ignorat de-a lungul vieții, trebuie să știi că poți să te ridici și să-ți oferi dragostea pe care o meriți.
2. Acceptă-ți sentimentele
Dacă modul în care te descurci cu rănile emoționale și dezamăgirea este cu o forțare stoică, încearcă să ai încredere. Singura modalitate de a face față sentimentelor este să le simți. Ele există pentru un motiv întemeiat și dețin informații despre ceea ce ai nevoie sau direcția pe care trebuie să mergi.
Cu cât le ascunzi, cu atât fac mai multe daune — îți întăresc armura și îți afectează capacitatea de a te conecta. Lasă sentimentele să se dezvolte, simte-le puțin mai mult decât data trecută și ai încredere că vei fi bine – pentru că vei fi.
3. Fii atent la lucrurile pe care ți le spui
Fii atenț la vorbirea de sine care sună ca autocompătimire, victimizare, defensivă sau furie.
Auto-vorbirea înseamnă mesajele silențioase, automate, care se rotesc în capul tău. Este puternică și modelează modul în care te raportezi la lume. Când asculți mesajele, s-ar putea să fii surprins de ton și cuvinte. Felul în care vorbești cu tine însuți se va scurge în felul în care ești cu oamenii apropiați.
Discuția personală ar putea avea nevoie de redirecționare. Aceasta va însemna să fii clar și puternic cu tine însuți, uneori reconfortant și tandru alteori. O serie de studii din Jurnalul de Personalitate și Psihologie Socială au arătat că „mici schimbări în limbajul pe care oamenii îl folosesc pentru a se referi la sine în timpul introspecției influențează capacitatea lor de a-și regla gândurile, sentimentele și comportamentul în condiții de stres social, chiar și pentru persoanele vulnerabile”.
4. Acceptă-ți vulnerabilitățile, nu le ascunde
Există părți din noi toți care sunt atât de moi, tandre și low, încât tentația este să le ascundem pentru protecție. Sunt lucrurile la care te gândești la 2 dimineața, sentimentele pe care le simți și pe care nimeni nu le cunoaște, insecuritățile fable, temerile fable. Sunt părțile fragile din tine, și ar fi logic să le ascunzi dacă ai fi într-un mediu aspru sau nesuportabil, dar acum te afli într-un alt mediu.
Lasă-ți partenerul să le vadă – nu-l acoperi cu furie, negare sau pretenție. Acest lucru ar putea fi riscant și s-ar putea să simți că este mai ușor și mai sigur să-ți păstrezi marginile uzate protejate, înfășurate și ascunse acolo unde nimeni nu poate vedea, dar ai încredere că orice s-ar întâmpla, te poți susține pe tine însuți, vulnerabilitățile și tot.
Deschide-te, încetul cu încetul. Nu trebuie să fie totul despre auto-dezvăluire. Poate fi în felul în care relaționezi, felul în care atingi, cuvintele de dragoste pe care le oferi sau înmuierea ta în preajma cuiva. Este vorba despre a fi vulnerabil pentru că nu poți avea intimitate fără asta.
„În pofida miturilor, a te dezbrăca emoțional față de cineva nu trebuie să implice împărtășirea dorințelor, eșecurilor sau secretelor fable cele mai profunde. Uneori, lucrurile mărunte pe care le faci pentru a dezvălui cine ești și acționezi îți pot schimba viața pentru totdeauna.
5. Încetinește când lucrurile devin dure
Ce faci când conversația devine grea? Te aprinzi? Te închizi în tine? Pleci? Stai? Tentația ar putea fi de luptă sau fugi, și probabil vei avea un favorit. De asemenea, este probabil că niciuna dintre ele nu este o opțiune grozavă.
Încearcă să încetinești lucrurile, astfel încât să poți răspunde mai deliberat și să fii mai puțin blocat de răspunsurile automate și amintirile vechi care apar din conștientizarea ta.
Evitarea conversațiilor dificile are un mod de a conduce distanța dintre oameni. Când unul dintre voi se dezactivează, celălalt va urma în curând. Când se întâmplă acest lucru, problemele se vor acutiza și vor transforma fundația solidă a relației fable în noroi.
Dacă simți că devii zburător, încearcă să te așezi la pământ. Simte-ți picioarele pe podea. Încetinește respirația și amintește-ți că sunt doar sentimente. Vor veni și apoi vor pleca. Când tentația este să te dezlipești, concentrează-te pe partenerul tău și amintește-ți de ce este vital să rămâi.
6. Lărgește spațiul dintre ceea ce se întâmplă și modul în care răspunzi
Cu toții intrăm în moduri obișnuite de a răspunde în relații. Ele se întâmplă instantaneu și fără gândire conștientă. Încetinește procesul. Respiră astfel încât să-ți poți acorda timp și să lărgești spațiul dintre ceea ce se întâmplă sau ce se spune și răspunsul tău. Apoi, când ești gata, vorbește deschis, fără vină sau judecată.
Asta nu înseamnă că nu poți sublinia problemele, dar fă-o dintr-o poziție de putere, har și iubire, nu dreptate. Gândește-te la ceea ce poți face, sau încetezi să faci, astfel încît să fie mai ușor pentru cealaltă persoană să-ți ofere ceea ce ai nevoie.
Cu cât poți fi mai deschis și mai generos din punct de vedere emoțional, cu atât cealaltă persoană va avea mai mult permisiunea să facă același lucru.
7. Folosește iertarea
Toate relațiile vor intra în warfare uneori. Când ești cu cineva care te iubește, va exista multă putere care vine din cauza rănirii. Folosește-o cu înțelepciune.
Cu toții greșim uneori, și toți facem lucruri stupide care rănesc oamenii pe care îi iubim. Când tu ești cel care a fost rănit, recunoaște, discută și simte-te rănit sau furios, dar nu-ți folosi rănirea sau furia ca o modalitate de a păstra puterea sau controlul în relație. Foloște-le pentru a alimenta o conversație și pentru a găsi o modalitate mai bună de a face lucrurile.
Asta nu înseamnă că trebuie să accepți orice prostie care se întâmplă, ceea ce înseamnă că nu rezistă la o rezoluție sau nu te lupți murdar din cauza sentimentului de dreptate.
Tratamentul tăcut, vorbirrea urâtă sau revendicarea cu înverșunare a statutului de victimă s-ar putea simți bine la momentul respectiv, dar îți va scufunda relația pe termen lung.
8. Renunță la perfecțiune
Perfecțiunea te îngreunează. Noi, oamenii, putem fi destul de grozavi să fim în preajmă, dar suntem departe de a fi perfecți.
Problema cu perfecțiunea este că trece cu vederea faptul că nu poți fi ideally suited în orice. Când te străduiești pentru perfecțiune într-un domeniu, o altă zonă va avea de suferit. Este doar așa cum este. Când pui așteptările perfecțiunii asupra relației sau partenerului tău va crea probleme.
Explorează modul în care nevoia ta de a fi ideally suited sau corect ar putea să-ți afecteze relația, apoi slăbește strânsoare, pentru a te bucura de relația sinceră și imperfectă.
9. Spune adevărul
Vorbește cu inima deschisă. Acest lucru nu înseamnă a ataca, a învinovăți, a judeca sau a critica în numele onestității. Atacul este atac și critica este criticăi.
Expresia „doar a fi sincer” este prea des folosită ca o proastă deghizare pentru „doar a fi rău”. A vorbi cu inima deschisă înseamnă a vorbi despre cum te simți. Înseamnă să te lași văzut într-un mod care face mai ușor pentru ceilalți să răspundă și să-ți ofere ceea ce ai nevoie.
Aceasta va însemna să aprofundezi ceea ce simți și să găsești adevărul din spatele lui. Dacă ești supărat, care este sentimentul ascuns? Care sunt cuvintele? Furia nu există niciodată de la sine și întotdeauna există ceva – tristețe, nesiguranță, frică, vinovăție, gelozie.
10. Nu lăsa iubirea în seama altcuiva
Când nu te iubești suficient, garda ta va fi prea sus sau nu suficient.
Dragostea de sine poate fi văzută ca o combinație de contact cu sine și acordarea de atenție; acceptarea de sine, a fi în skedaddle cu tine și îngrijirea de sine, a fi protector și a avea grijă de tine, conform unui studiu din 2023 care a găsit o legătură între iubirea de sine, sănătatea psihologică și bunăstarea.
Deci, nu fi bătăușul care te judecă, te rușinează sau te critică. Probabil te-ai săturat deja de asta. Monstrul este bine hrănit – nu-l mai hrăni.
11. Fii prezent oriunde te-ai afla
Ascultă cu inima și cu trupul tău. Oamenii se vor deschide și vor fi mai pregătiți să se conecteze atunci când se vor simți auziți și văzuți. Prea des în conversație nu suntem pe deplin acolo. În schimb, suntem distrași de alte lucruri sau ne gândim la modul în care vom răspunde.
Simți ceea ce se spune mai degrabă decât asculți. Când partenerul tău vorbește, observă cum îți ții corpul. Ești deschis? Atent? Disponibil? Dar fața ta? E greu? Cald? Tandru? Te gândești la răspunsul tău sau asculți ce se spune?
12. Nu-ți mai lăsa rănile să te afecteze
Rănile fable nu trebuie să te mai rănească. Ele sunt dovada rezistenței, puterii și curajului tău, și acum pot lucra pentru tine.
În primul rând, va trebui să luminezi asupra lor. Nu-i ține în întuneric, altfel nu-i vei vedea venind când se ciocnesc de tine. Când ai o reacție emoțională față de partenerul tău, de ce îți amintește asta? Care este prima ta amintire despre aceste sentimente?
S-ar putea să fie nevoie să stai cu ei un timp pentru a-i lăsa să-ți vorbească. Dar partenerul tău? De cine îți amintește? Concentrarea asupra diferențelor te va ajuta să nu-ți mai vezi partenerul sau relația printr-un filtru vechi.
Iată dilema – renunță la armură și riști să fiți rănit, dar renunți la armura și relația pe care o meriți se va strădui să te găsească.
Armura este învelișul protector pe care îl punem în jurul nostru pentru a opri lucrurile care ne-au rănit înainte, să nu ne mai rănească vreodată. Nu este un lucru rău – cu toții îl avem și cu toții avem nevoie de el – dar cu cât armura este mai dură și mai strânsă, cu atât este mai greu să te conectezi, să te simți iubit și să dăruiești dragoste. S-ar putea să simți iubirea, profund și pur, dar nu poate fi așa cum trebuie.
Cele mai profunde răni vin adesea din copilărie. Ele pot afecta modul în care oamenii văd lumea, ei înșiși și relațiile lor. Ei pot modela așteptările pe care oamenii los angeles de la ei înșiși și de la alții, și ceea ce cred ei că merită. De asemenea, pot afecta oamenii la nivel fiziologic – modul în care se mișcă, sistemul lor nervos și creierul.
Nimic din toate acestea nu trebuie să fie eternal. Desigur, nu toate rănile vin din copilărie. Puțini dintre noi ajung la vârsta adultă fără să ni se frângă inimile, să ne pună la îndoială ideile despre dragoste și să ne fie învinețite spiritele.
Modul în care ne ocupăm de asta va determina puterea pe care o are istoria noastră de a ne răni în continuare. De fapt, oferind o oportunitate de auto-reflecție, învățare și experimentare, durerile trecute pot fi poarta de intrare către relații mai puternice – dar acest lucru necesită efort, dorința de a explora și curajul de a experimenta un alt mod de a fi.
Capacitatea este în noi toți. În același mod în care, cu efort și practică deliberată, ne putem extinde capacitățile fizice, ne putem extinde cu mult peste limitele auto-forțate ale marginilor noastre emoționale.
De unde știu că o rană veche este în joc? Când există lupte cronice într-o relație, probabil că răni vechi alimentează bătălia. Existența și influența vechilor răni vor fi adesea în afara conștientizării noastre. Nu vom ști că sunt acolo, dar efectele lor vor fi evidente.
Efectele traumei asupra relațiilor intime le pot afecta în diferite moduri, conform unui studiu din 2006 care a arătat că comunicarea, conexiunea, intimitatea, suferința și sprijinul sunt toate say afectate.
Rănile vechi au început să lucreze atunci când ceva în momentul prezent declanșează amintiri vechi care sunt atașate de răni vechi. Când se întâmplă acest lucru, reacționăm la noua situație ca și cum ar fi una veche.
Există câteva moduri de a spune că o rană veche este în joc:
Conflictul este fixed și se simte mereu la fel. Reacția ta emoțională la ceva din cadrul relației este intensă și disproporționată față de ceea ce părea să o provoace.
Este vital să ne amintim că atunci când încerci ceva nou, se va simți incomod pentru un timp și tentația va fi să alergi înapoi la ceea ce este acquainted. Fii conștient de acest lucru și întoarce-te în zona de siguranță dacă vrei, dar amintește-ți motivele pentru care ai vrut să plecidin ea și las-o să fie un refugiu temporar, nu o adresă permanentă.
Este ușor să accepți felul în care simți și lucrurile pe care le crezi normale – pot fi, dar asta nu înseamnă că lucrează pentru tine.
Există întotdeauna posibilitatea unui nou tip de normalitate. Una care este mai bogată, mai deschisă, mai iubitoare și mai conectată. Schimbarea s-ar putea să nu fie una rapidă, dar cu curaj și disponibilitatea de a experimenta lumea și relațiile fable, este întotdeauna posibil să găsești un nou mod de a fi – unul care să se simtă mai împlinitor, potrivit yourtango.com.