„Avem zece specii de şerpi în România, dintre care 7 sunt neveninoase. Există şi trei specii de vipere, dar ele sunt populaţii izolate. Nu există în niciun caz în zona Bucureştiului, Ilfovului, specii de vipere, iar acolo unde ele există nu intră în interacţiune cu oamenii, sunt animale extrem de timide. Există populaţii în zona Băilor Herculane, acolo există un pic de suprapunere cu populaţia de oameni, există în Dobrogea, în Moldova şi Transilvania., scrie dcnews.ro
Cel mai des, viperele stau în zone foarte naturale. Ori în zonele de munte, mai înalte, cum e la Herculane, ori în zone de stepă în restul ţării. Oricum, în zone de vegetaţie foarte multă. Se poate întâmpla, totuşi, să ne plimbăm pe undeva pe un traseu şi să ne întâlnim cu o viperă. Nu ar trebui să ne fie frică, sunt animale extrem de timide. Ecu am avut norocul să merg pe teren şi să pozez vipere. Sunt extrem de greu de găsit. Mai ales că sunt populaţii din ţară cărora li s-a distrus aproape tot habitatul, aproape că nu mai sunt”, a declarat Oana Vasiliu la DC Anima.
Cum ar trebui să procedăm când ne iese în cale un şarpe
„Atitudinea ar trebui să fie similară, indiferent dacă e vorba de un șarpe veninos sau neveninos: îl lăsăm în tempo. Nu încercăm să-l mutăm, să-i facem rău, pentru că, de cele mai multe ori, atunci se întâmplă accidente. Chiar și când este vorba de un șarpe veninos, situația poate deveni mai gravă, deși o mușcătură de viperă va duce foarte rar la deces. Există, totuși, un risc mai mare pentru animale de companie sau copii, care sunt mai mici. În schimb, de multe ori se creează panică și când e vorba de un șarpe neveninos. Viperele nu sunt foarte agresive, dar există, de exemplu, șarpele rău, care nu este veninos, însă este foarte probabil să te muște. Oamenii se panichează, pentru că, de multe ori, animalul fuge.
Partea legală este foarte importantă, atât în legea protecției animalelor, cât și în OUG 57. Există legi care protejează toate speciile de șerpi din România, iar amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei. De principiu, în momentul în care vezi un șarpe, nu ai voie să-i faci nimic, decât eventual să te retragi și să contactezi un specialist.
Chiar și capturarea este ilegală. Nu avem voie să-l luăm de acolo, nu avem voie să-l mutăm. Și, ca idee, mutarea unui animal sălbatic în overall, dar inclusiv când vine vorba de șerpi, poate duce la moartea lor. De multe ori, oamenii cred că fac bine, mutând șarpele din parc pentru a preveni un incident, dar este posibil ca animalul să nu se poată adapta în noul habitat. Atunci când alegem un nou habitat din orice motiv pentru un astfel de animal, întotdeauna ne consultăm cu specialiști, deoarece nu știm toate detaliile și există diverși factori care pot afecta supraviețuirea acestuia.”, a spus Dr. Veterinar Oana Vasiliu, la DC Anima.