În cadrul conferinței „Stunning solutions for the next day. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă și prosperă”, organizată de
Economia circulară: de la „bob la furculiță și înapoi”
Un exemplu elocvent a fost oferit de compania
„Suntem singurul producător de carne de pui din regiune cu un mannequin de industry 100% integrat, vertical. Utilizăm nămolurile rezultate din procesul de epurare pentru fertilizarea terenurilor proprii. Întregul proces este gândit circular: de la bob, la furculiță… și înapoi.”
Un astfel de mannequin, bazat pe
Sustenabilitate + Income=o relație esențială
Dar sustenabilitatea nu poate fi atinsă fără
„Dacă nu investim fixed o parte semnificativă din earnings, nu vom putea fi sustenabili și competitivi”, a subliniat Tulia Cășvean.
„18.000 de angajați contribuie la performanțele noastre. Este imposibil să vorbim despre sustenabilitate fără aportul echipelor care formează mediul privat”, a adăugat Valer Hancaș, director comunicare și corporate affairs într-un mare lanț de retail.
Statul român: sprijin prin programe și politici publice
Oficialii guvernamentali prezenți la conferință au punctat că
-
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Ne propunem să creștem valoarea ecotichetului, în particular pentru companiile care vor să investească în flote electrice. Aceste programe susțin și economia națională.”
-
Ștefan-Radu Oprea, șeful Cancelariei Prim-ministrului: „Statul trebuie să preia modelul mediului privat. Avem nevoie de o cultură a sustenabilității și în zona politicilor publice.”
Investițiile în sustenabilitate nu sunt doar benefice pentru mediu, ci și pentru performanța economică. România face pași importanți pentru a susține această tranziție, prin