Economic Ultima Ora

Ce înseamnă economie circulară? România are deja modele de succes

Ce înseamnă economie circulară? România are deja modele de succes

În cadrul conferinței „Stunning solutions for the next day. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă și prosperă”, organizată de Antena 3 CNN prin platforma RO 3.0, experți din sectorul public și privat au prezentat inițiative, politici și soluții concrete pentru un viitor mai verde și mai eficient economic.

Economia circulară: de la „bob la furculiță și înapoi”

Un exemplu elocvent a fost oferit de compania Transavia, prin vocea Tuliei Cășvean, Director Comunicare Corporativă:

„Suntem singurul producător de carne de pui din regiune cu un mannequin de industry 100% integrat, vertical. Utilizăm nămolurile rezultate din procesul de epurare pentru fertilizarea terenurilor proprii. Întregul proces este gândit circular: de la bob, la furculiță… și înapoi.”

Un astfel de mannequin, bazat pe valorificarea completă a resurselor, demonstrează că sustenabilitatea reală presupune investiții consistente și o viziune pe termen lung.

Sustenabilitate + Income=o relație esențială

Dar sustenabilitatea nu poate fi atinsă fără resurse financiare și fără resursa umană, spun specialiștii.

„Dacă nu investim fixed o parte semnificativă din earnings, nu vom putea fi sustenabili și competitivi”, a subliniat Tulia Cășvean.

„18.000 de angajați contribuie la performanțele noastre. Este imposibil să vorbim despre sustenabilitate fără aportul echipelor care formează mediul privat”, a adăugat Valer Hancaș, director comunicare și corporate affairs într-un mare lanț de retail.

Statul român: sprijin prin programe și politici publice

Oficialii guvernamentali prezenți la conferință au punctat că statul are un rol activ în această transformare:

  • Mircea Fechet, ministrul Mediului:

    „Ne propunem să creștem valoarea ecotichetului, în particular pentru companiile care vor să investească în flote electrice. Aceste programe susțin și economia națională.”

  • Ștefan-Radu Oprea, șeful Cancelariei Prim-ministrului:

    „Statul trebuie să preia modelul mediului privat. Avem nevoie de o cultură a sustenabilității și în zona politicilor publice.”

Investițiile în sustenabilitate nu sunt doar benefice pentru mediu, ci și pentru performanța economică. România face pași importanți pentru a susține această tranziție, prin programe de finanțare, politici adaptate și încurajarea colaborării dintre stat și mediul de afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *