Ultima Ora

Groază printre imigranții din SUA / Trump va pune capăt statutului protejat pentru afgani și camerunezi

Groază printre imigranții din SUA / Trump va pune capăt statutului protejat pentru afgani și camerunezi

Mii de afgani și camerunezi le vor înceta protecția temporară de deportare, a declarat Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al SUA.

Secretarul pentru Securitate Internă, Kristi Noem, a constatat că condițiile din Afganistan și Camerun nu mai meritau protecția SUA, potrivit unei declarații a secretarului adjunct al DHS, Tricia McLaughlin, relatează BBC.

Se estimează că aproximativ 14.600 de afgani eligibili anterior pentru statutul de protejat temporar (TPS) sunt acum programați să-l piardă în mai, în timp ce aproximativ 7.900 de camerunezi îl vor pierde în iunie.

TPS este acordat cetățenilor țărilor desemnate care se confruntă cu condiții – cum ar fi conflicte armate sau dezastre de mediu – care îi fac nesigură întoarcerea acasă.

Statutul durează, de obicei, până la 18 luni, poate fi reînnoit de secretarul de securitate intern în exercițiu și oferă protecție împotriva deportarii și acces la permisele de muncă.

Decizia lui Noem vine în aceeași zi în care un judecător american a decis că administrația Trump ar putea deporta un absolvent de universitate care a fost reținut luna trecută pentru rolul său în protestele pro-palestiniene.

Potrivit lui McLaughlin, în septembrie 2023, atunci secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a anunțat că TPS pentru afgani va fi prelungit cu 18 luni, până la 20 mai a acestui an.

Dar la 21 martie, după ce s-a consultat cu alte agenții guvernamentale americane, Noem „a stabilit că Afganistanul nu mai îndeplinește cerințele statutare pentru desemnarea sa TPS și, prin urmare, a reziliat TPS pentru Afganistan”, a spus McLaughlin.

Ea a adăugat că decizia lui Noem s-a bazat pe o revizuire a serviciilor de cetățenie și imigrare din Statele Unite (USCIS) a condițiilor din Afganistan, unde talibanii și-au reluat controlul în urmă cu aproape patru ani.

O decizie similară care încetează desemnarea Camerunului pentru TPS a fost luată pe 7 aprilie, a spus McLaughlin.

Luna trecută, administrația Trump a declarat că va revoca în mod similar statutul legal temporar a peste jumătate de milion de migranți din Cuba, Haiti și Nicaragua și Venezuela.

Ei au fost aduși în SUA în cadrul unui proces de sponsorizare din epoca Biden, cunoscut sub numele de CHNV, pe care Trump l-a suspendat după preluarea mandatului.

Mai mult de 120.700 de venezueleni, 110.900 de cubanezi și 93.000 de nicaraguani au fost autorizați să intre în SUA în cadrul programului înainte de a fi închis.

Cei cărora li s-a spus să plece au fost avertizați să facă acest lucru înainte ca permisele și protecțiile de deportare să expire la sfârșitul acestei luni, pe 24 aprilie, potrivit unei notificări postate de guvernul federal.

Groază printre refugiați

Dar nu doar oamenii cărora li s-a acordat TPS au fost afectați de schimbarea regulilor de imigrare din SUA.

Shukriah – nu numele ei real – locuiește în Washington DC. Ea a ajuns în SUA în ianuarie anul trecut împreună cu familia. Ei au fugit din Afganistan și au îndurat o călătorie lungă în SUA, în 11 țări, în încercarea de a cere azil.

„Frica de deportare mi-a afectat profund sănătatea psihică și fizică. Cu greu pot dormi, mă dor picioarele și plâng în mod constant de frică și anxietate”, a declarat ea pentru BBC.

Shukriah, care este însărcinată în șapte luni, a primit un e-mail – văzut de BBC – pe 10 aprilie de la DHS pe care scria: „Este timpul să părăsiți Statele Unite”.

Acesta a adăugat: „Cu excepția cazului în care expiră mai devreme, eliberarea condiționată va înceta la șapte zile de la data acestei notificări.

„Dacă nu plecați imediat din Statele Unite, veți fi supus unor potențiale acțiuni de aplicare a legii”.

Site-ul web al DHS conține informații pentru cetățenii afgani despre cum să solicite prelungiri pentru a rămâne în SUA acum că programele care îi protejează anterior sunt modificate.

În timp ce copiii mici ai lui Shukriah ar fi toți eligibili, din cauza vârstei lor, calea ei și a soțului ei ar putea fi mai complicată.

„Eliberarea mea a fost acordată în cadrul programului umanitar, iar cazul meu de azil este încă în curs”, a spus ea.

„Nu știu ce pași să fac acum și mi-e foarte frică de ce se va întâmpla cu mine și familia mea”.

Imigrația rămâne un punct central de rezolvat pe agenda Administrației Trump 2

Imigrația, în special deportarea în masă, a fost un punct cheie al campaniei electorale a lui Trump – și a dominat politica de la preluarea mandatului.

La începutul acestui an, datele obținute de Reuters au arătat că, în prima sa lună înapoi în funcție, SUA au deportat 37.660 de persoane – mai puțin decât media lunară de 57.000 de mutări și returnări în ultimul an complet al administrației Biden.

Administrația Trump a continuat să revoce vizele sutelor de studenți internaționali, în încercarea de a reprima protestele pro-palestiniene din campusurile universitare din SUA.

Într-un astfel de caz, o instanță americană de imigrație a decis vineri că guvernul american ar putea deporta Mahmoud Khalil, un rezident legal permanent din SUA, care a fost reținut într-un centru de detenție din Louisiana din 8 martie.

Într-o scrisoare scrisă de la unitate, el a spus că „arestarea sa a fost o consecință directă” a vorbirii pentru drepturile palestinienilor.

Noem, lăudând decizia pe rețelele de socializare, a spus că „este un privilegiu să vi se acorde o viză sau carte verde pentru a trăi și a studia” în SUA și că „când susțineți violența, glorificați și susțineți teroriștii care se bucură de uciderea americanilor și hărțuiesc evreii, acest privilegiu ar trebui revocat”.

„Bună scăpare”, a adăugat ea.

Avocatul domnului Khalil a spus că echipa sa va lupta pentru „dreptul clientului său de a vorbi împotriva a ceea ce se întâmplă în SUA”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *