În mai multe țări din lume, o cincime sau mai mulți dintre adulți au părăsit grupul religios în care au fost crescuți, arată o cercetare a Pew Analysis efectuată în 36 de țări. Creștinismul și budismul au suferit pierderi deosebit de mari din această „schimbare religioasă”, în timp ce un număr tot mai mare de adulți nu au nicio afiliere religioasă, potrivit sondajelor Pew.
Ratele de schimbare a religiei variază foarte mult pe tot globul, arată sondajele.

Ce este schimbarea religioasă?
Pe parcursul acestui raport, schimbarea religioasă se referă la o schimbare între grupul religios în care o persoană spune că a fost crescută (în timpul copilăriei) și identitatea sa religioasă acum (la vârsta adultă).
Folosim termenul de schimbare religioasă în loc de „convertire” deoarece schimbările pot avea loc în mai multe direcții – inclusiv de lafi crescut într-o religie lafi neafiliat religios
Țările în care schimbarea religiei este o raritate
În unele țări, schimbarea religiilor este foarte rară. În India, Israel, Nigeria și Thailanda, 95% sau mai mulți dintre adulți spun că încă aparțin grupului religios în care au fost crescuți.
Dar în Asia de Est, Europa de Vest, The US de Nord și The US de Sud, schimbarea este destul de comună. De exemplu, 50% dintre adulți din Coreea de Sud, 36% din Țările de Jos, 28% din Statele Unite și 21% din Brazilia nu se mai identifică cu religia din copilărie.
La ce religii trec oamenii?
Cea mai mare parte a celor care părăsesc o anume religie trec la categoria „neafiliați religios”, care constă în oameni care spun că sunt atei, agnostici sau „nimic particular”.
Cu alte cuvinte, cea mai mare parte a schimbării este dezafilierea – oameni care părăsesc religia copilăriei și nu se mai identifică cu nicio religie.
Mulți dintre acești oameni au fost crescuți ca creștini. De exemplu, 29% dintre adulții din Suedia spun că au fost crescuți creștini, dar acum se descriu religios ca fiind atei, agnostici sau „nimic particular”.
De asemenea, budismul pierde adepți prin dezafiliere în unele țări. De exemplu, 23% dintre adulții chestionați în Japonia și 13% în Coreea de Sud spun că au fost crescuți ca budiști, dar nu se identifică cu nicio religie astăzi.
Cu toate acestea, nu toate schimbările sunt departe de religie. Dar unii oameni se mișcă în direcția opusă. Dintre cele 36 de țări chestionate, Coreea de Sud are cea mai mare pondere de oameni care spun că au fost crescuți fără afiliere, dar au o religie astăzi (9%). Majoritatea dintre ei (6% din toți adulții din Coreea de Sud) spun că nu au avut o educație religioasă și că acum sunt creștini.
Deși aceste cifre reflectă tendințele religioase din cele 36 de țări incluse în sondaj, ele nu sunt neapărat reprezentative pentru întreaga populație a lumii. Creștinismul – religie din lume cea mai mare și cea mai răspândită , după estimările Centrului de Cercetare Pew – este credința majoritară
Islamul, a doua religie ca mărime din lume, este o religie predominantă din punct de vedere istoric în șase din cele 36 de țări chestionate: Bangladesh, Indonezia, Malaezia, Nigeria, Tunisia și Turcia. (Considerăm că atât creștinismul, cât și islamul predomină în Nigeria, care este împărțită din punct de vedere religios.)
Budismul a fost predominant în alte cinci țări chestionate: Japonia, Singapore, Sri Lanka, Coreea de Sud și Thailanda. (De asemenea, considerăm că Coreea de Sud are două religii predominante, budismul și creștinismul.)
Hinduismul și iudaismul sunt fiecare religie predominantă într-o singură țară studiată (India și, respectiv, Israel).
Care grup religios a câștigat cel mai mult din schimbarea religioasă?
Categoria care a înregistrat cele mai mari câștiguri nete din schimbare este cea neafiliată religios.
În țările cu un număr substanțial de oameni care se descriu ca nu au nicio religie, mult mai mulți respondenți la sondaj au devenit neafiliați decât sunt cei care s-au alăturat unei religii după ce au fost crescuți fără una.
În Italia, de exemplu, raportul dintre plecare și alăturare printre cei neafiliați este de 1,0 la 28,7. Pentru fiecare persoană care a fost crescută fără afiliere religioasă, dar care acum are o religie, mai mult de 28 de persoane spun că au fost crescute într-o religie, dar nu mai au una.
Cu toate acestea, acesta nu e și cazul Ungariei. Pentru fiecare maghiar care a devenit neafiliat religios, aproape doi alți spun că au fost crescuți fără religie, dar acum se identifică cu una. Majoritatea maghiarilor care au ales o religie după ce au fost crescuți fără una sunt acum creștini.
Vârstă
În majoritatea țărilor chestionate, procente aproximativ egale de adulți mai tineri și adulți în vârstă și-au schimbat religia. De exemplu, în Singapore, 29% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani spun că aparțin unui grup religios diferit de cel în care au fost crescuți, la fel ca 29% dintre adulții de peste 50 de ani.
Cu toate acestea, în 13 țări – inclusiv aproape toate națiunile din The US Latină chestionate, precum și în mai multe țări din Europa și The US de Nord – adulții sub 35 de ani au mai multe șanse decât cei de 50 de ani și peste să fi schimbat religia.
În Spania, de exemplu, forty eight% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 34 de ani au schimbat religia, comparativ cu 36% dintre adulții cu vârsta de 50 de ani și mai mult. Și în Columbia, 34% dintre cei mai tineri adulți au schimbat religia, comparativ cu 14% dintre cei mai în vârstă.
Educaţie
În majoritatea țărilor, ratele de schimbare religioasă nu variază foarte mult între persoanele cu diferite niveluri de educație.
Cu toate acestea, în 12 din cele 36 de țări chestionate, persoanele cu mai multă educație tind să aibă price mai mari de schimbare a religiei.
Țările de Jos prezintă cele mai mari diferențe în ratele de schimbare în funcție de educație: 42% dintre adulții olandezi cu niveluri de educație înalte și-au schimbat religia, comparativ cu 29% dintre adulții olandezi cu niveluri de educație mai scăzute.