Capacitatea UniCredit SpA de a lua decizii „pertinente” ar putea fi afectată de condiţiile stabilite de Italia pentru a aproba oferta băncii de preluare a Banco BPM şi, dacă temerile nu sunt luate în considerare, discuţiile ar putea eşua, a anunţat marţi a doua mare bancă italiană, transmite Reuters.

UniCredit ar putea renunţa la preluarea Banco BPM
Creşterea incertitudinilor pentru soarta ofertei de 13 miliarde de euro a UniCredit a dus marţi la un declin al acţiunilor Banco BPM cu 2% la Bursa de la Milano. Totuşi, piaţa încă evaluează BPM cu 1,1 miliarde de euro mai mult decât oferă UniCredit.
În mod repetat, şeful UniCredit, Andrea Orcel, a declarat că este pregătit să retragă oferta de preluare a BPM, chiar dacă potrivirea strategică este bună, în cazul în care tranzacţia nu îndeplineşte indicatorii săi financiari.
La Bursa de la Frankfurt, acţiunile Commerzbank AG, o altă potenţială ţintă de preluare a UniCredit după ce Orcel a majorat participaţia deţinută la 28%, înregistrau marţi un avans de 1,7%, deşi pieţele bursiere din Germania erau în scădere.
De asemenea, Orcel a cumpărat acţiuni la compania italiană de asigurări Generali, iar unii bancheri spun că astfel va avea mai multe opţiuni.
„Prescripţiile impuse UniCredit ar putea afecta capacitatea şi libertatea sa deplină de a adopta decizii pertinente şi prudente în viitor şi chiar ar putea duce la rezultate nescontate, cum ar fi amenzi„, se arată în comunicatul de marţi al UniCredit.
Conform unui articol publicat săptămâna trecută în cotidianul Il Messaggero, Guvernul italian impune o serie de condiţii pentru aprobarea planului UniCredit de a prelua rivala Banco BPM, inclusiv cerinţa ca UniCredit să plece din Rusia „cât mai rapid posibil”.
De asemenea, Guvernul de la Roma ar urma să ceară UniCredit să menţină un raport stabil între împrumuturi şi depozite, precum şi actualul nivel de finanţare a proiectelor, adaugă Il Messaggero.
Guvernul italian analizează tranzacţia dintre UniCredit şi Banco BPM pe baza reglementărilor ce îi oferă puterea de a bloca sau a impune condiţii în cazul preluării unor companii din domenii strategice, precum energie, telecomunicaţii şi bănci.