Ultima Ora

9 cărți de drum bun

9 cărți de drum bun

1. Prietenii mei

Autor: Hisham Matar

Editura: Polirom, 2025

Copil fiind, în Benghaziul anilor 1970, Khaled aude într-o seară la radio o foarte scurtă şi stranie povestire scrisă de un autor enigmatic, care ajunge să-l obsedeze, schimbându-i total cursul vieţii. Astfel, el porneşte într-o aventură existenţială ce-l va purta din Libia până în Scoţia, la universitate. Într-o societate deschisă şi liberă, departe de realităţile Libiei lui Gaddafi, Khaled începe să se descopere şi să se schimbe. Participă la o demonstraţie în Londra împotriva dictatorului, încheiată într-o tragedie ce-l va rupe de ţara şi de familia lui. Când hazardul i-l scoate în cale pe însuşi autorul care i-a marcat copilăria, se trezeşte cufundat în cea mai profundă şi mai intimă prietenie din viaţa sa, în care-şi găseşte sprijin şi un nou suflu, însă care, odată cu izbucnirea Primăverii Arabe, îi şi clatină din temelii existenţa, făcându-l să penduleze între revoluţie şi un trai ocrotit, între familie şi exil, forţându-l să-şi definească propriul sine în difference cu personalităţile celor apropiaţi.

National E book Critics Circle Award 2024.

Orwell Prize for Political Fiction 2024.

Autor distins cu Premiul Pulitzer.

2. Ziua eliberării

Autor: George Saunders

Editura: Humanitas, 2025

Traducere: Radu Șorop

Cu Ziua eliberării, finalist la Ray Bradbury Prize 2022, tradus în peste 20 de țări, George Saunders revine magistral la forma literară care l-a consacrat, oferind un volum de povestiri incisive și tulburătoare, care explorează natura umană în fața opresiunii, tehnologiei și alienării. 

Povestirile lui Saunders, alcătuind un univers neașteptat, pătrund în cutele adânci ale subconștientului și scot la iveală monștri, dar și victime. Terifiantul se amestecă cu satira, grotescul cu sensibilul, realul pipernicit cu fantasticul trăit la cotele maxime ale disperării. Există însă mereu o fibră de caldă umanitate care răzbate dincolo de orice gest opresiv – o candoare care îți ajunge la inimă și te îndeamnă la reflecție.

3. Ca tăietorii de lemne

Autor: Thomas Bernhard

Editura: Curtea Veche, 2025

Traducere: Daniela Ștefănescu

Interzis imediat după publicare în țara de origine a autorului, romanul dezvăluie cu brutalitate afectarea deșartă a burgheziei austriece într-o expunere introspectivă fascinantă, plină de sarcasm. 

Un scriitor căruia nu i se cunoaște numele vine la o „cină artistică” găzduită de un compozitor și de soția lui bogată, cu o viață socială activă – un cuplu pe care l-a admirat cândva și pe care a ajuns să-l deteste. Invitatul de onoare al serii, un distins actor de la Burgtheater, întârzie peste măsură. În timpul îndelungatei așteptări, ceilalți oaspeți, cei mai mulți aduși laolaltă de înmormântarea Joanei, o veche prietenă comună, sunt văzuți prin ochiul critic al scriitorului, care se lansează într-o tiradă tăcută, dar frenetică și pe alocuri ambiguă, împotriva lor. Reflecțiile despre viața și sinuciderea Joanei se amestecă cu torentul de acuzații nerostite până la sosirea celebrului actor, care aduce un last exploziv, cu neputință de prevăzut.

4. Ghepardul

Autor: Giuseppe Tomasi di Lapedusa

Editura: Humanitas Fiction, 2025

Traducere: Gabriela Lungu

Ediţie îngrijită şi cuvânt înainte de Gioacchino Lanza Tomasi

Apărut la Editura Feltrinelli din Milano în 1958, Ghepardul, unul dintre cele mai importante romane ale secolului XX, a fost ecranizat în 1963 în filmul de referință regizat de Luchino Visconti, cu Burt Lancaster, Alain Delon și Claudia Cardinale în rolurile principale, și adaptat în 2025 într-o miniserie disponibilă pe platforma Netflix, cu actorii Kim Rossi Stuart, Saul Nanni, Deva Cassel și Benedetta Porcaroli. Ediția în limba română, în traducerea semnată de Gabriela Lungu, redă cu mijloace stilistice remarcabile și în cel mai pur spirit lampedusian imaginea unei epoci care se sfârșește. Romanul este însoțit de prefața lui Gioacchino Lanza Tomasi, fiul adoptiv al autorului, dedicată metamorfozelor pe care le-a suferit textul, precum și de două fragmente inedite și câteva poeme cuprinse în așa-numitul „Canțonier al casei Salina”.

5. Fructologia

Autor: Federico Kukso

Editura: Baroque Books, 2025

Traducere: Cornelia Rădulescu

O carte care țintește departe, dincolo de inocența primordială a fructelor ca easy prezențe comestibile, încărcate de dimensiuni istorice, științifice, intime și politice, considerându-le dovezi culturale care atestă sensurile a couple of ale naturii, adevărate catedrale în miniatură care adăpostesc între zidurile lor cărnoase secole de secrete și obsesii. De la povestea biblică a mărului până la cruciada globală a concernului Apple pentru a stăpâni drepturile asupra reprezentărilor lui pure și autentice, trecând prin masacrele bananelor și mania ananasului stârnită în Europa lui Columb, o galerie de agenți istorici și glasul lor dulce-amar și parfumat. 

6. Corespondență. 1946-1959

Autori: Albert Camus, René Char

Editura: Polirom, 2025

Ediție stabilită, prezentată și adnotată de Franck Planeille

Traducere: Vasile Savin

„Întâlnirea [dintre Albert Camus şi René Char] precedă prietenia, dar îi conferă tonalitatea aparte ce o poate transforma în fraternitate. Cei care se întâlnesc în 1946 nu sunt doar doi oameni, ci doi imenşi artişti foarte diferiţi unul de celălalt şi totuşi apropiaţi în acest «râu subteran» de care doar operele lor ne pot apropia. Prietenia este atunci acea descoperire ce-i depăşeşte pe indivizi, care lărgeşte spaţiul fiecăruia ca artist. […] Este posibilă fraternitatea între creatori? Întâlnirea dintre doi artişti, iar uneori prietenia, nu poate exista în afara operei pe care o săvârşesc şi care se desăvârşeşte în ei. Iată de ce, fără îndoială, lectura corespondenţei scriitorilor îl dezamăgeşte uneori pe cititor. […] Această corespondenţă este mărturia unei prietenii care ne hrăneşte meditaţia asupra acelor circumstanţe ce contează cu adevărat într-o viaţă, transfigurând-o uneori ca pe o şansă fulgurantă” (Franck Planeille).

7. Reguli. O istorie secretă

Autor: Lorraine Daston

Editura: Baroque Books, 2025

Traducere: Mihai Moroiu

O carte scurtă despre un subiect tall. Suntem cu toții, fără excepție, oriunde, întotdeauna captivi într-o țesătură de reguli care ne susțin și ne constrâng. Regulile stabilesc începutul și sfârșitul zilei de lucru, dirijează fluxul și refluxul circulației, dictează cine se poate căsători cu cine și cum, plasează furculița la dreapta sau la stânga farfuriei, punctează diversele acțiuni din jocul de baseball, potolesc dezbaterile din întruniri și parlamente, precizează ce se poate lua sau nu ca bagaj de mână în avion, subliniază cine poate vota și când, analizează corectitudinea gramaticală a unei fraze, îi îndrumă pe clienți cum să stea la coadă în journal, le comunică stăpânilor de animale dacă ele sunt sau nu binevenite și ordonează ritualurile legate de naștere și de moarte. 

O capodoperă limpede, incisiv argumentată, fermecător scrisă și strălucit de spirituală: istoria lucrurilor pe care ne bazăm din toate epocile istorice, din toate culturile și tradițiile.

8. Regele apei

Autor: Liviu G. Stan

Editura: Litera, 2025

„De unde vin criminalii de război? Care este mecanismul care transformă un om într-o mașină de ucis, capabilă să comită orori inimaginabile? În încercarea de a-și conduce cititorii către un posibil răspuns, romanul ne poartă înapoi în timp, către vara anului 1998, când o succesiune de întâmplări au reprezentat o veritabilă placă turnantă în viața unui copil din Brăila, pentru a ne readuce în prezentul zilelor noastre, în care mercenarul Libanezu, copilul de altădată, își explică alegerile. Pentru cei care au dat piept cu perioada tranziției, fie ei copiii, adolescenții sau adulții anilor ’90, romanul va fi o plimbare pe aleea amintirilor, impresionantă prin bogăția relicvelor pe care le scoate la iveală la tot pasul. Pentru cei mai tineri, evocarea frustă a unei lumi lipsite de reguli va fi un exercițiu de imaginație fascinant. Însă povestea băiețelului care trăiește cea mai intensă vacanță a vieții sale va fi acaparantă pentru toți cititorii. Atmosfera vividă, scenele puternice, personajele de un autentic palpabil, toate dau măsura unei proze de excepție. Dacă adăugăm și dezvoltările surprinzătoare ale conflictelor și twist-urile prin care înțelegem că lucrurile sunt mereu mai complexe decât par la prima vedere, chiar și atunci – sau poate mai ales – când e vorba despre atrocitățile războiului, avem toate ingredientele unui roman memorabil” – Alexandru Lamba.

9. Boran, dumnezeul subteran

Autor: George Moise

Editura: Curtea Veche, 2025

Surprinsă între o religie abia descoperită și corupția care inundă fiecare feliuță de realitate, România lui George Moise ia forma unei mașinării uriașe de produs credințe. Fie că sunt autentice, fie create la comandă, ele conturează un peisaj ca de sfârșit de lume, în care apariția lui Boran, zeitatea cu rădăcini incerte, dă peste cap malaxorul deja fragil în care suntem prinși cu toții. Pe de-o parte distopic și pe de alta familiar, romanul ne ridică întrebări despre societatea spectacolului în care trăim. Ce este adevărat și ce ne alienează, care sunt limitele coerciției și cât de departe ajunge manipularea sunt doar câteva dintre dilemele propuse de romanul caustic și neortodox al lui George Moise. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *