Uniunea Europeană este pregătită să facă concesii majore în negocierile cu Marea Britanie pentru a permite tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani, atât europeni cât și britanici, să călătorească și să muncească liber.

Tinerii europeni ar putea primi vize de un an în Marea Britanie FOTO Arhivă
Un program care ar permite mii de tineri europeni să locuiască și să muncească în Regatul Unit a fost considerat una dintre cererile-cheie ale UE în vederea unui pact post-Brexit care să includă apărare, energie și migrație, scrie The Guardian.
Astfel, statele membre UE ar putea accepta ca vizele de muncă să fie limitate chiar și la doar 12 luni, cu cote privind numărul participanților și restricții legate de sectoarele în care cetățenii UE ar putea lucra.
Surse europene au declarat că programul ar urma să fie lansat sub denumirea „experiență pentru tineri”, pentru a elimina orice sugestie că ar redeschide canale de imigrație pentru cetățenii UE care doresc să locuiască și să muncească în Regatul Unit.
Întrebat vineri despre posibilitatea unui astfel de program de mobilitate pentru tineri, un purtător de cuvânt de la Downing Street a spus: „Ambele părți discută o gamă largă de subiecte, ceea ce este absolut normal într-un proces de negociere.”
UE a propus pentru prima dată un program de mobilitate pentru tineri în aprilie 2024, care ar fi permis ca tinerii să lucreze sau să studieze timp de până la patru ani în țările celorlalți, însă acesta a fost respins de Partidul Laburist și de conservatori.
După un an de discuții, surse spun că programul este o prioritate atât de mare pentru state-cheie precum Franța, Germania, Spania, Italia, Belgia și Olanda, încât sunt dispuse să facă compromisuri.
O sursă a declarat că o viză de un an, cu opțiunea de prelungire pentru unul sau doi ani, ar putea fi mai ușor de acceptat din punct de vedere politic.
Regatul Unit participă deja la un program de mobilitate pentru tineri, care permite cetățenilor din 12 state non-UE să lucreze în țară pentru o perioadă de doi sau trei ani. Datele Ministerului de Interne arată că doar 23.000 de tineri au venit în Marea Britanie în cadrul programului în 2023, dintre care 9.900 din Australia.
Semnalând o atenuare a rezistenței eurosceptice față de un acord special privind vizele pentru tinerii din UE, militantul pentru Brexit și fost ministru, Steve Baker, a sprijinit ideea, spunând că ar fi „un lucru bun” și că „în mod absolut nu ar echivala cu o revenire la libera circulație în UE”.
Totuși, fostul președinte al Grupului European de Cercetare a numit controversa legată de acest program o „diversiune”, menită să distragă atenția alegătorilor de la un posibil acord privind standardele alimentare și băuturile, despre care spune că ar pune în pericol un acord comercial cu SUA.
Ministrul Mediului, Steve Reed, a insistat că guvernul nu va „încălca” angajamentele din manifestul său electoral privind libera circulație, declarând pentru Times Radio: „Suntem foarte clari în manifestul nostru că nu va exista nicio revenire la piața unică, uniunea vamală sau libertatea de circulație, și aceasta rămâne poziția noastră.”
Vorbind la Washington înaintea unei întâlniri cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, ministrul de finanțe britanic, Rachel Reeves, a declarat că relația comercială a Regatului Unit cu UE este „probabil chiar mai importantă” decât cea cu SUA.
Ambasadorul Germaniei în Regatul Unit s-a declarat „cu adevărat optimist” în privința șanselor de a se ajunge la un acord privind programul de mobilitate pentru tineri, după o întâlnire între Keir Starmer și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, desfășurată joi. Ambasadorii din Europa vor fi informați miercurea viitoare.