Dar pot fi animalele cu adevărat benefice pentru sănătatea noastră psihică și fizică? Ne pot vindeca cu adevărat de anumite afecțiuni? Au încercat să (ne) răspundă psihoterapeuții Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld, autorii studiului „Adevăruri și mituri despre sănătatea mentală” (Editura Daily life, 2024): „Cei mai mulți dintre americani, de pildă, sunt iubitori de animale; circa 63% dintre gospodăriile din Statele Unite includ unul sau mai multe animale de companie, conform Asociației Producătorilor de Bunuri pentru Animale de Companie. Câteva dintre studiile realizate sugerează că aceia dintre noi care țin animale de companie au tendința de a fi ceva mai fericiți decât cei care nu au animale de casă. În plus, un studiu întreprins de Erika Friedmann și colegii ei de la Școala de Asistente Medicale de la Universitatea Maryland arată că deținerea unui animal este indicatorul unei charge de supraviețuire cu un an mai lungă în rândul victimelor atacurilor de inimă. Deși este interesant și poate chiar important, asemenea studii sunt dificil de interpretat, pentru că proprietarii de animale de companie pot fi incomensurabil de diferiți față de oamenii care nu au animale de companie. De exemplu, deținătorii de animale pot fi mai bine adaptați psihic și pot să prezinte mai puțini factori de risc cardiac (pot urma diete mai sănătoase și experimenta niveluri mai scăzute de ostilitate) decât cei care nu dețin animale de companie”.
Presiune sanguină mai scăzută
Pentru a descoperi potențialele influențe ale animalelor de companie asupra stării de bine, cercetătorii trebuie să realizeze experimente în care să convingă persoane alese la întâmplare să accepte un animal de companie și să stea alături de el – fie acasă, fie în condiții de laborator. Din nou Arkowitz și Lilienfeld: „Studiile realizate de psihologii Karen Allen, de la Universitatea din Buffalo, și James Blascovich, de la Universitatea din California, Santa Barbara, și colegii lor demonstrează că prezența unui animal favorit în timpul executării unei sarcini stresante – cum ar fi realizarea în minte a unor calcule aritmetice dificile – previne de obicei creșterile bruște ale presiunii sanguine în rândul participanților. Dimpotrivă, prezența unui prieten nu are același efect. În plus, cercetările lui Allen arată că agenții de bursă stresați, hipertensivi, care au primit, în mod aleatoriu, spre adopție fie un câine, fie o pisică, au ajuns la o presiune sanguină mai scăzută decât cei care nu aveau animale”.
Cai, câini, pisici, porcușori, delfini…
Mai mult: „Aceste studii sugerează că prezența animalelor de companie poate scădea presiunea sanguină și nivelurile de stres, deși nu ne spun și care sunt motivele care determină acest efect. De asemenea, ele nu ne oferă indicii cu privire la posibilitatea unor efecte similare ale altor stimuli plăcuți, cum ar fi o amuletă sau o păpușă favorită. Puțini ar putea contesta afirmația că animalele de companie ne oferă alinare, în particular în perioadele de tensiune sau singurătate. O întrebare mult mai controversată privește eficacitatea terapiei asistate de animale (TAA), definită ca folosirea unui animal, fie ca tratament în sine, fie ca adjuvant la un tratament preexistent, precum psihoterapia. Animalele folosite în diferite forme de TAA alcătuiesc o veritabilă menajerie: cai, câini, pisici, iepuri, păsări, pești, porcușori de guineea și, poate cei mai cunoscuți, delfinii. În schimb, problemele psihice pentru care sunt folosite TAA includ schizofrenia, depresia clinică, tulburările de anxietate, tulburările de alimentație, tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate, autismul și o gamă largă de dizabilități de dezvoltare”.
„Deținătorii de animale pot fi mai bine adaptați psihic și pot să prezinte mai puțini factori de risc cardiac decât cei care nu dețin animale de companie”, Hal Arkowitz
„Puțini ar putea contesta afirmația că animalele de companie ne oferă alinare, în particular în perioadele de tensiune sau singurătate”, Scott O. Lilienfeld