Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul ASE București, a vorbit despre industria cărnii din România.
CITEȘTE ȘI – EXCLUSIV Profesorii, obligați să stea 8 ore pe zi în școală?! Culisele discuțiilor cu ministrul Daniel David / video
Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rector al Academiei de Studii Economice din București, a avut un dialog cu jurnalistul Bogdan Chirieac despre deficitul comercial în industria cărnii și modalitățile prin care românii pot avea mai multă carne sănătoasă pe mese.
„Sunt categorii de produse pe care ar trebui să le producem noi și trebuie să facem de așa natură încât să găsim măsuri de susținere a producătorului intern. Noi nu mai avem zootehnie. Fir-ar să fie! Pierdem din valoarea adăugată foarte mult“, a spus rectorul ASE.
„Am înțeles că puii BIO din Franța și Italia sunt românești, așa ne-a spus ministrul Agriculturii, domnul Florin Barbu“, a adăugat Bogdan Chirieac.
„Da! Mai creștem și pui românești! Deficitul la carne este undeva la 2 miliarde de euro, din care jumătate la carnea de porc“, a replicat profesorul Istudor.
„Cu carnea de porc, cu peste porcină, tot timpul“, a completat Bogdan Chirieac.
CITEȘTE ȘI – EXCLUSIV De ce nu avem fructe în România. Prof. Nicolae Istudor (ASE) arată cauzele deficitului din agricultură / video
„Să știți că și spanioli au pestă porcină și acum exportă. Au știut să gestioneze fenomenul, focarul. L-au rezolvat prin urmărire, monitorizare, construirea altor ferme și mai multă atenție. Și alte țări au pestă porcină. Depinde foarte mult cum o gestionăm“, a replicat rectorul ASE.
„Erau discuții care spuneau că pesta porcină vine din Ucraina prin porcii mistreți care ajung în Delta Dunării“, a mai zis Bogdan Chirieac, la care Nicolae Istudor a adăugat: „Se pot spune multe, dar eu cred că este o chestiune de control și ar trebui mai multă rigoare în monitorizare“.
„Sistemele de monitorizare a trasabilității produselor ar aduce mai mult bine României, inclusiv reducerea importurilor, că noi nu știm de unde și cum vin produsele și ce calitate au. Sănătatea produsului e foarte importantă, pentru că din ce în ce mai mult, populația se îmbolnăvește din diverse motive“
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Jurnalu și pe Google News