Justitie Ultima Ora

Traian Băsescu, despre legea prin care îi fuseseră retrase privilegiile: „S-a făcut pentru un singur om”

Traian Băsescu, despre legea prin care îi fuseseră retrase privilegiile: „S-a făcut pentru un singur om”
Traian Băsescu. Inquam Photos / Ioana Zamfir

Traian Băsescu. Inquam Shots / Ioana Zamfir

Traian Băsescu, care marți a primit câștig de cauză la Curtea Constituțională a României (CCR), a sugerat că modificarea legislativă prin care îi fuseseră retrase anumite beneficii de fost președinte fusese făcută chiar pentru el.

„S-a făcut pentru un singur un om. În timp ce ofițerii din Securitate au pensii speciale, pe mine… îmi luau drepturi”, a declarat Traian Băsescu, potrivit Observatornews.ro.

Cu privire la pașii de urmat pentru recuperarea privilegiilor după victoria de la CCR, fostul șef al statului a spus că trebuie să se consulte cu avocații săi.

„Să văd, o să văd. E timp să iau decizii”, a spus Traian Băsescu.

CCR a stabilit marți că modificarea legislativă prin care i-au fost retrase anumite privilegii fostului președinte Traian Băsescu este contrară Constituției. În urma deciziei, el poate primi înapoi următoarele beneficii:

  • o locuință de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
  • o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
  • pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate everlasting de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Decizia CCR a venit la trei ani după ce Traian Băsescu a atacat modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor preşedinţi.

Dispoziția legală contestată, introdusă în 2021 și aplicată din 2022, prevedea că foștii șefi de stat nu mai pot primi anumite beneficii dacă a fost stabilit prin hotărâre definitivă că au avut legături cu fosta Securitate, cum s-a întâmplat în cazul lui Traian Băsescu, în martie 2022, prin decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *