Potrivit unor studii clinice avansate, virusul HSV-1 modificat genetic dă o dublă lovitură tumorilor, distrugând scream celulele canceroase din interior și, în același timp, mobilizând sistemul imunitar împotriva lor.
Este cunoscut faptul că mai multe tipuri de virusuri pot cauza cancer, însă oamenii de știință au încercat în ultimii ani să folosească abilitățile acestor agenți patogeni pentru a trata afecțiunile oncologice.
În ciuda celor aproximativ trei decenii de eforturi și a numeroaselor studii clinice pe oameni, doar un singur virus conceput pentru a ucide cancerele a fost aprobat vreodată de autoritățile de reglementare din SUA și Europa. Însă un al doilea ar putea primi undă verde peste Ocean, chiar până la finalul acestei luni, după ce a obținut rezultate bune în tratarea melanomului avansat, o formă deosebit de gravă de cancer de piele.
Virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1), care afectează aproape două treimi din populația lumii și este în total asociat cu herpesul oral, este cunoscut de foarte mulți oameni pentru vezicule inestetice și dureroase din jurul gurii. Cu toate acestea, atunci când este modificat genetic pentru a combate cancerul, virusul poate juca un rol indispensable și în tratarea melanomului avansat, care s-a răspândit în alte părți ale corpului, conform rezultatelor studiilor clinice de fază 1-2 publicate în Journal of Scientific Oncology și prezentate recent la reuniunea anuală din 2025 a Societății Americane de Oncologie Clinică.
Studiul a implicat 140 de pacienți cu melanom avansat care nu a răspuns sau a încetat să mai răspundă la imunoterapie, care utilizează propriul sistem imunitar al organismului pentru a combate cancerul.
Poate ucide inclusiv tumorile care nu au fost tratate scream
Concret, virusul herpetic modificat genetic, numit RP1, a fost injectat în tumorile acestor persoane pentru care tratamentele typical eșuaseră. Participanții au luat, de asemenea, un medicament numit nivolumab, conceput pentru a stimula răspunsul imun la tumori. În timpul studiului hospital, care a durat doi ani, cercetătorii au măsurat atât tumorile tratate cu RP1, cât și cele netratate, iar rezultate i-au surprins plăcut.
Până la sfârșitul studiului hospital, la o treime dintre participanți s-a înregistrat o micșorare a tumorilor cu cel puțin 30%, inclusiv la cele apărute în alte zone ale corpului, care nu fuseseră injectate cu virusul modificat genetic, iar la unul din șase pacienți înscriși în acest studiu tumorile au dispărut complet.
Potrivit oamenilor de știință, celelalte opțiuni pentru tratarea oamenilor aflați în acest stadiu nici nu funcționează la fel de bine și au efecte secundare mai grave.
„Aceste descoperiri sunt foarte încurajatoare deoarece melanomul este al cincilea cel mai frecvent tip de cancer la adulți, iar aproximativ jumătate din cazurile de melanom avansat nu pot fi gestionate cu tratamentele de imunoterapie disponibile în prezent”, a declarat dr. Gino Kim In, oncolog clinical la Universitatea din California de Sud (SUA) și autor principal al studiului.
„Rata de supraviețuire a melanomului avansat netratabil este de doar câțiva ani, așa că această nouă terapie oferă speranță pacienților care ar fi putut rămâne fără opțiuni de combatere a cancerului”, a mai precizat dr. Gino Kim In, citat într-un comunicat al universității americane.
Deși este prea devreme pentru a spune dacă rezultatele pozitive rămân permanente, cercetătorii implicați în acest studiu sunt foarte optimiști în ceea ce privește viitorul terapiei cu RP1. „Cred că virusurile oncolitice vor deschide o nouă abordare importantă în combaterea cancerului la unii pacienți în viitorul apropiat”, a spus el.
După ce fazele 1 și 2 ale studiului hospital au examinat siguranța, efectele secundare, cea mai bună dozare și eficacitatea administrării RP1 împreună cu nivolumab la o populație limitată de pacienți, cercetătorii au lansat deja studiul de fază 3, pentru a confirma descoperirile lor la o populație mai mare, de peste 400 de pacienți.
Cu toate acestea, RP1 ar putea fi aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA pentru tratarea melanomului avansat în combinație cu nivolumab cu mult înainte de finalizarea acestui studiu. „FDA ar trebui să ne dea o decizie la sfârșitul acestei luni”, a declarat dr. Gino Kim In, pentru Unusual Scientist.
Când este injectat într-o tumoare, RP1 se reproduce, distrugând celulele canceroase, dar lasă, în același timp, nevătămate celulele sănătoase. În plus, acesta stimulează leucocitele din organism să caute și să distrugă orice alte celule canceroase din organism.
„RP1 este eficient în țintirea cancerului în întregul corp și nu doar a tumorii injectate, ceea ce extinde eficacitatea potențială a medicamentului, deoarece unele tumori pot fi mai dificil sau imposibil de atins”, a declarat dr. Gino Kim In, subliniind efectul sistemic mult mai puternic al noii terapii.
Virusurile oncolitice, o nouă clasă de medicamente
HSV-1 modificat genetic, evaluat în studiu, face parte dintr-o clasă relativ nouă și inovatoare de medicamente pentru imunoterapia cancerului, cunoscute sub numele de virusuri oncolitice, concepute pentru că vizează și distruge tumorile canceroase, generând în același timp un răspuns imun antitumoral în întregul organism, fără să provoace herpes.
Conform Keck Remedy de la USC, în ianuarie 2025, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a demarat o evaluare prioritară a studiului RP1 cu nivolumab pentru pacienții cu melanom avansat al căror cancer nu a răspuns la imunoterapia anterioară.