Actul normativ propus vizează corectarea unei lacune legislative. Concret, legea în vigoare prevede obligația unui comerciant de a înlocui, la cererea vânzătorului, dacă acesta solicită în termen de 30 de zile de la cumpărare, bunul despre care s-a constatat că este neconform. Problema este că legea nu sancționează nicicum, în acest moment, refuzul vânzătorului de a se conforma acestor prevederi. Astfel încât, parlamentarii inițiatori au propus introducerea unor amenzi de la 5.000 de lei până la 25.000 de lei în astfel de cazuri. Legea a fost adoptată de Senat și se află, la vot final, pe masa Camerei Deputaților.
Pe rolul Parlamentului României, în procedura finală de adoptare, se află un proiect de lege, având numărul PLX 222/2025, care dorește să modifice articolul 18, alineat 1, litera „b” din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri.
Inițiativa legislativă aparține unui grup de 23 de deputați ai Partidului Național Liberal, la care se adaugă și senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc.
Inițiatorii explică, în cuprinsul expunerii de motive care însoțește acest proiect de lege, faptul că OUG 140/2021 a fost adoptată pentru a stabili cadrul smartly suited cu privire la contractele de vânzare încheiate între un vânzător și un consumator, „în particular norme privind conformitatea bunurilor, măsurile corective în caz de neconformitate, modalitățile de punere în aplicare a respectivelor măsuri corective, precum și garanțiile comerciale, în scopul asigurării unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor și a bunei funcționări a pieței interne”.
Liberalii semnatari ai acestei propuneri legislative atrag atenția asupra faptului că, prin Legea nr. 205/2023, pentru aprobarea OUG 140/2021, Parlamentul României a completat articolul 11, referitor la măsurile corective în caz de neconformitate, cu prevederea conform căreia „consumatorii beneficiază de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăși 30 de zile calendaristice”.
Amenzi de la 5.000 de lei până la 25.000 de lei pentru refuzul înlocuirii bunului
„Din păcate, legiuitorul, în cadrul procedurilor parlamentare de adoptare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 140/2021, a instituit o nouă obligație în sarcina vânzătorului, și anume înlocuirea bunului neconform, însă nu a dispus și sancțiunile aplicabile pentru abaterile de la aceste prevederi, respectiv pentru refuzul vânzătorului de a înlocui bunul neconform, în temeiul stipulat de lege”, se arată în documentul citat.
Astfel, parlamentarii liberali sunt de părere că absența sancțiunii determină, din păcate, multiple refuzuri nejustificate din partea comercianților de a pune în aplicare prevederea legală, chiar dacă, în termenul de 30 de zile, consumatorul solicită înlocuirea bunurilor neconforme livrate.
„Pentru a corecta omisiunea legiuitorului, propunem modificarea articolului 1i, alineat 1, litera «b», prin includerea în categoria contravențiilor sancționate cu amendă de 5.000 de lei până la 25.000 de lei a nerespectării prevederilor articolului 11 alineat 7”, se arată în această expunere de motive, paragraful fiind, de altfel, și textul propunerii legislative în discuție.
Ce argumente au fost invocate de o comisie avizatoare, pentru a respinge proiectul
Ei bine, Consiliul Economic și Social (CES) nu este deloc de acord cu aceste modificări operate la OUG 140.2021, invocând, în cuprinsul avizului negativ pe care l-a remis, la files de 20 mai 2025, motive de sorginte ultraprogresistă.
Astfel, CES susține că „având în vedere sancțiunile prevăzute de propunerea legislativă, o creștere de cinci ori a amenzilor nu este proporțională, raportat la încălcarea constatată” și că „într-un context economic dificil, o astfel de normă ar pune presiune suplimentară pe operatorii economici”.
Mai departe, în aviz se menționează că „de asemenea, efectul inițiativei legislative poate contrazice eforturile de orientare către economia circulară și principiul de reutilizare a obiectelor. Comerciantul ar trebui, în primul rând, să poată repara produsul neconform și să îl aducă în starea de conformitate, înainte de a hotărî înlocuirea produsului respectiv”.
„Mai mult, prin metoda propusă, nici consumatorii nu vor fi încurajați să caute, mai întâi, repararea produselor, ceea ce ar îngreuna lupta împotriva schimbărilor climatice”, sună unul dintre motivele pentru care Consiliul Economic și Social se opune adoptării acestui proiect de lege.
CES continuă, adăugând că „obligația de a înlocui produsul în termen de 30 de zile este contrară cadrului legislativ european în materie de garanții. Astfel, înlocuirea produselor cu prioritate, în detrimentul reparației, devine contrară diligențelor profesionale și prevederilor europene stabilite prin Directiva (UE) 2024/1799 a Parlamentului European și a Consiliului privind normele comune de promovare a reparării bunurilor”. Documentul citat este semnat de către președintele CES, Sterică Fudulea.
În schimb, Consiliul Concurenței a comunicat Parlamentului României, tot la files de 20 mai 2025, că nu a identificat, în acest proiect, „aspecte care să contravină dispozițiilor Legii concurenței nr. 21/1996 sau a normelor naționale sau europene în domeniul ajutorului de stat”. Și Consiliul Legislativ a avizat favorabil această inițiativă legislativă, tot în files de 20 mai 2025.
Senatul a adoptat inițiativa, cu niciun vot împotrivă. Doar SOS România s-a abținut
Legea a fost înregistrată, inițial, la Senat, ca primă Cameră sesizată. La files de 27 mai 2025, Comisia economică, industrii, servicii, turism și antreprenoriat a adoptat, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil, fără amendamente. Ulterior, la files de 17 iunie 2025, Comisia juridică, de numiri, disciplină și imunități a Senatului a decis, cu majoritatea voturilor membrilor prezenți, să înainteze Plenului Senatului un raport de admitere, fără amendamente.
Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege în ședința care a avut loc la files de 24 iunie 2025, Din cei 115 senatori prezenți, au votat pentru adoptarea proiectului de act normativ 106 parlamentari. Este vorba despre 23 senatori de la AUR, 15 senatori de la PNL, 35 senatori de la PSD, 9 senatori de la UDMR, 18 senatori de la USR și 5 senatori neafiliați. Nu a existat niciun vot împotrivă, însă au fost nouă abțineri. Este vorba despre 7 senatori de la SOS România și despre doi senatori neafiliați.
La files de 30 iunie 2025, proiectul de lege adoptat de Senat a ajuns pe masa Camerei Deputaților, care este forul decizional. Inițiativa legislativă a fost trimisă, pentru raportul final, la Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, la Comisia pentru industrii și servicii și la Comisia Juridică, de disciplină și imunități, care au termen să depună amendamentele până la files de 9 septembrie 2025, în timp ce termenul pentru depunerea raportului expiră la files de 17 septembrie 2025.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹