Ultima Ora

Tudorel Toader, informațiile care ar arăta că demisia lui Klaus Iohannis a fost „calculată”

Tudorel Toader, informațiile care ar arăta că demisia lui Klaus Iohannis a fost „calculată”

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și fost judecător CCR, spune că demisia lui Klaus Iohannis a fost „calculată”.

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și fost judecător CCR, a vorbit despre decizia lui Klaus Iohannis de a demisiona, dar și despre reacția lui Călin Georgescu, care, la aflarea veștii, a scris pe rețelele sociale că acum”este timpul să revenim la „statul de drept” – reluăm turul 2 al alegerilor”.

Astfel, întrebat la Antena 3 CNN dacă acum, după plecarea lui Klaus Iohannis s-ar putea lua și o decizie în privința reluării turului doi la alegerile prezidențiale, anulat de CCR, Tudorel Toader a spus răspicat: „Nu are legătură demisia președintelui cu decizia CCR”.

Tudorel Toader: Demisia e calculată pentru a ne încadra în calendarul pe care deja îl avem stabilit

Ulterior, acesta a explicat de ce crede că demisia lui Klaus Iohannis a fost una „calculată”.

„Eu apreciez demisia președintelui și vă rog să observăm că iese din mandat mâine, pe 12 februarie. Articolul 97 din Constituție în alineatul 2 spune că în termen de 3 luni Guvernul va organiza alegeri. Dacă luăm în calcul data de mâine ne ducem până pe data de 14 mai, când deja este stabilit graficul alegerilor și demisia e calculată pentru a ne încadra în calendarul pe care deja îl avem stabilit. 

La 146 litera (g) din Constituție spune: „Curtea constată interimatul funcției de președinte, motivat de una dintre cele 3 cauze: demisie, demitere, imposibilitatea exercitării atribuțiilor”. Deci Curtea va lua astăzi act de demisie, va constata interimatul și va comunica Parlamentului pe de o parte, Guvernului pe de altă parte. De ce Parlamentului? Pentru că Parlamentul trebuie să stabilească cine succede la funcția de președinte, că e președintele Senatului sau dacă nu al Camerei Deputaților. De ce Guvernului? Pentru că Guvernul trebuie să organizeze alegerile, ceea ce deja a făcut prin acest grafic. Dar, revin, nu cred că are legătură demisia cu hotărârea CCR asupra unei eventuale reveniri a ceea ce a decis în Hotărârea 32″, a mai spus Tudorel Toader.

„În dinamica aceasta eu cred că lucrurile se vor așeza. Bolojan, dacă nu va candida la președenție, va reveni la președenția Senatului, interimarul de la Senat va merge înapoi la funcția pe care o deținea și vom avea un președinte pe care românii îl vor alege în mai, Curtea îl va valida, confirma și în felul acesta ne stabilizăm și intrăm în cadența normală a statului de drept”, a mai spus acesta.

Precizăm că alegerile prezidențiale din România vor avea loc pe 4 mai (primul tur) și pe 18 mai (al doilea tur) 2025, după ce Curtea Constituțională a anulat în data de 6 decembrie 2024 alegerile prezidențiale din 2024.

Desecretizarea cheltuielilor de la Palatul Cotroceni

Întrebat dacă Ilie Bolojan, din funcție de președinte interimar, ar putea desecretiza cheltuielile de la Palatul Cotroceni, Toader a spus: „Eu cred că cu excepția celor trei competențe care sunt limitate, președintele interimar are deplină putere. Eu cred că va fi preocupat de buna administrare a problemelor de statut prezidențial, dar și că va încerca să detensioneze din nemulțumirile românilor și pe bună dreptate – una e aceea privind cheltuielile, din banii publici până la urmă, cheltuieli de la buget, și să vedem și noi de ce atâția bani, pe ce s-au dus, pentru că unora le vorbim despre austeritate, altora că nu avem de unde să le dăm, altora că le reducem, în timp ce alții au cheltuit sume mari. Eu sunt convins că va desecretiza”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți ZiarInfo și pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *