Jurnalu Ultima Ora Administrația Portului Constanța construiește o parcare cu 4,4 milioane de euro
Ultima Ora

Administrația Portului Constanța construiește o parcare cu 4,4 milioane de euro

Administrația Portului Constanța construiește o parcare cu 4,4 milioane de euro

După un an de la scoaterea lui la licitație, Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța SA” a parafat, chiar între cele două tururi de scrutin al alegerilor prezidențiale, un contract-mamut, pentru amenajarea unei parcări, chiar în incinta portului. Aceasta va deservi 13 autoturisme, 10 autocamioane și 145 de autovehicule converse, iar investiția costă nu mai puțin decât 4.408.198,35 de euro cu tot cu TVA. Contractul, atribuit prin licitație deschisă, a fost adjudecat de două companii. Una din Pitești, iar a doua din București. Firmele au același patron.

Afacerea a fost antamată cu exact un an în urmă, pe 29 mai 2024, când Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța” SA a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia a făcut cunoscut faptul că intenționează să încheie un contract având ca obiect sistematizarea și accesul parcării la Poarta P9 și organizarea de șantier aferentă.

Din documentația care stă la baza acestei achiziții, aflăm că „pentru realizarea acestei investiții publice se vor ar atinge mai multe obiective”, cum ar fi „creșterea siguranței circulației auto, creșterea confortului, decongestionarea traficului prin crearea spațiilor de așteptare, dezvoltarea economică a zonei, îmbunătățirea condițiilor social-economice și de mediu, asigurarea infrastructurii rutiere necesare dezvoltării economiei locale, crearea oportunității de ocupare a forței de muncă în zonă, crearea de noi locuri de muncă, asigurarea mobilității forței de muncă, îmbunătățirea calității mediului în zona de implementare a proiectului, prin reducerea nivelului de zgomot a vehiculelor aflate în circulație, creșterea speranței de viață datorită facilităților mai bune pentru sănătate și a reducerii poluării, precum și reducerea nivelului de expunere la poluarea aerului și sănătatea oamenilor din zonă”.

Teren de 3,8 hectare. Se folosește fabric excavat din Canalul Dunăre – Marea Neagră

Concret, se propune, prin acest proiect, amenajarea unei zone de teren viran, a cărui realizare să se facă din materiale extrase din excavațiile canalului Dunăre – Marea Neagră, din dreptul porții de acces în Portul Constanța P9, cu suprafața de aproximativ 38.500 de metri pătrați. Din această suprafață, 600 de metri pătrați va fi destinată organizării de șantier.

În proiectul în discuție se prevede că o suprafață de 8.000 de metri pătrați este destinată construcției de căi de acces în parcare, 3.250 metri pătrați vor fi sensuri giratorii, 16.350 de metri pătrați – parcarea propriu-zisă, 1.875 metri pătrați vor constitui alei pietonale, iar 8.425 metri pătrați sunt destinați unor alte spații.

În entire, se dorește amenajarea a 13 locuri de parcare pentru autoturisme, a 10 locuri de parcare pentru autocamioane și a 145 de locuri de parcare pentru „autovehiculele converse”.

Conform documentației de atribuire, locurile de parcare vor fi acoperite parțial, doar pentru capul tractor, având structura de rezistență metalică. Pe această structură, vor fi așezate panouri fotovoltaice. De asemenea, se vor mai amenaja și 10 locuri de relaxare sau pentru servit masa, în incinta parcării. Mai mult, se vor amenaja și patru stații de încărcare pentru autovehiculele electrice, cu câte două puncte de încărcare. Două stații vor avea încărcare manuală, iar celelalte două vor fi supravegheate.

WC-uri cu duș, în containere prefabricate

În aceeași documentație de atribuire se mai precizează că vor exista, în amplasamentul cu pricina, și alte dotări, cum ar fi un spațiu tehnic și grupuri sanitare dotate cu duș, acestea urmând a fi amenajate în containere prefabricate.

În ceea ce privește structura rutieră, se arată că aceasta va fi împrejmuită. Vor fi montate dale din beton din ciment rutier, folie polietilenă, nisip pilonat, strat de piatră spartă în amestec optimum și strat de piatră normală.

Se mai susține, în cadrul caietului de sarcini, faptul că amenajarea acestei zone „va avea un influence pozitiv la dezvoltarea economică și socială a regiunii, prin creșterea numărului de locuri de parcare și a fluenței traficului rutier în zona respectivă, obiectivul proiectului constituindu-l realizarea unei parcări la sol”.

„Scenariul tehico-financial prevede continuarea dezvoltări portului într-un ritm mediu, care să se bazeze pe un cadru macroeconomic și legislativ favorabil, pe atragerea de noi investitori strategici, pe îmbunătățirea mediului de afaceri și pe un climat investițional atractiv în zonă și cooperarea public-privată eficientă”, mai susțin cei care au redactat această documentație.

Bugetul alocat inițial depășea 5,5 milioane de euro

Pentru atribuirea acestei afaceri, autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget estimat inițial la… 22.687.250 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă 26.997.827,5 de lei cu TVA inclusă (5.509.760,71 de euro).

Din această sumă, 850.000 de lei fără TVA este bugetul inițial alocat serviciilor de proiectare tehnică.

Iar, pentru încheierea contractului, a fost organizată o licitație deschisă, unde criteriul de atribuire stabilit a fost cel mai bun raport calitate-preț. Prețul ofertei a fost evaluat cu 40%, capacitatea de realizare a contractului și planificarea resurselor tehnice și umane în corelarea cu specificul și  complexitatea activităților cu 20%, expertiza experților-cheie cu 30% și perioada de garanție suplimentară acordată lucrărilor cu 10 procente.

Durata contractului va fi de zece luni, iar finanțarea va fi asigurată din fonduri bugetare.

Licitația, câștigată de două firme cu același patron

La licitația deschisă organizată, au fost primite 8 oferte, dintre care una a fost descalificată ca inacceptabilă, una a fost respinsă ca neconformă, trei au fost declarate admisibile, iar alte trei au fost retrase.

În aceste condiții, la data de 12 mai 2025, Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța” SA a încheiat, cu SC G&M Avenue Constructing Engineering SRL și cu SC Constructing Create 2000 Top SRL” contractul având numărul 18941/2025, pentru un preț final negociat de 18.151.404,97 lei fără TVA, respectiv de 21.600.171,92 lei cu TVA inclusă (4.408.198,35 de euro).

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registruluii Comerțului (ONRC), ambele companii care și-au adjudecat acest contract sunt controlate de același patron. Mai exact, SC G&M Avenue Constructing Consulting SRL este deținută de către Magdalena Emilia Alexandru și de către Paula Cusa, iar SC Constructing Create 2000 Top SRL are ca acționar unic pe aceeași Magdalena Emilia Alexandru. Prima firmă are sediul în Pitești, iar cea de-a doua în sectorul 5 al Capitalei.

Ieri, Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța SA” a mai parafat o afacere. Este vorba despre servicii de proiectare pentru obiectivul de investiții Complex Muzeul Portului Constanța. S-au contractat expertiza tehnică și proiectarea, pentru 130.900 de lei cu tot cu TVA, afacere parafată cu compania Bemel AG. 

Obiectivul de investiții vizat nu este înscris în lista monumentelor istorice. Muzeul Portului Constanța va avea 452 de metri pătrați, iar o platformă de expunere a obiectelor grele va fi de 473 metri pătrați.

Exit mobile version