Astmul și bolile respiratorii cronice nu mai pot fi atribuite doar alergenilor clasici sau fumatului, ci sunt tot mai mult influențate de alți factori, avertizează prof. dr. Florin Mihălțan.
Prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, a vorbit despre impactul poluării atmosferice și casnice asupra sănătății respiratorii, subliniind că astmul nu mai este cauzat doar de factori clasici precum alergenii sau fumatul, ci și de particulele poluante din aer, produsele de curățenie, mobilier sau mucegai, în contextul schimbărilor climatice tot mai accentuate.
„E un mit acum, sau poate e realitate, că trăim într-un mediu mai curat, copiii vin în contact cu mai puțini germeni, sistemul imunitar însă reacționează mai puternic. Avem o creștere a numărului de persoane cu alergii”, a spus Val Vâlcu.
„De fapt, e un adevăr într-o altă zonă pentru că sunt conferințe internaționale ale pneumologilor care merg numai pe poluare și schimbările climatice. Asta este provocarea acestui deceniu și astmul este tributar acestor factori.
Când spun astm nu mă gândesc la factorii vechi, binecunoscuți – alergeni, fumat, medicații care dau astm. Deci nu mă gândesc la asta, nu mă gândesc la boala profesională pentru că sunt pulberi care dau această expunere și sunt un factor declanșator al crizelor, vorbesc pur și simplu de aceste particule poluante, pe care le putem găsi în mediul înconjurător, și poluare casnică – nici pe asta nu avem voie să o uităm.
De obicei, în afară de fumat pasiv, avem particule care se degajă din ceea ce încercăm să folosim pentru curățenie în casa respectivă, la care, bineînțeles, că vin elemente vechi precum mucegaiul sau o serie de particule degajate din mobilier, din carpete, din dezinfectantele pe care le folosim. Tot ce folosim în bucătărie pentru curățenie poate să fie o sursă de exacerbare în aceste forme de astm”, a spus prof. dr. Florin Mihălțan.
Schimbarea climatică, amenințare mare pentru întreaga comunitate
Prof. dr. Florin Mihălțan a avertizat că schimbările climatice reprezintă în prezent o amenințare majoră pentru sănătatea publică. Alternanțele bruște de temperatură și creșterea nivelului de poluare favorizează circulația intensă a alergenilor, ceea ce duce la agravarea astmului și a bolilor respiratorii cronice.
„Deci, amenințarea mare pentru întreaga comunitate o reprezintă, în momentul de față, schimbarea climatică și, când spun asta, mă gândesc la ceea ce am trăit și noi în aceste luni, când ne întrebam când va veni primăvara. Au fost alternanțe de aer rece cu aer cald, au fost momente de ploi intense, particulele acestea, mai ales de alergeni, generate de factorii poluanți, au o circulație intensă și o expunere pe măsură.
Există țări care chiar au demonstrat că există o corelație între acești factori poluanți în plină evoluție, în anumite zile sau nopți, și internările pentru exacerbări de astm sau exacerbările din cealaltă patologie obstructivă cu care ne confruntăm noi – bronhopneumopatie cronică obstructivă, adică emfizem și bronșită cronică”, a spus prof. dr. Florin Mihălțan la emisiunea Academia de Sănătate, de pe DC News și DC Medical.
Video: