Jurnalu Justitie „Ajutor, am fost răpite! Am fost luate cu forța”. Zeci de polițiști au căutat ore întregi cinci adolescente din Caracal
Justitie

„Ajutor, am fost răpite! Am fost luate cu forța”. Zeci de polițiști au căutat ore întregi cinci adolescente din Caracal

La cinci ani de la „Cazul Alexandra”, când o adolescentă de 14 ani a fost răpită și omorâtă de un bărbat din Caracal, polițiștii din Dolj au primit un apel prin 112 prin care erau anunțați că cinci tinere au fost răpite din Caracal și se îndreaptă cu o mașină neagră spre o direcție necunoscută.

Fetele au anunțat la 112 că sunt răpite, ca să „facă o glumă” FOTO: arhiva

Fetele au anunțat la 112 că sunt răpite, ca să „facă o glumă” FOTO: arhiva

Zeci de polițiști au căutat ore întregi indicii care să-i ajute să rezolve cazul unei presupuse răpiri a cinci adolescente. Totul a început cu apelul „Mariei”, care a anunțat, vineri noaptea, 23 mai 2025, la 112 că a fost luată cu forța din Caracal, împreună cu alte patru fete, fiind transportate cu o dubă neagră într-o direcție necunoscută. Apelanta nu a putut menționa numele celorlalte fete.

„,«Ajutor! Am fost răpite!». Acestea au fost cuvintele pe care le-au auzit polițiștii Secției 13 Poliției Rurală Segarcea, vineri, 23 mai, în jurul orei 23.26, în urma unui apel de urgență 112, venit de la o persoană de sex feminin, recomandându-se „Maria”.

În timpul discuțiilor purtate cu apelanta, acesta a precizat că a fost luată cu forța din municipiul Caracal, județul Olt, împreună cu alte patru fete, și transportate cu o dubă neagră într-o direcție necunoscută, fără însă a putea menționa numele celorlalte fete.

În regim de urgență, echipe de polițiști din cadrul Poliției Orașului Segarcea și Secției nr.13 Poliție Rurală Segarcea au efectuat căutări și verificări în vederea găsirii apelantei”, a comunicat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Cristian Grigorescu.

Au urmat ore întregi de căutări, în cursul zilei de sâmbătă, 24 mai, „în urma mobilizării forțelor de ordine și a activităților specifice desfășurate”, fiind identificate trei minore, de 12, 13 și 15 ani, din comuna Calopăr, care au pus la cale un adevărat scenariu. 

Deși fetele au pus la cale o glumă, au reușit în fapt să demonstreze că un „Caz Caracal” se poate repeta oricând și va dura ore bune pentru eventuala salvare a  victimelor.

Au furat telefonul unui vecin, au efectuat apelul și ulterior au distrus cartela

Fetele, care la momentul răpirii Alexandrei Măceșanu, cazul care a îngrozit România, aveau  mai puțin de 10 ani, au pus la cale un adevărat scenariu. I-au furat unui vecin telefonul mobil, un telefon model vechi, după care au anunțat la 112 „răpirea”. După ce au întrerupt convorbirea au distrus cartela telefonică, iar telefonul i l-au înapoiat vecinului. 

Din cercetările efectuate și în urma declarațiilor date în prezența părinților, cele trei au declarat că, printr-o decizie comună, au sustras telefonul mobil al unui vecin, iar minora de 13 ani a inițiat apelul de urgență 112 cu scopul de a face o glumă. După efectuarea apelului 112, acestea au distrus cartela SIM și au înapoiat telefonul bărbatului”, a mai precizat reprezentantul IPJ Dolj.

Părinții fetelor au fost sancționați cu amendă în cuantum de 500 lei și de asemenea a fost informată Protecția Copilului Dolj.

Facem apel la utilizarea responsabilă a Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Educaţia joacă un rol esenţial în înţelegerea importanţei acestui sistem dedicat situaţiilor de urgenţă. Un apel fals poate duce la alocarea inutilă a resurselor, în timp ce alte persoane pot fi într-o reală situaţie de pericol”, este apelul polițiștilor.

Legislaţia din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii, mai menționează IPJ Dolj.

Apelul Alexandrei, un strigăt de ajutor care a îngrozit România

Cu cinci ani în urmă, în iulie 2019, Alexandra Măceșanu, o adolescentă de 14 ani dintr-o comună din vecinătatea orașului Caracal, a fost cu adevărat răpită de un bărbat din Caracal judecat între timp și condamnat pentru omor și alte fapte săvârșite în acest context. Alexandra a reușit să sune, după o noapte de chin în casa răpitorului său, anunțându-i pe polițiști că a fost răpită și că se află sechestrată într-o locuință cel mai probabil din Caracal. Alexandra a stat zeci de minute în telefon cu oamenii legii care i-au promis că vor ajunge în curând la ea și o vor salva. Au ajuns la multe ore distanță, când răpitorul tinerei deja acționase, omorând-o, după cum aveau să stabilească anchetatorii și să confirme, prin verdictul dat, judecătorii. Anterior răpirii Alexandrei Măceșanu, bărbatul condamnat pentru omor mai răpise tot din Caracal o altă tânără, pe Luiza Melencu, pe care de asemenea, au stabilit anchetatorii, ar fi violat-o și ucis-o. Rudele Luizei spun și astăzi că nu cred în varianta anchetatorilor. 

Exit mobile version