Politica

Alegerile prezidențiale zguduie partidele : demisii, criză și speranțe în finaliștii cursei| ANALIZǍ

Alegerile prezidențiale zguduie partidele : demisii, criză și speranțe în finaliștii cursei| ANALIZǍ

Alegerile prezidențiale din 2025 au declanșat o criză politică profundă în România. Demisia premierului Marcel Ciolacu, în urma eșecului coaliției guvernamentale în primul tur al alegerilor, a accentuat instabilitatea politică. În loc să inițieze reorganizări imediate, unele formațiuni își îndreaptă atenția către finaliștii cursei electorale, George Simion și Nicușor Dan, sperând la o redresare prin asociere cu viitorul președinte.

Marile partide au început anul la masa negocierilor FOTO Arhivă

Marile partide au început anul la masa negocierilor FOTO Arhivă

„Partidul Naţional Liberal se află într-o situaţie financiară extrem de grea, cu zeci de milioane de euro datorie, la nivel local, cum e cazul nostru, la Gorj, cu sediile debranşate de la utilităţi. Suntem într-o situaţie extrem de proastă şi de aceea această conducere a partidului sau viitoarea conducere (…) trebuie să gândească în termeni de restabilizare a partidului şi de aşezare a unui viitor. (…) În momentul de faţă, lucrurile arată foarte, foarte rău”, a mărturisit Dan Vîlceanu, fost ministru liberal, chiar în ziua aflării rezultatelor finale la turul I al alegerilor prezidențiale. 

Iar PNL nu este singurul partid aflat într-o situație dramatică. Potrivit analistului politic Adrian Zăbavă „atât pentru PSD, cât și pentru PNL, lucrurile nu arată deloc roz”. Cele mai mari partide din țară sunt în fața unor alegeri dificile.

PNL, în prag de faliment

Șirul de alegeri din 2024 îi aduce pe liberali în prag de faliment, cu datorii și cu filiale sărăcite, după cum a arătat chiar fostul ministru Dan Vîlceanu. După eșecul de anul trecut în scrutinul prezidențial anulat, cu candidatul Nicolae Ciucă, PNL și-a schimbat conducerea și este în prezent partidul care reușește să aibă în fruntea statului cel mai credibil personaj politic, pe președintele interimar Ilie Bolojan.

Credibilitatea șefului de stat interimar nu l-a ajutat însă și pe candidatul formațiunii, Crin Antonescu. „Partidul Național Liberal are o problemă de strategie, e incoerent strategic în ultimii ani și a trăit doar din întâmplări, după părerea mea. În consecință, nu poate decât să spere că Nicușor Dan va câștiga, fiind o salvare pentru partid. Îl mai au și pe domnul Bolojan, practic singurul personaj politic din vechea politică, care astăzi are un gram de credibilitate și poate fi relevant”, punctează Adrian Jiglău.

PSD, cu ochii la turul II

De reformare are nevoie și PSD, partid care „a primit un avertisment foarte important în noiembrie, iar ceea ce se întâmplă acum nu face decât să confirme faptul că, nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung, partidul va avea o problemă și că AUR sau alte partide suveraniste le iau din votanți fără doar și poate”, arată expertul.

Formațiunea condusă de Marcel Ciolacu a ignorat însă rezultatul alegerilor de anul trecut și a continuat în actuala formula, chiar cu șeful de partid în fruntea Executivului român. După plecarea întârziată a lui Ciolacu din fruntea Guvernului, partidul evită inclusiv să se poziționeze pentru susținerea unui candidat în turul II, așteptând rezultatul. 

Însă o eventuală aventură cu AUR la guvernare nu va face decât să adâncească prăpastia în care se afundă social-democrații, mai punctează Adrian Zăbavă: „Faptul că PSD pare că lase ușa deschisă unei colaborări, nu e decât disperare, nicicum vreo oportunitate de scenariu pozitiv pentru ei”.

USR, din nou în reorganizare

Alegerile prezidențiale din 2025 au produs cutremur și în USR, partid care s-a mai reformat. Elena Lasconi, șefa de partid care a reușit să intre anul trecut cu Călin Georgescu în cursa finală, a fost nevoită să demisioneze din fruntea formațiunii, după scorul redus obținut la alegerile din 4 mai. 

USR are însă un candidat plasat în turul II, după ce a abandonat-o pe Lasconi, iar analistul politic Adrian Zăbavă este de părere că „victoria lui Nicușor Dan ar fi echivalentă cu o redresare a USR-ului și probabil o reintrare în scenă inclusiv într-o posibilă guvernare. Nu înseamnă că va păzi partidul de reformare, de reorganizare. Nu, pentru că și în cazul în care va câștiga Nicușor Dan, USR trebuie să își recapete identitatea, să aibă un efort instituțional de poziționare și poate chiar de reformă pentru a redeveni credibil pentru electoratul pe care îl urmărește. Normal, o poți face de la putere. Dacă vor fi în continuare în opoziție, va fi important alături de cine vor fi în opoziție. Și, bineînțeles, cine va forma guvernul sub președintele Simion”.

Indiferent de situație, analistul concluzionează că „USR are nevoie de repoziționare, o recalificare, o apropiere de electoratul său, pentru că s-a văzut, cel mai devreme la alegerile europarlamentare, că atunci când există un competitor, are probleme în a maximiza votul”.

Rezultatul alegerilor din 18 mai 

„Sunt diferite scenarii care implică strategii diferite, dar PSD este într-o situație dificilă indiferent de numele celui care va deveni următorul președinte al României”, puntează Adrian Zăbavă.

Nici succesul lui Nicușor Dan nu salvează cu adevărat vreuna dintre marile formațiuni. În timp ce USR trebuie să își regăsească identitatea, PNL ar fi salvat „doar pe termen scurt”.

Liberalii au însă nevoie de „o apropiere de electorat”, iar „șansa Partidului Național Liberal astăzi se poate numi Ilie Bolojan, fie că va rămâne la vârf, într-o funcție executivă, fie că nu”, concluzionează acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *