Considerată odinioară o mentalitate marginală, mișcarea cetățenilor pregătiți câștigă teren într-o lume marcată de război, pandemie și condiții meteorologice extreme.

„Pregătirea cetățeanului” capătă tot mai multă amploare într-o lume marcată de războaie/FOTO:X
Luna trecută, zece bărbați, unii îmbrăcați în haine de camuflaj, alții cu veste încărcate cu muniție pentru puștile lor AR-15, s-au adunat la umbra stejarilor din centrul Floridei. Oamenii se aflau acolo pentru a învăța tactici de tragere specifice forțelor de operațiuni speciale și unităților de elită ale forțelor de aplicare a legii.
„Pregătirea cetățeanului” capătă tot mai multă amploare într-o lume marcată de războaie, pandemii și fenomene meteorologice extreme.
Instructorul lor, Christopher Eric Roscher, un veteran al Forțelor Aeriene, s-a prezentat și a început printr-o rugăciune. „Doamne, folosește-i ca pe niște adevărați apărători într-o lume plină de rău,” a spus acesta în fața celor prezenți.
Printre acești bărbați nu se aflau militari sau polițiști, nici membri ai unor grupuri paramilitare de extremă dreapta. Majoritatea erau civili: unii piloți, un asistent medical și un director al unei companii de construcții.
Titlul cursului – Full Contender Minuteman – se referea chiar la civilii deveniți soldați ai Revoluției Americane.
Într-o lume marcată de războaie, pandemii și fenomene meteorologice extreme, tot mai mulți americani se pregătesc pentru situații de criză – fie că este vorba de a lupta împotriva unui guvern tiranic, de a respinge o armată invadatoare sau de a răspunde unui dezastru natural.
Aceștia sunt cunoscuți drept cetățeni pregătiți sau profesioniști, parte a unui număr tot mai mare de deținători de arme care își adaptează mentalitatea la vremuri incerte și polarizate. În loc să facă parte din cultura „prepper”, aceștia sunt din ce în ce mai răspândiți, deserviți de companii pregătite să le ofere instrumentele și instruirea necesare pentru a fi pregătiți.
„Cetățeni pregătiți”
Aceștia sunt cunoscuți drept cetățeni pregătiți sau profesioniști, parte a unui număr tot mai mare de deținători de arme care își adaptează mentalitatea la vremuri incerte și polarizate. În loc să facă parte din cultura „supraviețuitorilor” (mișcare care reunește oameni, ce se pregătesc activ pentru situații de urgență cum ar fi: catastrofe naturale,dezastre tehnologice, crize asociate cu pene de curent, lipsa de hrană, apă și altele evenimente asemănătoare, epidemii), ”cetățenii pregătiți” sunt din ce în ce mai răspândiți, susținuți de companii pregătite să le ofere instrumentele și instruirea necesare pentru a fi pregătiți.
Dacă, până nu demult, deținerea de arme se reducea la tragerea la țintă, acum se pune tot mai mult accentul pe pregătirea în domenii precum radiocomunicațiile, medicina de urgență, tragerile cu ochelari cu viziune pe timp de noapte, utilizarea dronelor, auto-suficiența în gospodărie sau tacticile militare.
„Vedem tot mai multe companii care încearcă să facă din pregătirea personală un lucru normal, accesibil oricui, și care oferă instrumentele necesare pentru aceasta,” afirmă Kareem Shaya, co-fondator al Open Source Defense, o companie care susține normalizarea culturii armelor în Statele Unite. „Acum 5 sau 10 ani, nu am fi putut să facem ceea ce facem acum pentru că nu existau destule start-upuri în acest domeniu. Acum, lucrurile se mișcă rapid.”
Dacă „pregătirea” tradițională, specifică supraviețuitorilor, se axează pe pregătirea pe termen lung – creșterea de găini, grădinărit sau stocarea de provizii – „cetățenii pregătiți” sunt mai interesați de reacțiile imediate la crize. Ei vor să fie gata pentru orice catastrofă de amploare.
Conceptul i-a venit lui Roscher, în vârstă de 35 de ani, în momentul invaziei Rusiei în Ucraina, în 2022. Imaginile cu civilii ucraineni pe străzi, neajutorați, i-au rămas adânc întipărite în minte.
„M-a lovit puternic,” spune Roscher, care a început să predea cursuri de arme după ce a părăsit serviciul activ în Forțele Aeriene și a înființat, în 2020, compania sa de instruire, Barrel & Hatchet Trade Group. Împreună cu partenerul său de afaceri, Tyler Burke, el a creat un mix de cursuri care cuprind nu doar tehnici de utilizare a armelor, dar și lecții de pregătire mentală în fața dezastrului.
Rugăciunile, incluse în cursuri
În ultima perioadă, înclinarea sa spre credința creștină și rugăciunile pe care le include în cursurile sale au atras un public tot mai larg.
Roscher a realizat recent un video intitulat „Lucruri de care trebuie să ne amintim pentru capitolul întunecat ce va veni”, în care și-a exprimat convingerea că o criză globală este aproape, fie că este vorba de atacuri ale cartelurilor de droguri, celule teroriste, sau o prăbușire economică globală.
Deși este mai puțin pesimist decât instructorul său, unul dintre cursanți, Josh Eppert, 40 de ani, vicepreședinte într-o companie de construcții din Tampa, consideră că auto-suficiența este esențială, mai ales în fața unor fenomene naturale, precum uraganele devastatoare care afectează statul Florida.
„Nu plănuiesc să îmi construiesc un buncăr în curte, dar este important să fim pregătiți, să știm cum să ne descurcăm,” spune Eppert, care a participat la cursul „Minuteman” pentru a-și perfecționa abilitățile și a deveni mai competent în utilizarea armelor.
Caută doar să învețe și să se sprijine unii pe alții, formând comunități de încredere
Deși în unele cercuri, acest tip de pregătire este asociat cu paranoia, majoritatea celor care aderă la mișcarea cetățenilor pregătiți nu sunt membri ai vreunei miliții sau grupuri extremiste. Ei caută doar să învețe și să se sprijine unii pe alții, formând comunități de încredere.
La o distanță de 56 de kilometri de cursul „Minuteman”, Danielle L. Campbell, 43 de ani, s-a alăturat unui grup de tragere la Orlando Gun Club. Fondatoarea grupului „Protect Peace”, înființat în 2023, nu se consideră parte din mișcarea cetățenilor pregătiți, dar împărtășește multe dintre valorile lor. După ce asistentul ei a fost ucis într-un atac armat, Campbell s-a apucat de antrenamente pentru a învăța să se protejeze și să ajute comunitatea locală să se apere de violența armată.
Mișcarea cetățenilor pregătiți, departe de a fi un fenomen izolat, devine tot mai prezentă în Statele Unite, cu tot mai mulți americani care aleg să investească în formare și comunități de suport, pentru a face față vremurilor tot mai tulburi care se apropie.