Jurnalu Stiri Noi Arma precisă împotriva cancerului. Dr. Beatrice Anghel (SANADOR) explică beneficiile brahiterapiei
Stiri Noi

Arma precisă împotriva cancerului. Dr. Beatrice Anghel (SANADOR) explică beneficiile brahiterapiei

Arma precisă împotriva cancerului. Dr. Beatrice Anghel (SANADOR) explică beneficiile brahiterapiei

În peisajul tot mai complex al tratamentelor oncologice moderne, brahiterapia se distinge ca o armă esențială în combaterea eficientă a diverselor forme de cancer. Dr. Beatrice Anghel, medic primar în Radioterapie și coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, a detaliat, în cadrul unui interviu pentru DC News, modul în care această metodă terapeutică precisă și eficientă este integrată în planurile de tratament personalizate pentru pacienți.

Brahiterapia, cunoscută și sub denumirea de radioterapie internă, este o formă avansată de tratament oncologic ce constă în plasarea unor surse radioactive direct în interiorul sau în apropierea tumorii. Prin această tehnică, medicii pot administra o doză mare de radiații direct în țesutul tumoral, minimizând totodată expunerea țesuturilor sănătoase.

Comparativ cu radioterapia externă, în care radiațiile sunt livrate din afara corpului printr-un fascicul direcționat, brahiterapia permite o abordare mai localizată, crescând semnificativ eficiența terapeutică și reducând efectele adverse.

Această metodă este utilizată într-o varietate de patologii oncologice, de la cancere aflate în stadii incipiente până la cele avansate local, fără metastaze la distanță. În unele cazuri, brahiterapia poate avea și un scop paliativ, ajutând la controlul durerii sau oprirea hemoragiilor.

Personalizarea tratamentului – cheia eficienței

„Cancerul ginecologic reprezintă o problemă de sănătate astăzi și brahiterapia este unul din instrumentele pe care le folosim adesea atât pentru tratamentul cancerelor operate, cât și al celor neoperate”, subliniază dr. Beatrice Anghel. Aceasta atrage atenția asupra faptului că, în cazul unui cancer de endometru, dacă există factori de risc postoperatori, tratamentul trebuie completat cu brahiterapie. În situațiile în care cancerul este local avansat, se utilizează o abordare precum: chimioterapie, terapie țintită, iradiere externă și internă.

„Depinde foarte mult și de localizare, dar și de tipul și stadializarea cancerului și tratamentele care sunt necesare”, explică dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR. 

Un alt aspect esențial abordat de dr. Beatrice Anghel este prevenția. Aceasta insistă asupra importanței controalelor ginecologice periodice, în special în rândul femeilor aflate în perioada premenopauzei și postmenopauzei.

„Suntem într-o țară care este fruntașă pentru HPV, pentru virusul papiloma uman, și cumva screeningul pentru virusul HPV este totuși din ce în ce mai bine dezvoltat și pus la punct față de anii trecuți”, spune dr. Anghel. Ea recomandă efectuarea examenului citologic și a testului Papanicolau în funcție de istoricul pacientelor și de prezența infecțiilor sau a altor simptome. „Această urmărire trebuie personalizată și grăbită, dacă este cazul. Dar dacă este vorba de screeningul general, un simplu examen ginecologic și un examen citologic anual este de bun augur și cred că poate preveni leziunile precanceroase”, potrivit medicului.

„Dacă sunt leziuni mici, excizia lor este suficientă. Noi ne uităm și după excizie, să nu cumva să fie un risc crescut ca acea leziune să revină. De cele mai multe ori când se află de diagnosticul premalign, cumva imediat se alarmează o echipă de specialiști și se întrunesc pentru a discuta cazul respectiv și a ști că pacienta nu este pe acea munchie de cuțit că leziunea poate reveni. Dacă e cazul, bineînțeles, va fi urmărită mai atent sau poate i se va oferi chiar tratament”, adaugă dr. Beatrice Anghel.

În cazul cancerului de col uterin diagnosticat într-un stadiu incipient, tratamentul poate fi conservator, mai ales dacă pacienta își dorește să aibă copii. „Dacă această leziune, de exemplu, apare la o femeie în perioada fertilă, în care își dorește să procreeze, să aibă copii, se poate face o excizie, o eliminare a tumorii cu scopul de a păstra totuși colul pentru o viitoare sarcină. Pentru că poți combina chimioterapia cu brahiterapia și poți obține rezultate de durată ca să poți să aduci pe lume și să ajuți pacienta să își îndeplinească și dorința aceea”, explică dr. Anghel.

Medicul subliniază că toate aceste decizii trebuie luate în mod personalizat, discutând cu pacienta avantajele și riscurile fiecărui tratament.

Ascultă mai multe aici:

Youtube video image

  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Jurnalu și pe Google News

Exit mobile version