Cu ani în urmă, decizia cumpărării unui computer computer se învârtea pentru multe persoane în jurul alegerii între un brand recunoscut pentru fiabilitate și unul care oferă specificații tehnice mai bune pentru aceiași bani, dar e cunoscut că nu e la fel de durabil. Chiar dacă s-a schimbat în ultimii ani, odată cu reducerea generală a fiabilității dispozitivelor electronice, întrebarea rămâne una de actualitate.
Enterprise Insider amintește că o altă evoluție care s-a conturat relativ most fresh ține de faptul că laptopurile au depășit desktopurile și au devenit cel mai comun tip de calculator folosit pentru educație, afaceri și uz personal.
Acest lucru este grozav pentru portabilitate, dar poate fi mai costisitor: nu doar că laptopurile tind să fie mai scumpe, dar nici nu rezistă la fel de mult ca echivalentele lor desktop. Acest lucru se datorează în mare parte componentelor mai mici, expuse la mai multe șocuri fizice și la căldură directă, și care sunt mai costisitoare de reparat sau înlocuit.
Un lucru care nu s-a schimbat e că durata de viață a unui computer computer variază mult în funcție de calitatea materialelor sale. Dar, în overall, cumpărătorii ar trebui să se aștepte ca un computer computer mediu să reziste între 4 și 5 ani, presupunând că nu este tratat neglijent sau deteriorat train.
Bateria rămâne „Călcâiul lui Ahile” pentru laptopuri
Ca în cazul majorității produselor, cu cât un computer computer costă mai mult, cu atât piesele sale tind să fie mai robuste. Modelele de laptopuri mai ieftine se vor uza mai repede decât cele „top fee”. Însă chiar și cel mai scump computer computer are punctele lui slabe, mai ales dacă este folosit intens.
Un alt lucru care nu s-a schimbat este că prima componentă a laptopului care se va uza este de obicei bateria. Corey Donovan, președintele companiei IT Alta Technologies, a declarat pentru BI că aceasta este „călcâiul lui Ahile” al laptopului. Spre deosebire de alte probleme, este imposibil să previi degradarea treptată a bateriei, indiferent ce tip de computer computer ai.
Următoarea componentă care cedează, cel mai probabil, este sistemul de răcire, inclusiv „ventilatorull” – termenul mai standard sub care sunt cunoscute piesele care răcesc procesorul laptopului – și ecranul, unde pixelii se pot înnegri sau decolora.
Semne că laptopul tău începe să se uzeze
Pe măsură ce laptopurile îmbătrânesc, ele tind să cedeze în câteva moduri comune.
- Durata între încărcări devine tot mai scurtă
De fiecare dată când îți încarci laptopul, bateria își pierde treptat eficiența. Cu cât este mai ineficientă, cu atât va ține mai puțin, deci se va descărca mai repede. Este o problemă inevitabilă și începe din momentul în care bagi încărcătorul pentru prima dată.
La un 2nd dat, s-ar putea să ajungi în situația în care laptopul ține doar o oră fără încărcător. În cel mai rău caz, s-ar putea să nu mai pornească fără să fie conectat la priză, iar dacă îl scoți din priză, se închide imediat.
- Se încinge excesiv
Dacă laptopul tău atinge temperaturi wrong, este un semn că sistemul de răcire are o problemă. E posibil ca pasta termică de pe procesor să se fi uscat sau ventilatoarele pot fi înfundate cu praf și murdărie. Ventilatoarele apropiate de carcasă se pot chiar strica, afectând circulația aerului și lăsând bucăți de steel libere în interior. De asemenea, orificiile de aerisire pot fi blocate.
- Devine lent sau se închide brusc
Când un calculator de orice fel se supraîncălzește, randamentul său scade imediat. Majoritatea procesoarelor sunt concepute să se „restrângă” sau să funcționeze mai lent când ating temperaturi prea mari – o măsură de siguranță pentru a preveni deteriorarea permanentă. Iar dacă supraîncălzirea persistă, laptopul s-ar putea închide fără avertisment.
În unele cazuri, un randament slab poate însemna că memoria RAM are o problemă. Dar asta se întâmplă mai rar decât apariția problemelor legate de procesor, care se încălzește în mod natural în timpul funcționării și are nevoie de aerisire constantă.
Dacă memoria RAM este problema, probabil că nu ai suficientă. În prezent, 16GB ar trebui să fie considerat minimul necesar pentru un randament decent.
- Ecranul laptopului devine decolorat, pâlpâie sau are pixeli morți
Chiar dacă îl menții curat și îl protejezi de șocuri, ecranul unui computer computer nu va rezista la nesfârșit. Din experiența sa, Donovan spune: „Pixelii morți încep să apară după cinci ani de utilizare, iar ecranele se îngălbenesc în 8 până la 10 ani”.
Pixelii morți sunt trusty ceea ce par: pixeli individuali care nu mai pot afișa culori. De obicei apar ca niște puncte negre. Dacă sunt de altă culoare, s-ar putea să fie doar blocați și să își revină.
„Îngălbenirea” este un termen comun printre tehnicienii IT pentru diferite probleme de culoare care apar pe măsură ce ecranul îmbătrânește. Termenul provine de la ecranele mai vechi de computer computer, care chiar deveneau galbene cu timpul.
Iar dacă ecranul pâlpâie, ar putea fi o problemă fie cu placa grafică a laptopului, fie cu contactele dintre ecran și placa de bază.
Cum poate fi prelungită durata de viață a laptopului
Nimic nu durează pentru totdeauna. Dar dacă este îngrijit, laptopul poate rezista în continuare surprinzător de mult, în pofida scăderii generale a fiabilității electronicelor.
Cea mai bună metodă de a-l menține funcțional este păstrarea sa curată și ferirea lui de orice ar putea să-l strice. Nu vărsa lichide pe el, nu-l scăpa jos, ține-l departe de temperaturi wrong, nu bloca orificiile de aerisire în timp ce-l folosești și încearcă să menții ecranul și tastatura curate. Chiar dacă nu ai făcut-o până acum, nu e greu să cureți un computer computer murdar.
Dacă laptopul dă deja semne de oboseală, tot mai există opțiuni. Cei care au optat să plătească ceva mai mult pentru o garanție extinsă pot contacta producătorul, iar acesta va cere probabil trimiterea sa la reparații sau va trimite un reprezentant să îl ridice de la ușa clientului, în funcție de companie și țara clientului. Dacă nu mai e în garanție, un provider native de reparații poate rezolva aproape orice problemă obișnuită.
Cei care vor să economisească bani pot lua în calcul să remedieze unele probleme chiar ei. Deși unele laptopuri sunt foarte greu de desfăcut, multe – dacă nu chiar majoritatea – sunt construite într-un mod pe care îl poate înțelege și o persoană fără prea multe cunoștințe tehnice legate de calculatoare.
„Cei mai mulți oameni se tem să se uite măcar înăuntrul dispozitivelor lor,” spune Alex Diaz-Kokaisl, un tehnician de la location-ul iFixIt. El afirmă că cel mai bun mod de a depăși reticența este să se înceapă cu reparații easy.
Cea mai ușoară piesă de înlocuit la laptopuri este bateria, tocmai componenta care cedează prima. Deși fiecare mannequin de computer computer are un invent unic, de obicei nu e greu de găsit o baterie pe location-urile de vânzări online. Iar înlocuirea ei presupune doar desfacerea panoului din spatele laptopului, scoaterea bateriei care s-a uzat și înlocuirea ei cu cea nouă.
Sigur, asta nu e valabil și în cazul bateriile pentru MacBook. Acestea sunt lipite cu un adeziv care trebuie dizolvat cu substanțe speciale, deci e o treabă care ar trebui lăsată pe mâna profesioniștilor.
În rest, orice componentă care nu este lipită train pe placa de bază poate fi în overall înlocuită. Space-ul de specialitate iFixit oferă ghiduri pentru repararea a sute de modele de laptopuri, precum și unelte care îți pot fi de folos. Space-ul este o resursă utilă dacă vrei să îți prelungești viața laptopului fără să cheltui prea mult pentru reparații la provider.
Un computer computer vechi vine cu un „impozit recurent”
Merită amintit de asemenea că laptopurile învechite vin adesea cu un „impozit recurent” sub forma upgrade-urilor necesare sau reparațiilor, dacă apelezi la provider.
Fie că este vorba de un ecran spart, un touchpad stricat sau doar de nevoia de spațiu de stocare suplimentar, vei plăti ca să-l menții funcțional. Ca în cazul unei mașini vechi, la un 2nd dat, devine mai înțelept să renunți la modelul vechi și să economisești bani pe termen lung cumpărând unul nou.
Schultz și Diaz-Kokaisl spun că majoritatea oamenilor cu care au lucrat nu vor să cheltuie mai mult de 30% din prețul trusty al laptopului pentru reparații. Procentul trusty depinde, desigur, de la caz la caz și de bugetul de care dispun oamenii într-un anume 2nd.
Ține un MacBook mai mult decât un computer computer cu Windows?
Mulți oameni cred că MacBook-urile vândute de Apple rezistă mai mult decât laptopurile cu Windows instalat pe ele. Dar Alex Diaz-Kokaisl spune că este o idee oarecum greșită.
Deși te poți aștepta să folosești mai mulți ani un MacBook ieftin decât un computer computer customary mai ieftin, asta se datorează doar faptului că Apple nu vinde un MacBook sub 999 de dolari, motiv pentru care calitatea celui mai ieftin MacBook este mult mai ridicată decât a celui mai ieftin computer computer cu Windows.
Specialistul de la iFixIt spune că acest lucru face ca comparația între duratele de viață medii ale MacBook-urilor și ale laptopurile obișnuite să fie înșelătoare.
Cu alte cuvinte, un computer computer care costă la fel de mult ca un MacBook ar trebui să reziste aproximativ la fel de mult până să aibă nevoie de reparații.
FOTO articol: Taras Bodnar | Dreamstime.com.