În timpul pontificatului său, Papa Francisc a redus remunerația cardinalilor, ca parte a măsurilor de austeritate menite să reducă deficitul bugetar al Vaticanului.
CITEȘTE ȘI – Cine îi ia locul papei Francisc. Se fac bani grei pe numele lui
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit luni dimineaţă la vârsta de 88 de ani, a anunţat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agenţiilor de ştiri.
„Dragi fraţi şi surori, cu profundă tristeţe trebuie să vă anunţ decesul Sfântului nostru Părinte Francisc“, a anunţat cardinalul Kevin Farrell pe canalul de televiziune al Vaticanului.
„În această dimineaţă la 7:35, episcopul de Roma, Francisc, s-a întors în casa Domnului“, a anunţat cardinalul.
Papa Francisc a suferit recent de o dublă pneumonie şi a petrecut mai mult de o lună în spitalul Gemelli din Roma.
CITEȘTE ȘI – Cât a ajuns să coste o noapte de cazare la Roma, după moartea papei Francisc: „Se profită de pe urma evenimentului”
Câți bani câștigă un cardinal la Vatican. Papa Francisc le-a redus salariile
Pe parcursul pontificatului său, Papa Francisc a făcut mai multe reforme economice ca parte a obiectivelor de reducere a deficitului bugetar. În noiembrie 2024, el a redus remunerația cardinalilor, potrivit ziarului La Libre Belgique, citat de Capital.fr.
Salariile a 18 cardinali care conduc un dicasteriu al Vaticanului au scăzut cu aproape 10%, iar cheltuielile de secretariat personal și alte costuri nu au mai fost acoperite de Vatican.
Conform agenției de presă italiene Ansa, salariul lunar al unui cardinal care conduce un dicasteriu ajunge la aproximativ 5.000 de euro. În septembrie anul trecut, Papa Francisc a trimis o scrisoare tuturor cardinalilor, îndemnându-i să contribuie la reducerea deficitului bugetar al Vaticanului. Potrivit unui raport publicat de cotidianul italian La Repubblica în luna iulie, acest deficit depășea 83 de milioane de euro în 2023.
În martie 2021, potrivit La Libre Belgique, Papa Francisc a redus de asemenea salariile cardinalilor cu 10%, după ce eliminase avantajele lor legate de locuințele gratuite sau la preț redus.
În 2014, Papa Francisc l-a numit pe cardinalul australian George Pell la conducerea noului Secretariat pentru Economie, cu scopul de a igieniza și raționaliza finanțele Vaticanului. Sfântul Scaun dispunea atunci de aproximativ 5.000 de imobile și trebuia să facă față unei scăderi semnificative a veniturilor.