Atât zahărul, cât și alcoolul pot fi consumate fără riscuri pentru sănătate dacă sunt consumate în cantități moderate, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
„În cantități reduse, niciunul nu este dăunător”, a spus Rafila, referindu-se la zahăr și alcool.
„Sunt diverse discuţii pe la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) legate de faptul că orice cantitate de alcool dăunează, dar să nu uităm totuşi că alcoolul consumat cu moderaţie, mai ales în băuturi care nu sunt concentrate, nu sunt distilate, reprezintă, dacă vreţi, şi un bagaj cultural care vine din multe ţări din Europa şi nu numai. Şi cred că moderaţia este cuvântul care trebuie să fie cel care coordonează, dacă vreţi, atât consumul de alcool, cât şi consumul de zahăr”, a completat Rafila, în cadrul emisiunii „Insider politic” de la Prima TV.
Întrebat ce preferă între sport și dietă pentru un stil de viață sănătos, Rafila a ales dieta, oferind următorul argument:
„Dietă, în primul rând, pentru că dacă faci mult sport şi abuzezi de alimentaţie nu este în regulă. Şi trebuie, sigur, amândouă integrate. Ştiţi că este problema aceasta a sportivilor de performanţă, care în momentul când renunţă la sportul de performanţă, mâncând la fel ca atunci când făceau sport de performanţă, au o problemă legată de greutate.”
Într-un ton mai relaxat, ministrul a fost provocat să aleagă între covrigi și merdenele. Alexandru Rafila a răspuns „merdenele”.