Politica Ultima Ora

Congresul extraordinar al PNL se reunește pentru alegerea noii conduceri. Bolojan candidează la funcția de președinte

Congresul extraordinar al PNL se reunește pentru alegerea noii conduceri. Bolojan candidează la funcția de președinte

„Ţinând seama de istoria partidului nostru şi de ce a făcut el pentru construcţia României moderne este o poziţie foarte onorantă, dar în acelaşi timp de mare responsabilitate. Dacă îmi veţi acorda susţinerea sunt gata să fac tot ceea ce ţine de mine pentru ca PNL să fie din nou cu numele lui similar cu modernizarea României”, a spus Bolojan, la Congresul extraordinar al PNL, în care se alege noua conducere a partidului.

Ilie Bolojan este singurul candidat înscris la funcţia de preşedinte al PNL. 

UPDATE Congresul extraordinar al PNL a ratificat, sâmbătă, modificarea Statutului partidului.

S-au înregistrat un vot împotrivă şi două abţineri privind modificarea Statutului PNL, potrivit secretarului customary interimar al liberalilor, Adrian Veştea.

Modificările principale la Statutul PNL, care au fost votate de Consiliul Naţional pe 28 iunie, au fost prezentate de preşedintele Comisiei de Statut, Gabriel Andronache.

El a arătat că aceste modificări vizează descentralizarea partidului, creşterea responsabilităţii şi stimularea performanţei politice.

„Noul statut introduce o competiţie deschisă la conducerea PNL pentru alegerea preşedintelui, a celor patru prim-vicepreşedinţi, renunţându-se la sistemul moţiunilor pentru candidatura la preşedinţia partidului, un sistem care s-a dovedit ineficient. Numărul de membri ai Biroului Executiv al PNL va fi redus cu 50%. Biroul Executiv va avea 27 de membri în total – preşedintele PNL, patru prim-vicepreşedinţi, secretarul general care va fi votat ulterior în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional la propunerea preşedintelui ales, 19 reprezentanţi regionali, inclusiv opt vicepreşedinţi pe care urmează să îi validaţi (…) şi două personalităţi publice, cu derogare de vechime, la propunerea preşedintelui al PNL. 10% dintre funcţiile de conducere ale partidului la nivel central şi apoi la nivel local vor fi rezervate unor personalităţi din afara PNL, care pot aduce valoare şi prestigiu partidului. PNL dă astăzi semnalul că se deschide spre societate şi cooptează oameni de valoare din afara sa. Biroul Politic Naţional îşi modifică structura, urmând a fi format din membri BEx şi preşedinţii organizaţiilor judeţene”, a spus Andronache, la Palatul Parlamentului.

El a arătat că în Statutul PNL se introduce depunerea mandatului pentru preşedinţii organizaţiilor judeţene aflate pe ultimele zece locuri în clasament la alegerile locale şi parlamentare.

„Conducerea centrală a PNL va numi în aceste organizaţii preşedinţi interimari, cu misiunea de a redresa organizaţiile respective”, a spus acesta.

Andronache a precizat că prin aceste modificări va fi întărită disciplina financiară a PNL, astfel încât să se asigure colectarea mai bună a cotizaţiilor şi sumele necesare pentru achitarea datoriilor partidului.

Tot sâmbătă, Congresul extraordinar a adoptat documentul programatic al PNL.

„Prin acest document PNL îşi reafirmă identitatea doctrinară, articulând o viziune care sintetizează valorile liberalismului clasic cu principiile conservatorismului modern. Această sinteză exprimă curajul moderaţiei, voinţa reformei şi asumarea apartenenţei europene”, a explicat europarlamentarul Dan Motreanu. AGERPRES

UPDATE „România are un viitor și nu peste 20-30 de ani, ci peste 2-3 ani”, a spus președintele Nicușor Dan la Congresul Extraordinar al PNL. Președintele i-a asigurat pe liberali că vor avea în el un partener.

„În urmă cu două luni, România a trecut printr-un second dificil și Partidul Național Liberal a mers în direcția corectă. Vreau să vă mulțumesc pentru asta. În cei 35 de ani de la Revoluție, Partidul Național Liberal a făcut greșeli, însă sunt două lucruri foarte importante pe care le-a făcut. În primul rând, în momentele importante, a ținut direcția corectă pentru România și, în al doilea rând, foarte important, și-a asumat decizii grele în momente grele”, a afirmat Dan.

„Și acesta este un astfel de second. E foarte important că Partidul Național Liberal și-a asumat guvernarea. Suntem cu toții obligați să reparăm în anii care urmează toate lucrurile care au fost așezate greșite în societate, pentru că, altfel, românii în 2028 nu ne vor mai ierta”, a adăugat președintele.

Dan s-a declarat „foarte optimist” că „vom reuși să facem împreună lucrurile astea”.

De asemenea, Dan le-a transmis românilor convingerea sa că România are un viitor, „și nu peste 20-30 de ani, ci peste 2-3 ani. Imediat ce vom trece peste perioada aceasta necesară de corecție, România are un sector privat, dinamic, competitiv”.

România are șansa să intre în OCDE și, astfel, să atragă mult mai multe investiții străine la sfârșitul anului viitor: „România are viitor și într-un timp tangibil”.

Dan le-a dorit liberalilor „un congres reușit, decizii înțelepte” și i-a asigurat că vor avea în el un partener.

Stire inițială: Congresul extraordinar al PNL se reunește, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noii conduceri a partidului, în prezența a 1.200 de delegați.

Potrivit PNL, pentru funcția de președinte al partidului și-a depus candidatura Ilie Bolojan, în prezent președinte interimar al formațiunii și premier. Pentru pozițiile de prim-vicepreședinți s-au înscris zece candidați, respectiv Valeriu Iftime, Adrian Veștea, Florin Roman, Alin Tișe, Nicoleta Pauliuc, Ioan Popa, Dan Motreanu, Ciprian Ciucu, Mircea Minea și Cătălin Predoiu.

Pentru conducerea Curții de Arbitraj candidează Costică Lupușoru, Daniel Buda și Ciprian Dobre, iar pentru președinția Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori a fost depusă candidatura lui Virgil Guran.

Votul va fi secret pentru funcțiile de președinte al partidului, prim-vicepreședinți, președinte al Curții de Arbitraj și președinte al Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori.

Tot în cadrul Congresului va avea loc și validarea vicepreședinților regionali, care vor deveni membri ai Biroului Executiv Național. În acest caz, votul va fi deschis. Candidații propuși pentru validare sunt: Alexandru Muraru pentru regiunea Nord-Est, Alexandru Popa pentru Sud-Est, Toma Petcu pentru Sud-Muntenia, Gigel Știrbu pentru Sud-Vest Oltenia, Gheorghe Falcă pentru Vest, Florin Birta pentru Nord-Vest, Ion Dumitrel pentru Centru și Hubert Thuma pentru regiunea București-Ilfov.

Congresul extraordinar al PNL a fost convocat de Consiliul Național al partidului care a avut loc pe 28 iunie. Consiliul Național al PNL a aprobat la acel second modificarea statutului partidului. Astfel, mandatul conducerii PNL ar urma să fie redus la doi ani. Printre modificări se numără și descentralizarea deciziei în alegerea reprezentanților în formele de conducere ale partidului, recompensarea performanței politice și administrative, responsabilitatea în gestionarea funcțiilor de conducere în partid, eliminarea moțiunii ca factor definitoriu al candidaturii pentru funcția de președinte al PNL.

‘Biroul Politic Național propune o nouă modalitate de alegere a președintelui PNL, o competiție personalizată, urmând ca programul politic să fie adoptat de Congres, ca o reunire a tuturor ideilor doctrinare din partid’, a precizat, pe 28 iunie, președintele Comisiei de Statut, Gabriel Andronache.

El a menționat că PNL va avea ‘structuri politice mai suple’, păstrându-se cele patru trepte de decizie la nivel central din vechiul statut – Congres, Consiliu Național, Birou Politic Național și Birou Executiv.

Biroul Executiv este structure din președinte, patru prim-vicepreședinți, secretar customary, 19 reprezentanți regionali, dintre care decide vicepreședinți, aleși conform unui regulament aprobat de Biroul Politic Național și validați de Congres. Președintele și cei patru prim-vicepreședinții vor fi aleși command în cadrul Congresului, iar secretarul customary va fi propus ulterior Congresului de către președintele partidului și aprobat în Biroul Politic Național.

‘Ulterior Congresului, la propunerea președintelui PNL, se cooptează două personalități publice cu derogare de vechime în structura Biroului Executiv. În total, 27 de membri, o reducere cu aproximativ 50% a structurii actuale a Biroului Executiv. (…) O altă modificare importantă – Biroul Politic Național structure doar din membrii BEx și președinții organizațiilor județene, urmând ca ceilalți membri actuali ai Biroului Politic Național să aibă statut de invitat. Organizațiile care nu au performat în alegerile locale sau parlamentare, ultimele zece dintre acestea, își vor depune mandatul și se numesc, prin decizia Biroului Politic Național, conduceri interimare care să restructureze activitatea acestor filiale’, a adăugat Gabriel Andronache.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *