Războiul s-a prelungit, iar Ucraina se confruntă cu o criză acută de efective. Mulți soldați ajung în primele linii fără pregătire adecvată, iar rata de supraviețuire a noilor veniți este alarmant de mică.

Soldați ucraineni/FOTO:Arhiva
Când autobuzul l-a transportat pe Oleksandr Yalovyi, 37 de ani, peste graniță, el nu știa unde este dus. Semnul rutier „Bine ați venit în Rusia” i-a dat primul indiciu: ajunsese în regiunea Kursk, unde Ucraina a lansat o ofensivă surprinzătoare în august 2024.
Ialovi, care suferă de o durere persistentă la picior, nu a reușit să participe la toate cursurile din timpul instruirii de o lună. Nu știa să tragă corect cu arma și nu avea abilități de bază de supraviețuire. Totuși, a fost trimis direct în luptă.
La doar trei săptămâni după ce a ajuns pe front, unitatea sa a fost atacată cu gaze de către ruși. Dezorientat și pierdut, Ialovi a rămas singur pe poziție, în timp ce ceilalți soldați au fugit.
„Chiar am crezut că sunt mort”, mărturisește el, citat de Kyiv Independent.
Din fericire, a fost găsit de alte unități ucrainene și evacuat. Dar mulți alții, la fel de nepregătiți, nu au avut aceeași noroc.
„Mor în primele săptămâni”
După trei ani de război, Ucraina se confruntă cu o penurie gravă de soldați. Comandanții de pe front spun că primesc tot mai mulți recruți care „se poartă de parcă nu au fost instruiți deloc”.
Problemele majore:
-Instruire superficială – mulți nu învață să folosească arme sau să se protejeze de drone.
-Centrele de pregătire supraaglomerate – recruții stau la coadă ore întregi pentru exerciții practice.
-Instructori demoralizați – unii nu au experiență de luptă sau sunt epuizați.
„(Noii soldați) mor repede, chiar înainte să ajungă pe linia de contact”, spune Oleksii, ofițer din Brigada 109 de Apărare Teritorială.
„Mentalitatea sovietică” și birocrația care costă vieți
Un fost ofițer britanic care luptă în Ucraina susține că instruirea este „făcută pe genunchi”, iar recruții nu învață lucruri esențiale, cum ar fi medicina pe front sau lupta în tranșee.
„Oamenii mor când faci lucrurile la întâmplare”, spune Glen Grant, expert militar.
Mai mulți comandanți acuză sistemul militar ucrainean că ar funcționa după principii învechite, sovietice, unde nimeni nu este tras la răspundere pentru recruții care mor din cauza instruirii proaste. Birocrația îngreunează actualizarea programelor de antrenament, deși războiul se schimbă rapid.
„Ne pierdem oamenii în zadar”
Unele unități de elită, precum Brigada Azov sau Corpul 3 Armată, și-au creat propriile sisteme de instruire. Dar majoritatea recruților ajung în centrele militare oficiale, unde condițiile sunt precare:
-Dorm în corturi, unele fără încălzire.
-Fac kilometri pe jos între cazărmi și poligoane.
-Se îmbolnăvesc și ratează zile cruciale de antrenament.
„Sistemul este construit astfel încât nimeni nu-și asumă responsabilitatea pentru pregătirea proastă”, spune Roman Donik, directorul unui centru de instruire privat.
Există soluții, dar lipsește voința politică
Experții spun că Ucraina ar putea reduce pierderile dacă eExtinde instruirea de la 1,5 luni la minim 2-3 luni, angajează mai mulți instructori cu experiență reală de luptă, modernizează programele pentru a include drone, lupta în tranșee și supraviețuirea sub bombardament.
„Avem toate elementele pentru a schimba situația foarte repede. Avem experiența, avem cunoștințele. Dar nu vedem voință de schimbare la conducere”, spune Magnus Ek, instructor suedez care antrenează soldați ucraineni.
Ucraina luptă nu doar cu Rusia, ci și cu propriile sale sisteme învechite. Dacă nu rezolvă urgent criza instruirii recruților, riscă să piardă războiul nu din cauza lipsei de arme, ci din cauza lipsei de soldați pregătiți. conchide Kyiv Independent.