România s-a schimbat enorm în ultimii ani, mai ales de când a intrat în Uniunea Europeană, iar banii și sprijinul de la Bruxelles a contat și contează enorm. Tocmai din acest motiv, ar fi esențial ca România să continue acest curs, explică politiogul Andrei Tiut, care vine cu argumente greu de contrazis.

De ce are nevoie România de UE? Foto: Shutterstock
Politologul Andrei Tiut, director de programe la cunoscutul Think Tank Global Focus, explică pe înțelesul oricui de ce România are nevoie în continuare de Uniunea Europeană și de ce viitorul țării este strâns legat de Bruxelles. Într-o analiză postată și pe rețelele sociale, Tiut vine cu argumente pertinente și punctează clar ce ne leagă de tot ceea ce înseamnă UE.
Cât de importantă e UE pentru România
„Ce ne-a oferit nouă Europa? Ce ne-a oferit nouă Occidentul?”, sunt întrebările la care răspunde analiza expertului.
„În primul rând, Europa ne-a eliberat de secetă. Nu în sensul că a venit să ne aducă apă pe țeavă până la firul de porumb, dar în piața comună există întotdeauna suficiente țări în care nu este secetă sau care au sisteme de irigații decente, astfel încât există mâncare. Mâncarea poate fi mai scumpă sau mai ieftină, dar ea există. Dacă vă uitați pe statisticile mondiale ale FAO, puteți vedea cum până în 2007 sunt cel puțin doi ani în care, pe fond de secetă, cantitatea de alimente disponibilă în țară scade dramatic. Și o asemenea scădere nu se mai întâmplă după 2007”, scrie Tiut.
Și tot Occidentul ne-a ajutat să depășim momentele delicate, anii în care restructurările și falimentul industriei românești au transformat România într-o țară de potențiali șomeri. Practic, Europa a însemnat o șansă la bunăstare sau măcar pentru o viață decentă pentru milioane de români. Unii au găsit acest trai decent în Europa de Vest, iar alții chiar în România.
Andrei Tiut. FOTO: Facebook
„În al doilea rând, Europa a preluat surplusul de forță de muncă generat de execrabila tranziție de la comunism la capitalism. Probabil că mulți diasporeni își imaginează că de vină pentru tranziția aceasta este doar Partidul Social Democrat, însă situația este mai complexă. După ’89, România a fost multă vreme o societate slabă, incapabilă să se autoregleze. Noi, și nu spiridușii, am furat țevile de irigații. Noi, și nu spiridușii, am asistat pasivi când directorii devalizau întreprinderile de stat. Noi, și nu spiridușii, l-am ales pe Ion Iliescu. Preluând forța de muncă, formată în bună măsură din tineri relativ săraci și cu puțin de pierdut, Europa ne-a salvat de noi înșine”, explică Tiut.
Ce ne-a oferit Europa
Uniunea Europeană și NATO ne-au oferit și securitate. Spre exemplu, relațiile româno-maghiare s-au normalizat și s-au îmbunătățit evident de când cele două țări sunt inclusiv aliate în NATO și UE.
„În al treilea rând, Europa ne-a salvat de violență. Împreună cu NATO, evident. Nu cred că vreți să vă imaginați în ce măsură ar fi putut escalada tensiunea internațională româno-maghiară în lipsa unui cadru care să caracterizeze cumva regulile jocului și să determine părțile să stea, până la urmă, cuminți în banca lor”, mai spune el.
După ce Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER), mai pe înțelesul oricui organizația economică a statelor comuniste europene, s-a prăbușit, iar România a rămas fără nicio piață de export, Uniunea Europeană a însemnat salvarea.
„În al patrulea rând, Europa a oferit principala piață de exporturi. E adevărat că economia României s-a ridicat în bună măsură pe forță de muncă ieftină, dar degeaba ai forță de muncă ieftină dacă nimeni nu stă să-ți cumpere produsul fără taxe și verificări suplimentare”, susține expertul.
„În al cincilea rând, Europa ne-a dat ceva la care să aparținem. Identitatea națională, cu doine, dor, sarmale și călușari, este validă, dar ea nu îți spune, ca român, ce să faci în epoca contemporană. Burebista nu îți spune dacă vrei ca inteligența artificială să fie reglementată mai strâns sau mai liberal, cum trebuie să fie tarifele de roaming și așa mai departe, Europa este un cadru în care să gândim aceste lucruri împreună. Iar acesta este un lucru foarte bun, deoarece atunci când politicienii noștri sunt lăsați să gândească singuri, în izolare, știți și voi ce se întâmplă”, mai spune el.
„E adevărat că România nu prea vorbește, dar asta nu este vina Europei”
Concluzia lui Andrei Tiut este că Europa poate însemna pentru România un viitor mai bun la care nu ne putem permite să-i dăm cu piciorul, atunci când mergem la vot. De apartenența la Europa depinde cum va arăta peste ani economia României și cum vom trăi.
„Europa este un stil de viață, cu zboruri către marile capitale ale lumii începând de la 30 de euro, cu autostrăzi pentru cei care sunt dependenți de mașină, cu all-inclusive pentru cei care nu știu să vorbească o limbă străină, dar și cu frumuseți și lecții la care părinții noștri doar au visat. Europa înseamnă și un cadru în care vocea României să poată fi auzită. E adevărat că România nu prea vorbește, dar asta nu este vina Europei. În Republica Moldova, Europa înseamnă finanțare existențială, care a permis țării să treacă prin iarnă în ciuda închiderii conductei rusești de gaze. Europa înseamnă consolidarea independenței energetice, cu griduri comune de electricitate și gaze, astfel încât problemele dintr-o țară să poată fi rezolvate cu ajutorul altor țări. Europa înseamnă reglementări privind siguranța alimentelor, cum ar fi etichetele acelea pe care ni se spune ce substanțe sunt în salam. Si nu, salamul comunist nu era mai curat, era mai discret. Uniunea Europeană înseamnă tarife de tip roaming accesibile, astfel încât companiile să nu poată abuza de utilizatori. Europa poate însemna, în viitor, un salariu minim la nivel european. Și alte lucruri care nu imi mai vin acuma in minte”, a mai scris Andrei Tiut.