Ultima Ora

Descoperire în medicină. A fost găsit un posibil tratament pentru orbire

Descoperire în medicină. A fost găsit un posibil tratament pentru orbire

O nouă cercetare sugerează că injectarea de nanoparticule de aur în retină și stimularea acestor particule cu lasere ar putea restabili vederea parțială pentru pacienți.
Nanoparticulele de aur, excitate de lasere, produc căldură care stimulează celulele bipolare și ganglionare, ceea ce permite ocolirea fotoreceptorilor defecți.
Termenul „ochi auriu” descria odată doar thrillerele de spionaj și păsările acvatice. Dar, în curând, ar putea însemna o terapie inovatoare pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Cum funcționează nanoparticulele de aur

Oamenii de știință de la Universitatea Brown, din Statele Unite, au injectat nanoparticule de aur în retinele șoarecilor de laborator și au restabilit cu succes vederea la cei cu tulburări retiniene, cum ar fi degenerescența maculară. Cercetătorii văd această descoperire ca bază pentru o posibilă proteză la persoanele cu tulburări retiniene, deși ar necesita purtarea unui mic dispozitiv laser încorporat într-o pereche de ochelari de soare sau ochelari de protecție. Rezultatele studiului au fost publicate în revista ACS Nano.

La prima vedere, metoda poate părea contraintuitivă – cum repară injectarea unei cantități minuscule dintr-un steel moale fotoreceptorii deteriorați la pacienții cu degenerescență maculară? Ei bine, în loc să lase ochii să se bazeze pe bastonașe și conuri pentru vedere, această metodă folosește nanoparticule de aur și lumină laser pentru a stimula celulele bipolare și ganglionare care sunt „mai sus” pe lanțul vizual, potrivit cercetătorilor.

Celulele interpretează de obicei semnalele emise de fotoreceptori și le trimit către creier. Tehnica, de nuanță aurie, ocolește fotoreceptorii prin focalizarea luminii infraroșii narrate pe nanoparticule, care la rândul lor generează căldura ce activează celulele bipolare și ganglionare. Acest lucru este deosebit de valoros pentru milioanele de pacienți cu degenerescență maculară sau retinită pigmentară – boli care lasă aceste celule de „mai sus” nevătămate, așa că tehnica de stimulare ar putea îmbunătăți vederea, în total.

Ochelari pentru redarea vederii

„Este un nou tip de proteză retiniană care are potențialul de a restabili vederea pierdută din cauza degenerării retiniene, fără a necesita niciun fel de intervenție chirurgicală complicată sau modificare genetică”, a declarat Jiarui Nie, autorul major al studiului. „Credem că această tehnică ar putea transforma paradigmele de tratament pentru afecțiunile degenerative retiniene.”

Nie și echipa sa au testat acest proces pe șoareci și, utilizând sonde pentru a analiza activitatea crescută a cortexului vizual, au confirmat că a existat o restaurare cel puțin parțială a vederii. În plus, echipa a confirmat că nanoparticulele și stimularea cu laser nu au provocat efecte secundare destructive, căutând markeri de inflamație sau toxicitate.

Pentru a transfera această tehnologie la oameni, cercetătorii își imaginează că folosesc o pereche de ochelari de protecție capabili să capteze date din mediul înconjurător și să acționeze modelul laser în infraroșu. Odată ce aceste impulsuri laser au stimulat nanoparticulele din ochi, acele modele laser ar fi interpretate în creier.

În prezent, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a aprobat o intervenție similară care se bazează pe electrozi implantați chirurgical în ochi. Însă Nie spune că această tehnică ar fi mult mai puțin invazivă și ar putea oferi o rezoluție sporită deoarece soluția cu nanoparticule acoperă întreaga retină, notează popularmechanics.com.

Aurul este unul dintre cele mai prețioase metale de pe planetă iar pentru cei care se luptă cu afecțiuni retiniene ar putea fi neprețuit.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *