Elena Mateescu, directorul general al ANM, a vorbit despre furtuna de joi din Capitală.
O furtună a făcut prăpăd joi după-amiază în Capitală. Zeci de copaci, țigle și alte obiecte au căzut și au avariat atât clădiri, cât și mașini ori alte bunuri publice. Din păcate, pe locuința unei femei din Otopeni s-a prăbușit acoperișul unei clădiri, iar aceasta și -a pierdut viața.
Autoritățile au emis cod roșu de furtună, după ce anterior capitala era vizată de un cod portocaliu. Peste 10 avioane nu au putut să aterizeze pe Aeroportul Internațional Otopeni și au fost redicrecționate către alte aeroporturi, precum Craiova sau Constanța.
Într-o intervenție la Realitatea Plus, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a venit cu precizări despre furtuna din Capitală și a spus de ce a fost atât de puternică.
VEZI ȘI – Prăpăd și la Brașov, joi. Vremea rea a făcut ravagii și apa a inundat locuințele: Nu s-a mai întâmplat așa ceva / video
„Vârful acestei super-celule, care a afectat zona de nord a capitalei, a avut intensificări semnificative care au impus emiterea creșterii gradului de alertare, de la codul galben general, la cod portocaliu și în final cod roșu.
De la 32 de grade la stația meteorologică Băneasa, într-un interval foarte scurt s-a coborât la 18 grade Celsius, iar diferența între cele două mase de aer cu caracteristici termice foarte mari a determinat această manifestare care a impus emiterea codului roșu.
În intervalul 17:27 – 18:00 am înregistrat intensificări susținute ale viteze vântului la rafală, de 90 de kilometri pe oră, și cantități de apă care în 20 de minute au însumat 30,3 litri/mp, față de o medie climatologică lunară pentru stația Băneasa de 60-65l/mp. Fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai intense și mai frecvente și devin tipare de vreme normală, în contextul în care efectul insulei de căldură, în marile aglomerări urbane, le poate potența.
Până mâine dimineață rămâne în vigoare codul portocaliu pentru areale din partea de sud-est și nord a Moldovei. Vorbim de viteze la rafală de 70-90 km/oră, cantități care pot depăși 50-60 l/mp într-un interval scurt de timp. De asemenea, județele Suceava și Botoșani rămân până mâine seară la ora 18:00 sub cod portocaliu, iar aversele vor cumula valori de peste 50-60 l/mp.
Chiar în această seară a fost emis un nou cod roșu pentru zona din județele Constanța și Tulcea, pentru că rafalele depășesc 90 km/h, iar aversele torențiale pot cumula 20-40l/mp, avertizarea fiind valabilă de la ora 20:00 până la ora 21:00“, a spus Elena Mateescu.