La peste cinci secole de la dispariția dinastiei Huniazilor, mormintele celor mai de seamă reprezentanți ai faimoasei familii medievale au rămas o temă de interes pentru oamenii de știință, iar rezultatele celor mai recente cercetări ar putea aduce descoperiri uimitoare.

Mormântul lui Ioan de Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
În secolul al XV-lea, Huniazii au reprezentat una dintre cele mai de seamă familii din estul Europei medievale.
Ioan de Hunedoara. marele comandat de oști al Regatului ungar, și fiul său, Matia Corvin, rege al Ungariei timp de peste trei decenii, au fost personalități legendare, care au influențat istoria medievală a românilor, maghiarilor și altor popoare din estul Europei.
De-a lungul timpului, numeroși oameni de știință au încercat să descifreze povestea plină de controverse a Huniazilor, dar și tainele morții acestora. Locurile în care au fost înmormântați Huniazii au stârnit, la rândul lor controverse, iar căutarea osemintelor lor a fost tratată cu tot mai mult interes, în special de oamenii de știință maghiari.
În cazul regelui Matia, miza identificării osemintelor sale poate însemna atât confirmarea științifică a cercetărilor istorice, dar și un motiv de mândrie națională pentru maghiari.
Ce se află în mormântul din catedrala orașului Alba Iulia
Ioan de Hunedoara, a cărui dată a nașterii nu este cunoscută cu certitudine, a condus Transilvania la mijlocul secolului al XV-lea și a fost, de asemenea, mare comandant al armatei regale ungare și guvernator al Ungariei. Ioan de Hunedoara a condus armatele care au apărat estul Europei de invaziile otomane, reușind în vara anului 1456 să alunge oştirile sultanului Mehmet II Cuceritorul de la porţile cetăţii Belgradului.

Ioan de Hunedoara. Sursa: Wikipedia
Câteva zile după faimoasa bătălie de la Belgrad, Ioan de Hunedoara a murit în tabăra militară din vecinătatea cetății, din cauza epuizării fizice şi a epidemiei de ciumă care cuprinsese tabăra militară, pustiită de armatele sale după retragerea turcilor.
„Şi din această oboseală a căzut în friguri, din a căror cauză s-a consumat de tot. Medicamentele doctorilor au fost zadarnice. I-au dat sfatul să schimbe aerul şi a pornit cu prietenii săi în Semlin (n.r. în apropiere de Belgrad), ca acolo, la aer nou, să-şi învioreze corpul”, relata cronicarul Gaşpar Heltai.
Unii cronicari otomani ai vremii au susţinut că Ioan de Hunedoara ar fi murit atins de o săgeată trasă de un turc, în timpul fugii sale din calea armatei creştine.
„Un gaziu l-a ochit. Făcând să zboare săgeata sa înaripată ca pasărea, el a nimerit îmbrăcămintea sa aurită şi, trecând prin ea, l-a lovit sub braţ. Zbătându-se timp de trei zile, Iancu a murit în cea de-a patra zi. De ruşine, ascunzând că a fost rănit, s-a răspândit în ţara sa şi în popor zvonul că afurisitul acela a murit de ciumă”, scria Tevarih Ali Osman, un cronicar otoman din secolul al XV-lea.
Ioan de Hunedoara a fost înmormântat la Alba Iulia, în Catedrala Sf. Mihail (video), iar pe piatra sa funerară stă înscris „s-a stins lumina lumii”. Tot aici se află și mormântul lui Ladislau Hunaide (1433 – 1457), fiul cel mare al voievodului Ioan de Hunedoara, fost comandant de oşti şi petru o scurtă perioadă ban al Croaţiei şi Dalmaţiei. Potrivit istoricilor, încă de la o vârstă fragedă Ladislau Hunaide şi-a urmat tatăl în numeroasele campanii ale acestuia împotriva Imperiului otoman. A murit în urma unui complot, ucis la ordinul regelui Ungariei, Ladislau Postumul, decapitat la 16 martie 1457.

Ladislau Huniade. Sursa: Wikipedia
Unii istorici amintesc că în timpul invaziilor otomane, dar și ulterior, catedrala din Alba Iulia a fost jefuită de mai multe ori, iar mormintele Huniazilor au fost și ele devastate și deposedate de bunuri, punând astfel sub semnul întrebării dacă într-adevăr trupurile celor doi se mai află înmormântate aici.
Enigma morții regelui Matia Corvin
Matia Corvin (1443 – 1490), fiul cel mic al lui Ioan de Hunedoara, a devenit rege al Ungariei la vârsta de 15 ani şi a condus ţara între 1458 şi 1490. A fost una dintre marile personalităţi din istoria Transilvaniei şi a Europei. A domnit 32 de ani şi a rămas în istorie drept unul dintre cei mai importanţi conducători ai Ungariei, ţară care includea atunci şi Transilvania. În vremea domniei sale, Ungaria a cunoscut cea mai vastă întindere din istoria sa.
Spre sfârșitul domniei sale, Matia a căzut victimă intrigilor de la curte și trădării apropiaților săi. După cum arătau unii istorici, puternicii nobili maghiari, ajutați de soția sa, regina Beatrice, au reușit să-l otrăvească pe Matia „tratându-l cu plumb”, ceea ce i-a adus o moarte lentă, înainte ca el să împlinească 50 de ani. În ultimii săi ani, regele Matia abia se mai putea mișca, iar moartea sa se crede că a fost cauzată de un accident vascular cerebral legat de boală.

Matia Corvin. Gravură. Sursa: Wikipedia
„Marele rege a murit departe de cetatea transilvăneană (Hunedoara), unde o mică încăpere i-a fost leagăn. În îndepărtata Vienă imperială, sufletul său a părăsit această lume, trezit fiind în acel colț sălbatic de pământ românesc, printre războinicii cu căciuli țepoase ai tatălui său”, scria istoricul Nicolae Iorga, la începutul secolului XX.
Mormintele urmașilor lui Ioan de Hunedoara identificate
Matia Corvin a fost înmormântat la Székesfehérvár, în Ungaria, unde se află ruinele fostei Bazilici a Fecioarei Maria (cunoscută ca și “basilica regală”, locul tradițional de încoronare și înmormântare pentru regii medievali maghiari). Aici, osemintele amestecate a 15 regi au fost depuse într-un mormânt comun.
După ce mormintele au fost mai întâi jefuite de turcii care au ocupat oraşul şi apoi de armata imperială, nu a mai fost posibil să se determine care os aparţinea cărui rege.
Totuși, în ultimii ani, oamenii de știință au făcut progrese în identificarea osemintelor lui Matia Corvin. Au început în 2002, concentrându-se pe unul dintre craniile scoase la iveală dintre rămășițele necropolei, etichetat ca„individul I/10”. Deși descoperirile nu au fost încă confirmate prin analize ADN, experții au afirmat recent că există șanse mari ca scheletul descoperit în ruinele vechii bazilici regale să aparțină regelui din secolul al XV-lea.
La confirmarea identității ar putea contribui alte cercetări recente realizate într-o mănăstire din Croaţia, unde au fost indicate mormintele lui Ioan Corvin şi al lui Cristofer Corvin, fiului, respectiv, nepotul regelui ungar Matia Corvin.

Ioan Corvin. Sursa: Wikipedia
Ioan Corvin (1473 – 1504), ale cărui rămăşiţe au fost descoperite în mănăstirea Pauline din Lepoglava, Croaţia, a fost fiul ilegitim al regelui Matia Corvin şi al amantei sale Barbara Edelpock. A fost rege al Bosniei şi ban al Croaţiei şi Slavoniei, dar a fost împiedicat de marile familii de nobili ale Ungariei şi de către soţia regelui defunct Matia să devină succesor al acestuia la tronul Ungariei. Corvin a murit în Krapina, locul unde se retrăsese după o bătălie cu turcii. Cristopher Corvin (1499 – 1505), fiu al lui Ioan Corvin şi al soţiei Beatrice de Fargepan a decedat şi el, la scurt timp după moartea sa. Potrivit unor istorici, prinţul ar fi murit otrăvit. Elisabeta Corvin (1496 – 1508), singura soră a prinţului Cristopher, a murit în circumstanţe necunoscute, la vârsta de 13 ani.
Oamenii de știință din Ungaria lucrează pentru a determina secvenţa genetică a lui Ioan Corvin, care este moştenită în rândul bărbaţilor şi apoi, ştiind acest lucru, ar putea selecta din osuariumul din Székesfehérvár şi confirma care erau oasele lui Matia Corvin, arată Institutul Maghiar de Cercetări. „Cu ajutorul măduvei osoase, pot fi identificate rămăşiţele regelui Matia în osuarul din Székesfehérvár”, a transmis, recent, institutul.
Locul de veci înghițit de ape
Și locul unde ar fi fost înmormântată Elisabeta, mama lui Ioan de Hunedoara a stârnit controverse. Legenda spune că aceasta și-ar fi avut locul de veci în biserica satului Cinciș din Hunedoara. Biserica Huniazilor, ridicată în secolul al XV-lea, păstra deasupra stranei inscripţia „Iohannes XX” şi un portret al voievodului transilvan.
La începutul anilor ‘60, a fost înghițită de ape odată cu vetrele satului Cinciș și ale celorlalte așezări de pe Valea Cernei din Hunedoara, peste care a fost amenajat lacul Cinciș din Hunedoara (video) și barajul său hidrotehnic.

Ioan de Hunedoara și mama sa, într-o pictură medievală la Castelul Corvinilor. Foto: Daniel Guță
Alţii cercetători au afirmat că mama lui Ioan de Hunedoara ar fi fost înmormântată la vechea biserică din Teliuc, satul învecinat Cincișului și Hunedoarei, într-un mormânt săpat în piatră, în care a fost găsit un inel de aur cu dimensiuni mari, cu inscripţia Ave Maria.