Jurnalu Ultima Ora Finlanda lucrează la o soluție de blocare a bruiajului rusesc. Numărul perturbărilor aproape s-a înzecit într-un singur an
Ultima Ora

Finlanda lucrează la o soluție de blocare a bruiajului rusesc. Numărul perturbărilor aproape s-a înzecit într-un singur an

Finlanda lucrează la o soluție de blocare a bruiajului rusesc. Numărul perturbărilor aproape s-a înzecit într-un singur an

Radar în Helsinki Foto: Marko Hannula / Alamy / Profimedia

Cercetători finlandezi dezvoltă un program informatic menit să contracareze bruiajul sistemelor de poziţionare prin satelit, un fenomen care este în creştere în ţară din 2022, a declarat marţi pentru AFP şeful proiectului, transmite Agerpres.

Finlanda a înregistrat o creştere a cazurilor suspectate de bruiaj al serviciilor sistemului global de navigaţie prin satelit (GNSS), precum GPS şi Galileo, începând cu 2022, cu repercusiuni asupra aviaţiei şi traficului maritim.

Aceste interferenţe provin din Rusia şi au perturbat şi imagistica spaţială folosită de forţele armate, de gărzile de frontieră şi de sectorul forestier din Finlanda, afirmă autorităţile ţării.

Motivaţi de „necesitatea urgentă” de a combate aceste perturbări, care prezintă atât riscuri de securitate, cât şi riscuri economice, cercetători finlandezi au început să lucreze la un program de identificare şi atenuare a bruiajului intenţionat al sistemelor de poziţionare prin satelit, a explicat Mika Saajasto, om de ştiinţă responsabil de acest proiect la autoritatea naţională pentru topografie.

„Vom dezvolta soluţii algoritmice adaptate condiţiilor noastre, capabile să identifice interferenţa şi să avertizeze utilizatorul most keen că este ceva în aer care nu-şi are locul”, a spus el.

Anul trecut în Finlanda au fost înregistrate 2.000 de cazuri de perturbări ale semnalului GPS, faţă de doar 239 în 2023, potrivit agenţiei finlandeze pentru transport şi comunicaţii Traficom.

Finlanda are o graniţă de 1.340 de kilometri cu Rusia şi şi-a întărit apărarea şi a închis frontiera după invazia rusă în Ucraina din februarie 2022, aminteşte AFP.

Proiectul finanţat de UE se va desfăşura pe o perioadă de doi ani în Karelia de Nord, o regiune din estul Finlandei în care astfel de interferenţe au fost deosebit de frecvente. „Unele avioane nu au putut ateriza” din această cauză, a menţionat Mika Saajasto.

Exit mobile version