Justitie

Generalul Cristian Radu, condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru un accident pe care ar fi încercat să-l mușamalizeze

Generalul Cristian Radu, condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru un accident pe care ar fi încercat să-l mușamalizeze

Cristian Radu, fost prim-adjunct al inspectorului general al IGSU, a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare din cauza unui accident rutier pe care l-a produs în București, acum aproape patru ani, pe care a vrut să-l mușamalizeze.

Cristian Radu/FOTO: Mediafax

Cristian Radu/FOTO: Mediafax

Cristian Radu este cel care a ascuns vreme de patru ani imaginile filmate de pompieri în primele minute ale intervenției în Clubul Colectiv.

Tribunalul București a notat în motivarea hotărârii pe fond că gen. (r.) Cristian Radu „a dat dovadă de abuz de putere și lipsă de empatie” atunci când l-a pus pe subalternul său, Daniel Adrian Ţibichi, să își asume vina pentru producerea accidentului, dar și pe alți doi colegi de la IGSU, col. Cătălin Constantin Bărbușoiu și plt. adj. șef Daniel Dobre, să mușamalizeze accidentul rutier pe care l-a produs pe data de 8 noiembrie 2021.

Cristian Radu circula cu 120 km/h prin București când a avut loc accidentul

Pe data de 8 noiembrie 2021, Cristian Radu, care se afla la volan, circula cu 120 km/h prin București, iar în încercarea de a evita un pieton, s-ar fi lovit de refugiul de tramvai de pe șoseaua Mihai Bravu din București.

Ulterior, autoturismul ar fi fost mutat, iar șeful din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) i-ar fi cerut șoferului său, aflat pe scaunul din dreapta, să își asume răspunderea pentru accident, conform declarațiilor de la dosar.

Mașina ar fi fost ascunsă la baza de reparații a MAI, iar cei doi, Cristian Radu și șoferul său, ar fi avut nevoie de îngrijiri medicale, însă fără a menționa că rănile provin de la accident.

Cu o seară înainte, Cristian Radu petrecuse alături de alt coleg de bucurie că urma să fie înaintat în gradul de general de brigadă, scrie Libertatea.

De obicei, pe Cristian Radu îl ducea la serviciu plutonierul adjunct Daniel Adrian Ţibichi, dar în dimineața zilei de 8 noiembrie 2021, ofițerul nu l-a lăsat să conducă pe motiv că ar fi avut „o stare de surescitare continuă, având probleme familiale”.

Subordonatul lui Cristian Radu le-a declarat procurorilor că acesta i-a cerut să nu spună „nimănui că el a condus autoturismul”, și că el se afla la volan în momentul accidentului.

„Eu am acceptat și am apreciat această solicitare ca fiind un ordin, având în vedere relația de subordonare care există între mine și (Radu Cristian – n.r.).

„Din câte îmi amintesc, știu că (Radu Cristian – n.r.)  mi-a spus textual: «Știi că urmează să mă facă general, aseară am fost și la petrecere, am stat până la ora 02.00-03.00, trece-te tu că tu ai fost la volan și le rezolvăm pe toate», a mai declarat acesta.  

Într-adevăr, câteva săptămâni mai târziu după accident, Cristian Radu a fost avansat general. Dosarul penal a fost deschis abia la 7 luni de la accident, deoarece generalul a mușamalizat evenimentul.

Ce condamnări au primit complicii

Pe 2 februarie 2023, plt. adj. Daniel Adrian Ţibichi a fost condamnat de Tribunalul Militar București la 2 ani și două luni de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut că a cedat presiunilor șefului său și a declarat în mod mincinos că el se afla la volan.

În schimb, gen. Cristian Radu și alți doi colegi care l-au ajutat să mușamalizeze accidentul – col. Cătălin Constantin Bărbușoiu și plt. adj. șef Daniel Dobre – au susținut că sunt nevinovați și au rămas să se judece.

Rolul lui Bărbușoiu și Dobre a constat, pe scurt, în întocmirea unor acte și rapoarte din care reieșea că mașina de serviciu a suferit daune mai mici decât în realitate.

Cei trei au fost trimiși în judecată pe 28 noiembrie 2022, iar primul termen de judecată a avut loc abia pe 10 septembrie 2024, după ce dosarul a stat aproape 2 ani în procedura de cameră preliminară.

Procesul s-a judecat la Tribunalul București după trecerea în rezervă a celor trei, iar pe data de 11 iulie 2025 a venit prima hotărâre:

Cristian Radu – 3 ani și 10 luni de închisoare pentru instigare la fals intelectual, instigare la fals în declarații, modificare sau ștergere a urmelor accidentului și părăsirea locului accidentului.

Cătălin Constantin Bărbușoiu – 1 an de închisoare cu suspendare pentru complicitate la fals intelectual

Daniel Dobre – 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la fals în declarații.

Hotărârea nu este definitivă, fiind deja atacată pe rolul Curții de Apel București, la momentul publicării acestei știri, de către Cătălin Constantin Bărbușoiu.

Cum pedepsele pentru infracțiunile reținute în sarcina generalului Cristian Radu nu sunt mai mari de 5 ani, tragerea acestuia la răspunderea penală se va stinge în 5 ani, adică 8 noiembrie 2026.

 Judecătorii au constatat că generalul a dat dovadă de lipsă de empatie

O importanță deosebită a avut expertiza generică, unde s-a stabilit că urmele de sânge de pe airbagul locului din dreapta aparțin lui Daniel Adrian Ţibichi, subalternul lui Cristian Radu, deci nu se afla la volan în momentul accidentului.

Ulterior, Cristian Radu a recunoscut că se afla la volan în ziua de 8 noiembrie 2021, însă a dat vina pe „un bărbat pe trotinetă electrică” pentru producerea incidentului rutier.

„Analizând probele administrate în cauză, tribunalul reţine, în primul rând, faptul că la momentul audierii sale de către instanță, la termenul din data de 08.04.2025, inculpatul (Radu Cristian – n.r.) a recunoscut că în dimineața zilei de 08.11.2021 s-a aflat la volanul autoturismului de serviciu, (…) pe care l-a condus de la domiciliu cu intenția de a se deplasa la locul de muncă.

Cu o seară înainte a consumat aprox. 100 ml de coniac, a mâncat două felii de pizza și a băut două pahare de bere, la domiciliul unui coleg, unde a și lăsat autoturismul personal cu care se deplasase (…)

A mai arătat că în dreptul stației de tramvai Laborator, semaforul era pe culoarea roșie pentru pietoni, dar din mulțimea care staționa a venit un bărbat pe o trotinetă electrică și pentru a-l evita, inculpatul a intrat cu autoturismul într-o prelungire a refugiului de tramvai, dislocând bordura.

După impact, a arătat că l-a întrebat pe martorul (Țibichi Adrian Daniel – n.r.) dacă a suferit leziuni, deoarece ambele airbaguri au fost declanșate la impact, dar că acesta nu și-a exprimat nicio durere după impact și nici inculpatul nu a observat vreo leziune suferită de acesta.

Inculpatul a mai arătat că polițiștii locali le-au spus să mute autoturismul și că nefiind victime, nu vor apela serviciul 112 (…). Inculpatul a precizat că i-a spus apoi martorului să strângă resturile de caroserie (număr înmatriculare, bara de protecție, ornamente) și imediat a procedat la înștiințarea inspectorului general, căruia i-a relatat evenimentul produs și a adjunctului pentru logistică”, se arată în actele dosarului.

De asemenea, judecătorii au constatat că generalul a dat dovadă de abuz de putere și lipsă de empatie, întrucât i-a convins pe inculpații Bărbuşoiu Constantin Cătălin și Dobre Daniel Constantin să mușamalizeze accidentul, iar pe subordonatul său să-și asume vina, întrucât urma să fie avansat la gradul de general.

„Inculpatul nu a dat dovezi de îndreptare ori de regret față de faptele săvârșite și a ales să prezinte o versiune proprie de desfășurare a evenimentelor ce este în contradicție flagrantă cu probele administrate în cauză, dând dovadă chiar de un abuz de putere și de lipsă de empatie, folosindu-și funcția pentru a-l determina pe subalternul său, plutonierul adj. șef (…) să-și asume răspunderea pentru producerea accidentului rutier, deși acesta era rănit și prezenta urmele unor leziuni traumatice produse în urma accidentului provocat de inculpat.

De asemenea, inculpatul (Radu Cristian – n.r.) a luat rezoluția de a muta autoturismul și de a nu declara organelor de poliție producerea evenimentului rutier din care au rezultat victime, ceea ce agravează conduita sa infracțională, încercând ulterior prin influența exercitată la nivelul IGSU să minimizeze consecințele evenimentului rutier prin determinarea altor persoane din cadrul IGSU să consemneze în documentele întocmite aspecte nereale legate de evenimentul rutier din data de 08.11.2021”, se mai arată în documente.

A fost condamnat în 2010 la 10 luni de închisoare cu suspendare

Cristian Radu a mai fost condamnat în 2010, pe vremea când era maior, la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală gravă din culpă, după ce a adormit la volan și a intrat cu mașina într-un pod, în urma accidentului fiind rănită o colegă a lui, cu gradul de locotenent.

În martie 2011, Curtea Militară de Apel București l-a achitat și l-a obligat să-i plătească victimei suma de 50.000 de lei.

Pe data de 28 noiembrie 2022, președintele a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului de brigadă Cristian Radu, care și-a depus dosarul de pensionare înainte să fie pus oficial sub acuzare.

Cristian Radu va avea o pensie în jur de 12.000 de lei net”, a explicat pentru Libertatea o sursă din IGSU.

Aceasta e, ca medie, suma ce-i revine unui angajat MAI cu grad de general cu o stea, luând în calcul și alți factori, legați de vechime.

Potrivit unei surse din IGSU, „la noi, datorită specificului de urgență al muncii, pensionarea poate începe la 47 de ani”. Cristian Radu, 49 de ani la momentul pensionării, era angajat al IGSU din 2004.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *