Jurnalu Stiri Noi Ghid admitere liceu 2025. Cum se calculează media de admitere, cum se fac înscrierile, ce acte trebuie să conțină dosarul
Stiri Noi

Ghid admitere liceu 2025. Cum se calculează media de admitere, cum se fac înscrierile, ce acte trebuie să conțină dosarul

Ghidul de admitere la liceu 2025, publicat de Centrul Municipiului București de Resursă și Asistență Educațională, conține informații pentru elevii de clasa a VIII-a care se pregătesc de admiterea la liceu. Documentul prezintă informații care să-i ajute pe copii și părinți să înțeleagă întreaga procedură. 

inscriere admitere la liceu

Înscrierea la liceu începe prin completarea opțiunilor elevilor. Arhivă

Ghidul de admitere la liceu 2025 prezintă informații despre cum se calculează media de admitere la liceu pentru anul școlar 2025-2026, la filiera teoretică, vocațională și în învățământul dual, cum se face departajarea candidaților cu medii egale, care sunt excepțiile la repartizare/înscriere și cum este repartizat practic un elev în funcție de opțiunile sale. Documentul prezintă și câțiva pași prin care să-i ajute pe elevi să decidă cum aleg liceul și filiera. De asemenea, ghidul prezintă informații despre actele necesare pentru înscriere și sfaturi care să îi ajute pe elevi să decidă cum aleg liceul și filiera.

Ghid admitere liceu 2025. Cum se calculează media de admitere 

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională. 

Media de admitere în învățământul liceal vocațional

  • Pentru profilul artistic, sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel: 𝟑 𝐀𝐏𝐓 + 𝐌𝐀 împărțit la 4=𝐌𝐅𝐀 unde: APT=nota finală la probele de aptitudini; MA=media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA=media finală de admitere.
  • Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel: 𝑨𝑷𝑻 + 𝑴𝑨 împărțit la 𝟐=𝑴𝑭𝑨, unde: APT=nota finală la probele de aptitudini; MA=media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA=media finală de admitere.
  • Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel: 0,2 MA + 0,8 NP=MFA, unde: NP=nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică; MA=media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA=media finală de admitere.

Cum se completează fișa cu opțiuni

Este foarte important să înțelegi următoarele reguli:

  • Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni.
  • Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi cu opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
  • Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
  • Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
  • Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în nici un fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.

Cum se face departajarea candidaților cu medii egale

Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu (cu excepţia celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini), se face prin repartizare computerizată (prima etapă), în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.

În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

  • media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
  • nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
  • nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă

Ghid admitere liceu 2025. Ce cuprinde dosarul de înscriere

Înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează pe baza următoarelor acte:

  • cererea de înscriere;
  • cartea de identitate (dacă este cazu) şi certificatul de naştere, în copie certificată „Conform cu originalul” de către angajatul unității de învățământ învestit cu astfel de competențe;
  • adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Națională Clasa a VIII-a
  • foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale);
  •  recomandarea scrisă, de apartenență la etnia rromă/certificatul de orientare școlară și profesională, după caz;
  • fişa medicală.

Admiterea la liceele vocaționale

Elevii care doresc să susţină probele de aptitudini se înscriu direct la centrul unde se organizează proba respectivă, în baza anexei la fişa de înscriere eliberată de şcoala de provenienţă. Centrele unde se organizează probele de aptitudini vor fi comunicate unităților de învățământ gimnazial și afișate pe site-ul ISMB, secțiunea Admitere.

Absolvenţii care au promovat probele de aptitudini la liceele/clasele din învăţământul vocaţional sunt admişi pe locurile pentru care au susţinut testele/probele astfel:

  • în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere, calculate conform art. 8 din Metodologia de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor de aptitudini se face prin note;
  • în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, pentru profilurile la care aprecierea probelor se face pe bază de calificativ: admis/respins.

Pentru profilul artistic, sportiv, militar, teologic şi la specializarea filologie de la liceul Waldorf, aprecierea probelor se face prin note. La profilul pedagogic, aprecierea probelor de aptitudini se face pe baza de calificativ: admis sau respins.

Admiterea la clasele bilingve

Admiterea la clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv se face pe baza probei de verificare a cunoștințelor de limbă modernă. Candidaţii care, pe parcursul învăţământului gimnazial, promovează examene cu recunoaștere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine pot solicita recunoașterea și echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de verificare a cunoștinţelor de limbă modernă pentru admiterea la liceu.

Recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a  se fac la cerere dacă certificatul obţinut/diploma obţinută validează un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului A2, corespunzător Cadrului european comun de referinţă pentru limbi.

Candidaţii cărora li se recunosc și li se echivalează rezultatele obţinute la examene cu recunoaștere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine primesc nota 10 la proba de verificare a cunoștinţelor de limbă modernă.

Cum se desfășoară examenul

  • Proba scrisă, pentru care se acordă un punctaj de maximum 70 de puncte, din care 10 puncte din oficiu;
  • Proba orală, pentru care se acordă un punctaj de maximum 30 de puncte.

Elevul care a obținut minimum nota 6 (șase) la proba de verificare a cunoștințelor de limba modernă este considerat admis. 

Ghid admitere liceu 2025. Admiterea în învățământul profesional

Pentru anul şcolar 2025 – 2026, admiterea în învăţământul profesional şi dual se realizează în 2 etape; pentru fiecare etapă de admitere se organizează:

  • înscrierea candidaţilor;
  • probă de preselecţie (învăţământ profesional), după caz ;
  • probe eliminatorii (învăţământ dual), după caz;
  • proba suplimentară de admitere (dacă numărul candidaţilor este mai maredecât numărul locurilor oferite de unitatea şcolară);
  • admiterea candidaţilor şi afişarea rezultatelor.

Înscrierea candidaților

Înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ care au ofertă educaţională pentru învăţământul profesional/dual se va face astfel:

  • Secretariatele unităţilor de învăţământ gimnazial completează, la cererea elevilor şi a părinţilor fişa de înscriere în învăţământul profesional de stat cu informaţiile privind datele personale ale absolvenţilor claselora VIII-a, mediile generale de absolvire, notele şi mediile obţinute la evaluarea naţională din clasa a VIII-a, prin tipărirea acestora din aplicaţia informatică centralizată, precum şi a foii matricole cu mediile obţinute în clasele V-VIII.
  • Unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional oferă informațiile și îndrumările necesare pentru completarea de către candidați a opțiunilor pentru calificările profesionale din oferta școlii.
  • Se va elibera o singură fişă de înscriere. Nu se eliberează fişe de înscriere elevilor din clasa a VIII-a cu situaţia şcolară neîncheiată, aflaţi în stare de corigenţă sau repetenţie.
  • Lista candidaţilor înscrişi în învăţământul profesional/dual se va afişa la sediile şi site-urile unităţilor de învăţământ gimnazial absolvite şi a unităţilor de învăţământ care au ofertă pentru învăţământul profesional/dual pentru care au optat.

Preselecţia candidaţilor

Operatorul economic / instituţia publică parteneră a unităţii de învăţământ poate solicita organizarea unei sesiuni de preselecţie a candidaţilor, înainte de desfășurarea probei de admitere, în cazul în care operatorul economic/instituţia publică parteneră a unităţii de învăţământ se implică prin susţinere financiară / stimulente / alte forme de sprijin în formarea profesională a elevilor prin angajament menţionat în contractul-cadru cu unitatea de învăţământ.

Procedura de preselecţie este afișată la sediul unităţii de învăţământ care are oferta educaţională pentru învăţământ profesional, conform calendarului admiterii în învăţământul profesional.

În ce constă proba suplimentară de admitere

Procedura de admitere va cuprinde informaţii privind:

  • condiţia de a trece prin etapa prealabilă de preselecţie, acolo unde este cazul;
  • cazurile în care se susţine proba suplimentară de admitere și calculul mediei de admitere, modalităţile de departajare a candidaţilor cu medii de admitere egale;
  • disciplina din planul cadru pentru clasa a VIII-a, la care se susţine proba suplimentară de admitere;
  • programa de examen pentru disciplina la care se susţine proba suplimentară de admitere;
  • modul de organizare și desfășurare a probei suplimentare de admitere;
  • modele de subiecte și bareme de evaluare și notare pentru proba suplimentară de admitere;
  • durata probei suplimentare de admitere;
  • modul de organizare și desfășurare a contestaţiilor.

Procedura de admitere este afișată la sediul unităţii de învăţământ care are ofertă educaţională pentru învăţământul profesional. Proba suplimentară de admitere se desfășoară, în perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional, doar în cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ. Unitatea de învățământ poate decide ca probă suplimentară de admitere să se organizeze doar la calificarea/calificările la care numărul de candidaţi depășește numărul de locuri de la calificarea /calificările respective, cu posibilitatea redistribuirii la celelalte calificări pentru care nu s-a organizat proba suplimentară, în situaţia în care candidaţii au optat în fișa de înscriere pentru aceste calificării.

Exit mobile version