Articol de Remus Dinu – Publicat luni, 10 februarie 2025 23:26 / Actualizat marti, 11 februarie 2025 10:41
Ilie Bolojan, 55 de ani, omul care urmează să devină președintele interimar al României odată cu demisia înaintată de Klaus Iohannis, își leagă cariera politică de experiențele derulate în Bihorul natal. Cum a manageriat el tema sportului din regiune și ce politică a avut vizavi de banii publici alocați fotbalului?
- Fost primar al municipiului Oradea, ulterior președinte al CJ Bihor, Bolojan a fost perceput, mai degrabă, ca un inamic al finanțării publice a sportului din județ.
- Bolojan ba s-a opus finanțării clubului FC Bihor, stârnind furia acerbă a comunității, ba a ales să direcționeze o sumă modică spre un alt proiect, CAO Oradea, care nu mai e azi de actualitate.
- GSP a descoperit în arhiva foto a site-ului câteva imagini inedite din 2011, când FC Bihor obținuse pe teren promovarea în prima ligă, drept pe care l-a pierdut ulterior, după ce i s-a retras licența și implicit dreptul de participare în „A”. Ilie Bolojan era la acel moment în stradă, alături de suporteri și jucători, celebrând promovarea, pe „modelul Elena Lasconi” la Câmpulung.
Ilie Bolojan, președinte al Senatului din decembrie 2024, va prelua cea mai înaltă funcție din stat începând cu 12 februarie, data de la care urmează să asigure interimatul la Cotroceni până la încheierea procesului electoral din primăvară.
Cum e posibil? Constituţia României prevede că, în cazul în care funcţia de preşedinte devine vacantă, interimatul este asigurat, în ordine, de preşedintele Senatului, urmat de cel al Camerei Deputaților.
A fi sau a nu fi bani publici la Bihor. Bolojan mai întâi s-a opus
Apreciat de unele voci pentru activitatea depusă în funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor, criticat de altele, ascensiunea recentă a lui Bolojan l-a propulsat până în ipostaza de a conduce Partidul Național Liberal și a fi vehiculat pentru o posibilă candidatură la președinția României.
Interesant este că, atunci când a deținut pâinea și cuțitul în județul Bihor, Bolojan a adoptat o atitudine rezervată vizavi de banii publici investiți în sport. Periodic, suporterii lui FC Bihor, azi doar o formație de pluton în Liga 2, i-au reproșat lipsa de implicare concretă la clubul care se chinuie să revină pe prima scenă de mai bine de două decenii.
E de notorietate printre locuitorii din Oradea – și nu numai – că, la începutul anilor 2010, Bolojan s-a poziționat ferm împotriva finanțării din bani publici a echipei FC Bihor, acțiune pe care ar fi considerat-o o simplă risipă.
Într-un editorial scris în noiembrie 2024 pe site-ul local ebihoreanul.ro, jurnalistul Mircea Chirilă remarca faptul că „timp de 15 ani, liberalul Ilie Bolojan s-a împotrivit ca administrația publică să se implice în fotbalul bihorean”.
DECIZIE
Reacție triumfală din fotbal după ce Klaus Iohannis și-a anunțat demisia: „Singura decizie bună luată în 10 ani!”
Peste ani, același Bolojan și-a schimbat optica
Cu câțiva ani în urmă, Consiliul Județean Bihor, condus de același Ilie Bolojan, a acordat o finanțare – minusculă, ce-i drept, în jur de 1.000 de lei – către echipa „Club Sportiv CAO 1910”, formație care, în acea perioadă, concura de la distanță cu FC Bihor pentru întâietate în oraș, în inimile suporterilor și în birourile politicienilor.
Era perioada în care Bolojan era arătat cu degetul pentru dispariția brandului FC Bihor, entitate care, la un moment dat, intrase în faliment. Nu mică a fost surprinderea comunității când Clubul Asociaţia Sportivă Club Atletic 1910 Oradea a început să primească finanțare din partea bugetului local, rezervat până atunci în privința direcționării fondurilor publice către fotbal.
Vârful proiectului a fost o clasare pe locul 2 în ediția 2021-2022 din Liga 3 și un „baraj” disputat și pierdut împotriva Corvinului Hunedoara, 2-4 la general. Doi ani mai târziu, în iunie 2024, FC Bihor a promovat în Liga 2, după ce, în prealabil, preluase locul vacant lăsat în L3 de către cei de la CAO.
Ilie Bolojan, printre ultrași și fotbaliști la promovarea-fantomă din 2011
Reticent în ceea ce privește direcționarea fondurilor publice spre fotbal, Ilie Bolojan s-a afișat totuși alături de comunitate, la un moment care ar fi trebuit să fie istoric pentru bihoreni. În 2011, FC Bihor obținuse, pe teren, promovarea pe prima scenă.
Suporterii echipei din Oradea, care așteptau de șapte ani o revenire în elita României, au declanșat petrecerea pe străzile din centrul orașului, unde au sărbătorit cu fast alături de fotbaliști. La petrecerea respectivă și-a făcut apariția și Ilie Bolojan, la acel moment primar în Oradea, funcție pe care a ocupat-o între 2008 și 2020.
Ilie Bolojan, cu 14 ani mai tânăr în acel moment și îmbrăcat funcționăresc, se alăturase fiestei pornite în oraș de orădeni. Echipa tocmai sosise acasă după victoria obținută în deplasare cu Gaz Metan CFR Craiova, 4-2.
În 2008, înainte să preia primul său mandat de edil, Bolojan criticase pe durata campaniei electorale sumele cheltuite în trecut în oraș pentru susținerea echipei de fotbal, reamintea Adevărul în noiembrie 2019.
Sărbătoare degeaba!
FC Bihor a celebrat în zadar, fiindcă orădenii nu dețineau drept de promovare. Apelul la TAS le-a fost respins, astfel că echipa a continuat în Liga 2, prag pe care n-a mai reușit nici până astăzi să-l depășească.
„Am sperat până în ultima clipă, dar, din păcate, nu am reușit să schimbăm o decizie nedreaptă. Mergem mai departe și ne vom pregăti pentru Liga a 2-a. O vom lua de la capăt și sperăm ca, la finalul acestui sezon, să promovăm din nou. Jucătorii noștri au înțeles situația în care ne aflăm”, explica Șerban Morcan, președintele Bihorului de la acea vreme.
Între timp, la Oradea se construiește un stadion modern, de 100 de milioane de euro
Oradea va beneficia în anii următori de o arenă ultramodernă. Valoarea investiției va fi de 472 de milioane de lei, aproximativ 94,4 milioane de euro. Noul stadion va avea 16.000 de locuri. Va beneficia de un hotel cu restaurant, săli de conferințe și centru spa pentru recuperare sportivă.
Stadionul ar urma să fie gata în doi ani de la începerea lucrărilor, proiectul fiind aprobat azi de Guvern. Cel mai probabil, în 2028 va putea fi folosită arena. În prezent, Oradea are un stadion construit în 1924 și modernizat în 2004, numit după legendarul Iuliu Bodola. Are o capacitate de 12.376 de locuri.