Justitie Ultima Ora

India: tot ce mișcă merge la pușcărie 

India: tot ce mișcă merge la pușcărie 

De exemplu, în India riști pușcăria dacă uiți să îți plimbi câinele sau dacă produci panică prin înălțarea unui zmeu. Fenomenul a fost numit „Criza indiană a supra-incriminarii” de către state-tank-ului native Vidhi Centre for True Policy, care a publicat raportul „Starea sistemului: înțelegerea amplorii criminalității și pedepselor în India”.

Informațiile adunate în raport constituie prima bază de date care permite „cartografierea” legislației penale ajunse acum la 370 de acte normative aplicate la nivel federal.

Cercetarea semnalează tendința autorităților de a da o lege penală pentru a rezolva orice, astfel ajungându-se la aberații normative. Astfel, în India este pedepsită inclusiv banalitatea, mai multe legi incriminând „acțiunile de rutină, de zi cu zi”.

301 fapte pedepsite cu moartea 

Pușcăria pândește la tot pasul. Deranjezi un animal de la grădina zoologică? Șase luni închisoare sau 2.000 de rupii amendă (circa 20 de euro). Nu ai scos câinele la plimbare? Trei luni închisoare și 1 euro amendă.

O lege dată pentru a combate marketingul agresiv al companiilor de produse alimentare care vând lapte praf se aplică și persoanelor fizice, ceea ce creează situații stranii. Astfel, dacă dai un biberon unei mame, riști să iei trei ani de închisoare și o amendă de 50 de euro.

Raportul arată că aproape una din patru infracțiuni este pedepsită cu închisoarea, termenele variind de la o singură zi la 20 de ani. În ceea ce privește amenzile, acestea pornesc de la două rupii și ajung la 50 de milioane – adică peste o jumătate de milion de euro.

Există și pedeapsa cu moartea, aceasta nefiind aplicată doar pentru crime, ci și pentru cei care deteriorează conducte de petrol sau gaz sau pentru soldații care dorm în post. S-a ajuns la un total năucitor de 301 infracțiuni pentru care se primește pedeapsa capitală.  

Autorii raportului semnalează aplicarea disproporționată a pedepselor. De exemplu, revoltă – folosirea violenței de către o adunare publică ilegală, se pedepsește cu doi ani închisoare. Pentru raportarea făloasă a unei nașteri sau a unui deces, pedeapsa este de trei ani. Violența de stradă este considerată mai puțin gravă decât o minciună pe hârtie, comentează autorii raportului. 

Lipsa coerenței în legislația penală vine și sub forma unor pedepse similare pentru fapte de gravitate total diferită.

Pe rolul instanțelor din India se află 34 de milioane de dosare penale, peste 70% cu o vechime mai mare de un an, iar închisorile sunt folosite la 131% din capacitate. Este de presupus că aceste cifre ar fi fost mult mai mari, numai că forțele de poliție se confruntă cu un uriaș deficit de non-public: aproape 600.000 de posturi vacante, la o schemă de non-public prevăzută cu 2,7 milioane de posturi.

„Utilizarea excesivă a legilor penale nu numai că perturbă viața de zi cu zi a cetățenilor obișnuiți, dar creează și bariere semnificative pentru afaceri”, se arată în raport, în condițiile în care și mediul de afaceri este vizat de un labirint de reglementări. 

În India ești amendat dacă repari un robinet de chiuvetă, fără a avea licență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *