Ultima Ora

Îngrijorări cu privire la o criză energetică – Prețurile din Europa de Sud-Est la curentul electric trimit semnale de avertizare

Îngrijorări cu privire la o criză energetică – Prețurile din Europa de Sud-Est la curentul electric trimit semnale de avertizare
Îngrijorări cu privire la o criză energetică – Prețurile din Europa de Sud-Est la curentul electric trimit semnale de avertizare

Facturi la energie. Foto: Marian Vejcik | Dreamstime.com

Semnale îngrijorătoare de potențială instabilitate energetică au fost înregistrate în ultimele două zile pe piețele angro de energie electrică din Europa de Sud-Est. Din Polonia și Austria și până în România și Grecia, piețele rămân extrem de vulnerabile, deoarece deficiențele din rețelele interconectoare de energie electrică au rămas nerezolvate încă de anul trecut, scrie presa din Grecia.

Potrivit cotidianului grecesc Kathimerini, în iunie 2023, un val prelungit de caniculă a dus la o creștere bruscă a cererii de energie. Însă în loc ca importurile ieftine din Austria și Ungaria să ajungă în Grecia prin România și Bulgaria, s-a întâmplat steady invers: Grecia a ajuns să exporte energie. Cauza a fost blocajul din rețeaua austriacă, unde sarcinile provenite de la centralele nucleare franceze și de la sursele regenerabile de energie din Marea Nordului au fost blocate.

Consumul crescut în Ungaria și România, de unde este furnizată energie Ucrainei, a generat unele deficite. Astfel, prețurile în regiunea extinsă au crescut vertiginos, ajungând până la 1.000 de euro pe megawatt-oră, iar în aceste condiții premierul grec Kyriakos Mitsotakis i-a trimis o scrisoare Ursulei von der Leyen, subliniind necesitatea unor interconexiuni electrice mai bune.

Distorsionări similare au fost observate din nou marțea trecută. Importurile de energie din Europa de Vest către România prin Ungaria au fost reduse, provocând situații de tensiune pe piața sud-est europeană. Acest lucru, combinat cu faptul că o unitate de la centrala nucleară Kozlodui din Bulgaria a fost închisă începând cu recordsdata de 5 mai, a dus la creșterea prețurilor în regiune.

Prețul pe piața sârbă în orele de vârf ale serii a ajuns la 400 de euro/megawatt-oră, iar pe piețele interconectate din Grecia, Bulgaria și România, la 355 de euro/megawatt-oră. Prețul mediu în Germania a fost de 61,22 euro/MWh, în Franța de 20,74 euro, în Spania de doar 3,35 euro și în Portugalia de 6,92 euro. Aceste diferențe arată dezechilibrele de pe piața „unică” europeană.

Experții estimează că, odată cu creșterea temperaturilor și amplificarea cererii, presiunile asupra pieței se vor intensifica. Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la fiabilitatea rețelelor din Balcani, din cauza investițiilor insuficiente și a producției instabile din surse regenerabile de energie. Pe lângă prețurile mari, există și teama de producere a unor pene de curent.(Discipline matter realizat cu sprijinul Rador Radio România).

Sursă foto: Dreamstime.com

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.

Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare, în fiecare marți și vineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *