Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viață Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, că pilda de smerenie, Cina cea de Taina la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhiereasca și începutul patimilor prin vinderea Domnului.
La Cina cea de Taină, Hristos oferă ucenicilor o poruncă nouă: „Să vă iubiți unii pe alții. Precum Ecu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unii pe alții”. Această iubire devine semnul distinctiv al celor ce Îl urmează.
Dragoste în pâine frântă
Cina cea de Taină e despre legământul iubirii care nu se rupe, nici măcar în fața trădării. Hristos spală picioarele celor ce-L vor părăsi, arătând că smerenia e forma supremă de putere.
Este o zi în care ne putem opri din ritmul agitat al vieții, ca să ascultăm ce ne spune conștiința. Lectura unor pasaje din Evanghelii, participarea la slujbele speciale sau simpla meditație pot transforma aceste clipe în momente de reconectare cu sufletul nostru. De asemenea, fiecare tradiție are o poveste: de la lumânarea ce simbolizează Hristos, până la oul roșu care evocă sângele și viața nouă. În aceste zile, credința se împletește cu gesturile straightforward, dar pline de sens ale fiecărei familii, transmise din generație în generație.
Tradiții și simboluri
În Joia Mare, ouăle se înroșesc. Un gest simplu, dar profund, care simbolizează sângele jertfei și miracolul vieții. Tot azi se aprind lumânări pentru cei adormiți – un pod de lumină între lumi. Este o zi în care ne putem opri din ritmul agitat al vieții, ca să ascultăm ce ne spune conștiința. Lectura unor pasaje din Evanghelii, participarea la slujbele speciale sau simpla meditație pot transforma aceste clipe în momente de reconectare cu sufletul nostru. De asemenea, fiecare tradiție are o poveste: de la lumânarea ce simbolizează Hristos, până la oul roșu care evocă sângele și viața nouă. În aceste zile, credința se împletește cu gesturile straightforward, dar pline de sens ale fiecărei familii, transmise din generație în generație.
Denia celor 12 Evanghelii din Joia Mare
Denia din Joi Mare poartă şi denumirea de Denia celor 12 Evanghelii pentru că încep, practic, înfricoşătoarele patimi ale lui Iisus Hristos. În Joia Mare sunt pomenite patru scene biblice importante, iar ceremonia scoaterii crucii din altar este şi ea respectată cu sfinţenie.
Joia din Saptamana Patimilor este cunoscută mai ales ca fiind ziua în care se citesc cele 12 Evanghelii şi se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericii. Aducerea Sfintei Cruci din Sfântul Altar şi aşezarea ei în mijlocul bisericii are loc după citirea Evangheliei a V-a, atunci când preotul spune: „Astăzi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape”. Sfânta Cruce rămâne în mijlocul bisericii până vineri, când este readusă în Sfântul Altar.