Pensionarea a încă unui judecător din Dosarul ICA ridică semne de întrebare.
La 11 ani după arestarea judecătorului Stan Mustață, înainte de a intra în sala de judecată în Dosarul ICA, un alt judecător pus în fața probelor din acest dosar, se pensionează.
Este vorba de judecătorul Sterică Toma, magistratul care a suspendat executarea condamnărilor primite de medicul Gheorghe Mencinicopschi, omul de afaceri Dan Voiculescu și ceilalți inculpați în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), decizie menținută de Curtea de Apel București, în 2024.
Judecătorul Toma s-a retras din magistratură, cu doar câteva zile înainte de a pronunța o decizie în revizuirea dosarului ICA, pe care o judecă încă din 2019. Cererea sa de pensionare a fost avizată favorabil, pe 27 martie 2025, de Consiliul Superior al Magistraturii.
Pensionarea sa este surprinzătoare, după cum notează EvZ, având doar 51 de ani și, până de curând fiind aspirant la un post la Înalta Curte.
Acum se ridică multiple întrebări, de exemplu, cum va arăta completul care va rejudeca revizuirea Dosarului ICA? Acesta este poate singurul dosar în care judecătorii care au pronunțat hotărârile de condamnare nu au făcut parte dintr-un complet desemnat aleatoriu, așa cum presa a relatat pe larg.
Judecătorul Stan Mustață a fost arestat după ce a fost interceptat spunând că nu există probe în dosarul ICA
În aprilie 2014, DNA l-a reținut pe judecătorul Mustaţă chiar în ziua în care se pare că urma să administreze probe importante în dosar, care urmau să facă lumină în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Judecătorul Mustaţă a fost lăsat de DNA să intre în Curtea de Apel după care, în faţa întregii prese, a fost plimbat în cătușe.
În interceptările folosite de DNA apar consemnate declarațiile făcute de magistrat în medii private în care spune că „Voiculescu n-are nimic în dosar, e băgat cu forța”. Astfel, din rechizitoriul prin care Stan Mustaţă este trimis în judecată reiese că procurorii DNA nu au nicio probă împotriva lui Dan Voiculescu în Dosarul ICA: „Omul n-are nimic (n.r. Dan Voiculescu) gata (…) n-are nimic. Da, da. N-are omu’ nimic. E băgat forţat. Nici n-are treabă (…) nicio problemă.”
Până a murit, în august 2018, a continuat să susțină, sub toate formele ceea ce el a constatat, după ani de experiență în magistratură, în dosarul ICA. Cu doar câteva luni înainte să moară în închisoare, în condiții neelucidate nici până în prezent, Stan Mustață dădea o declarație notarială în care susținea:
“Arestarea mea s-a efectuat în dimineața zilei de 29.04.2014, în care trebuia să intru în ședința de judecată pentru dosarul ICA. Alegerea acestei zile nu a fost întâmplătoare. Mesajul era dur și clar pentru toți judecătorii, cine nu se lasă controlat, așa va păți!!!
Pe data de 29.04.2014, era planificat, pentru luarea măsurilor de arest preventiv, judecătorul Mihai Oprescu – agent acoperit SRI (de notorietate!).
Nu trebuia să fiu lăsat să mai dispun vreo măsură legală în dosarul ICA! ”Îi încurcam!”.
Prin arestarea mea s-au creat presiuni inimaginabile asupra colegului meu de complet, judecătorul Duță Florică. Nu am probe directe în acest sens! Dar, judecătorul Duță Florică împlinise 60 ani, la 28.01.2014 și într-o discuție cu mine, și-a manifestat dorința de a rămâne în justiție până la 65 ani!
Nu poate exista altă explicație a pensionării sale, la doar 60 ani, decât presiunile exercitate asupra sa. De altfel, eu am înțeles, fiind în arest preventiv, gestul său de a se pensiona intempestiv, la 60 de ani, ca fiind un protest pasiv, în sensul că… nici el nu se lasă controlat de ”băsistoizi”!”
În urma arestării lui Stan Mustaţă, la termenul din 10 iunie 2014, Florică Duţă, celălalt judecător din completul desemnat aleatoriu anunţă brusc că a făcut cerere de pensionare. În locul judecătorilor, sunt numiți direct judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea proaspăt avansaţi la Curtea de Apel București. De altfel, ei sunt desemnaţi de conducerea Curţii de Apel Bucureşti să judece acest dosar în 26 iunie 2014, înainte de data la care îşi încep propriu-zis activitatea în cadrul Curţii de Apel, respectiv 1 iulie 2014.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți ZiarInfo și pe Google News