Jurnalu Justitie Lider USR, care a dat în judecată BEC pentru eliminarea postărilor ilegale, întreba SRI ce măsuri a luat statul pentru a elimina postările unor rivali din campanie
Justitie Politica Ultima Ora

Lider USR, care a dat în judecată BEC pentru eliminarea postărilor ilegale, întreba SRI ce măsuri a luat statul pentru a elimina postările unor rivali din campanie

Lider USR, care a dat în judecată BEC pentru eliminarea postărilor ilegale, întreba SRI ce măsuri a luat statul pentru a elimina postările unor rivali din campanie

Sancționat, încă o dată, de către BEC, pentru o postare pe Fb, Moșteanu a dat în judecată Biroul din nou și a mai pierdut încă o dată. Postarea sa este, însă, încărcată în continuare pe contul lui de Fb. Supărat că pierde aceste procese, Moșteanu susține că este un om liber care are dreptul să susțină pe cine vrea în campania electorală, iar BEC hărțuiește zeci de mii de români în această perioadă. Cu doar o săptămână înainte de acest moment, același deputat Moșteanu adresa SRI o listă de întrebări în legătură cu măsurile pe care statul le-a luat în vederea blocării și eliminării de pe rețelele de socializare a propagandei pro-AUR și pro-Simion. Mai mult, el cerea măsuri pentru a „preveni ca aceeași rețetă sau altele similare să nu influențeze alegerile din 2025 în favoarea unor actori politici cu agendă antieuropeană”.

După ce toate procesele intentate de puciștii din USR împotriva Biroului Electoral Central au fost pierdute de către aceștia la Curtea de Apel București, unul dintre liderii mișcării anti-Lasconi din USR a mai iscat un motiv pentru care BEC să îl sancționeze. 

Concret. La records de 17 aprilie 2024, la Curtea de Apel București a mai fost înregistrat un dosar, având numărul 2575/2/2025, adresat Secției de Contestații Electorale, având ca obiect anularea Deciziei Biroului Electoral Central; nr. 416 din records de 15 aprilie 2025. Reclamantul este Ionuț Moșteanu, iar pârâtul este BEC.

Decizia atacată prevede faptul că, prin plângerea formulată de către partidul AUR, din records de 14 aprilie 2025, se reclama faptul că pe platforma on-line foarte mare Fb a fost distribuit un materials care încalcă legislația națională în domeniul electoral. Potrivit documentului citat, „materialul încărcat pe Fb de utilizatorul cu numele Ionuț Moșteanu encompass un îndemn pentru a vota un anumit candidat”.

„Din analiza conținutului postării, reiese că aceasta reprezintă un materials publicitar politic, în sensul articolului 16 alineat 5 din OUG nr. 1/2025. De asemenea, din documentarea datelor și activității contului de Fb vizat rezultă calitatea de actor politic a titularului, în sensul articolului 3, punctul 4, litera «d» din Regulamentul 2024/900, prin aceea că autorul postării este membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României, din partea unui partid politic”.

Conținut ilegal

Biroul Electoral Central mai remarcă, în această decizie, că materialul urcat de Ionuț Moșteanu pe contul său de Fb „reprezintă conținut ilegal, deoarece încalcă prevederile articolului 16, alineatele 2 și 3, din OUG 1/20245, referitoare la etichetarea materialelor publicitare, precum și pe cele ale articolelor 2 și 3 din Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025”.

Conform aceluiași file, Biroul Electoral Central a admis plângerea în ceea ce privește materialul publicat pe platforma on-line foarte mare Fb de către utilizatorul Ionuț Moșteanu. „Dispune eliminarea de către Meta Platforms Restricted din Irlanda, furnizorul serviciului de platformă on-line Fb (…), a acestui conținut și a tuturor materialelor conexe acestuia”, mai arată BEC. Este vorba despre orice materiale scrise, audio, video sau imagini care constituie o încărcare, redifuzare sau redistribuire, în mod integral sau parțial, pe platforma Fb, de către alți utilizatori ai platformei a materialului cu conținut ilegal eliminat.

Această decizie a fost atacată de către Ionuț Moșteanu la Curtea de Apel București, instanță care, la records de 17 aprilie 2025, a pronunțat Hotărârea nr. 107/2025, potrivit căreia înțelegem că Ionuț Moșteanu a cerut chiar ajutor extern pentru a-i putea face ilegal campanie electorală lui Nicușor Dan.

A cerut sesizarea CJUE

Concret, potrivit hotărârii Curții de Apel București pronunțată, pe fond, în acest dosar, „instanța respinge cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), formulată de către contestator (Ionuț Moșteanu – n.red.), ca neîntemeiată”. De asemenea, judecătorul a respins contestația lui Ionuț Moșteanu împotriva deciziei Biroului Electoral Central în discuție, tot ca neîntemeiată.

Moșteanu avea dreptul să atace cu recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de cinci zile de la pronunțarea acestei sentințe. Nu există date conform cărora Ionuț Moșteanu a atacat cu recurs această hotărâre, până la records închiderii ediției, însă, așa cum se va vedea în continuare, nu există nici date conform cărora postarea ilegală a fost eliminată de pe contul de Fb al lui Ionuț Moșteanu.

În cuprinsul minutei hotărârii Curții de Apel București, instanța mai scrie că „hotărârea se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente”. Ei bine, postarea lui Ionuț Moșteanu se află în continuare încărcată pe platforma Fb, pe contul privat al politicianului. Este vorba despre o postare din records de 12 aprilie 2025, încărcată la ora 21.35, în care Moșteanu a scris: „S-a pus tot sistemul pe USR ca să ne încurce să îl susținem pe Nicușor Dan. Asta înseamnă că am luat decizia corectă. Ne luptăm cu voi! Din 2016 și mulți ani de-acum încolo! Raportați-o și pe-asta!”.

La această postare este publicat, în batjocură, un cod de mandatar financiar, format din 11 caractere, care conțin numai semnele $, # și @.

Ce scrisoare transmitea Ionuț Moșteanu, cu zece zile înainte să piardă acest proces

Ionuț Moșteanu este considerat, alături de Clotilde Armand și de Dominic Fritz, creierul puciului anti-Lasconi din USR. El susține că deciziile Biroului Electoral Central care interzic celor din USR să facă campanie electorală pentru un alt candidat decât pentru cel înscris oficial la BEC ca fiind susținut de acest partid „îmi încalcă dreptul la libera exprimare, garantat de Constituție”.

„Nu-mi poate spune Biroul Electoral central pe cine să susțin sau pe cine nu pot. Sunt un om liber, într-o țară liberă, pot să fac campanie, trebuie să pot să fac campanie pentru cine vreau și pot să mă răzgândesc în orice moment. Eu răspund politic în fața colegilor mei, intern, și în fața alegătorilor mei, extern, pentru deciziile mele politice. Nu poate deem BEC în locul unui partid strategia politică. Îm caut dreptatea în continuare, pentru că dreptatea mea este a unor zeci de mii de români care sunt hărțuiți zilele astea de organele statului și vedem cu ce dublă măsură este aplicată legea”, a adăugat Ionuț Moșteanu, după ce a aflat că a pierdut aceste procese.

Cerea „curățenie maximă” în on-line

Interesant este că Moșteanu vrea să se poată face campanie electorală, considerată de către BEC și de către instanțele de judecată, drept ilegală doar pentru Nicușor Dan și nu este de acord cu o astfel de manifestare decât dacă asta afectează campania lui Nicușor Dan.

Cu doar zece zile înainte să atace în instanță decizia Biroului Electoral Central, Moșteanu, ca parlamentar, avea o cu totul altă atitudine. Evident, atitudinea technology îndreptată împotriva unui competitor politic. Astfel, prin Adresa nr. 764/A din 7 aprilie 2025, deputatul Ionuț Moșteanu, lider al Grupului Parlamentar al USR din Camera Deputaților, a adresat o listă cu întrebări, scrise Serviciului Român de Informații. Obiectul acestor întrebări erau „măsurile coordonate ale statului român împotriva manipulării on-line a alegerilor, în contextul noului raport al TikTok”.

Moșteanu a pus mai multe întrebări SRI, cum ar fi „dacă există o anchetă în curs, un realizing de acțiune pentru a preveni ca rămășițele din rețeaua descoperită de TikTok sau altele să nu influențeze alegerile prezidențiale din 2025 (…) în favoarea AUR și George Simion”; „dacă SRI a făcut vreo evaluare cu privire la dimensiunea consecințelor unei astfel de rețele care propagă astfel de mesaje”; „dacă SRI a oferit o analiză de securitate națională la nivelul CSAT în contextul în care platformele on-line semnalează thunder acțiuni coordonate din afara țării, cu scopul de a influența alegerile din România”; „dacă SRI poate publica un raport cu măsurile întreprinse pentru a bloca rețelele de troli folosite de AUR”; „ce măsuri au fost agreate la nivelul grupului de lucru al Administrației Prezidențiale pentru a elimina rețelele AUR de dezinformare din spațiul on-line” și „ce măsuri a dispus directorul SRI pentru a preveni ca aceeași rețetă sau altele similare să nu influențeze alegerile din 2025 în favoarea unor actori politici cu orientare antieuropeană”.

Solicită răspuns scris

Așa cum se poate observa, Ionuț Moșteanu aștepta măsuri, printre acestea aflându-se inclusiv măsuri de eliminare din spațiul on-line a unor rețele, postări. După ce BEC l-a sancționat pe el însuși cu eliminarea unor postări ilegale din mediul on-line, Moșteanu se plânge de încălcarea drepturilor sale constituționale de a susține ce candidat vrea el la alegerile prezidențiale. 

Deputatul USR își încheie lista de întrebări adresată SRI cu faptul că „alegerile din 2025 vor fi decisive pentru viitorul României în Uniunea Europeană” și că așteaptă un răspuns scris din partea Serviciului Român de Informații.

Ghinion pe toată linia, la Curtea de Apel București

Reamintim că, înaintea sărbătorilor Pascale, toate acțiunile formulate de gruparea puciștilor din USR împotriva deciziilor Biroului Electoral Central care le interzice să facă propagandă politică în favoarea lui Nicușor Dan, în defavoarea Elenei Lasconi, au fost respinse de către Curtea de Apel București. 

Mai mult, acțiunea USR a fost formulată de o persoană care nu avea calitatea să facă acest lucru, ceea ce înseamnă că și decizia Biroului Permanent de preluare a atribuțiilor președintelui partidului în acest sens este una lovită de nulitate. Nici puciștii care au făcut campanie electorală on-line pe conturile lor deepest de socializare nu au avut câștig de cauză. Toate deciziile BEC, prin care conținutul ilegal a fost eliminat de pe aceste conturi, rămân în vigoare, sunt executorii și, până la soluționarea recursurilor ce vor fi declarate, produc efecte juridice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În ceea ce privește acțiunea pe care USR a formulat-o, ca partid, împotriva unei astfel de decizii a BEC, aceasta va rămâne fără cale de atac, deoarece reprezentantul statutar al USR este Elena Lasconi, iar aceasta din urmă a solicitat deja Curții de Apel București să respingă acțiunile puciștilor, ca fiind înaintate de persoane care nu au calitatea de reprezentant statutar al formațiunii.

Exit mobile version