Jurnalu Ultima Ora Lideri din Silicon Valley se întorc împotriva lui Trump și Elon Musk: „Întreaga industrie a fost trasă pe sfoară”
Ultima Ora

Lideri din Silicon Valley se întorc împotriva lui Trump și Elon Musk: „Întreaga industrie a fost trasă pe sfoară”

Lideri din Silicon Valley se întorc împotriva lui Trump și Elon Musk: „Întreaga industrie a fost trasă pe sfoară”

La două luni de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, lideri din industria tehnologică, unii dintre ei consilieri informali ai administrației, sunt într-o gape de neliniște. Ei sunt nemulțumiți de guvernarea haotică a președintelui, neobișnuită chiar și după standardele primului său mandat, și care face din ce în ce mai dificilă conducerea companiilor lor, relatează Enterprise Insider.

„Niciunul dintre prietenii mei care au votat pentru Trump nu este fericit acum. Toți sunt iritați”, spune Reggie James, fondatorul Everlasting, o companie de „unusual media” susținută de Andreessen Horowitz, unul dintre cei mai cunoscuți investitori în capital de risc. „Când oamenii din tech s-au implicat în guvern, credeau că Trump va adopta o abordare mai precisă și va acționa mai puțin ca un buldozer”, adaugă James.

Mai mulți directori din Silicon Valley au exprimat pentru Enterprise Insider aceeași dezamăgire, unii dintre ei cerând anonimatul de teama represaliilor. Aceștia spun că sunt în mod special dezamăgiți de haosul provocat în administrația federală de Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) condus de Elon Musk.

„Am fost cu toții de acord cu ideea unei președinții mai prietenoase cu mediul de afaceri, dar, în closing, întreaga industrie a criptomonedelor și a inteligenței artificiale a fost trasă pe sfoară”, spune un partener al unei firme de investiții de top, implicată teach în administrația Trump. „Oamenii din jurul lui Trump sunt toți niște escroci. Se îmbogățesc pe seama voturilor, banilor și timpului nostru”, acuză el.

Trump a găsit susținători entuziaști în industria tech

Deși industria tech, în ansamblu, rămâne relativ liberală, în special în rândul angajaților de rând, mulți jucători influenți s-au apropiat de Trump în ultimii ani. Printre aceștia se numără firme de capital de risc de renume, precum cea a lui Andreessen Horowitz și „Founders Fund” a lui Peter Thiel.

Miliardari mai cunoscuți publicului larg, precum Mark Zuckerberg și Jeff Bezos, au făcut donații pentru ceremonia de învestire a lui Trump și au avut locuri privilegiate la ceremonia ce a avut loc pe 20 ianuarie. Însă în ultimele săptămâni, pe fondul unor taxe vamale impredictibile, concedierilor masive în guvern și a unei piețe bursiere instabile, unii dintre susținătorii influenți ai lui Trump au început să-și piardă răbdarea și să devină deziluzionați.

Nemulțumirea este resimțită mai ales de fondatorii de startup-uri, mulți dintre ei pregătindu-se pentru o recesiune economică. „Este multă incertitudine acum, iar acest lucru îi face pe oameni anxioși”, spune Sara Mauskopf, fondatoarea Winnie, o platformă de servicii pentru îngrijirea copiilor, susținută de investitori în capital de risc. Mulți fondatori, spune ea, sunt profund îngrijorați dacă „vor putea obține finanțare”.

Alții sunt exasperați de ceea ce consideră a fi manevre necinstite legate de criptomonede. Industria tech are deja o relație tensionată cu sectorul crypto: investitorii au fost arși de falimentul răsunător al platformei de tranzacționare FTX condusă de Sam Bankman-Fried, iar mulți lideri din domeniu consideră criptomonedele drept map Ponzi, fără o valoare funcțională reală, care pătează imaginea industriei tehnologice.

Dacă administrația Biden a adoptat o poziție dură față de sectorul crypto, Trump a îmbrățișat cu entuziasm această comunitate. Cu câteva zile înainte de inaugurare, a lansat $Trump coin, o așa-zisă „memecoin” care a atins rapid o capitalizare de piață de 14,5 miliarde de dolari, înainte de a se prăbuși imediat. În prezent, valoarea sa este de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Mutările privind criptomonedele au nemulțumit inclusiv persoane din sector

Ca președinte, Trump l-a numit pe investitorul în capital de risc David Sacks și un cunoscut podcaster în funcția de „țar al criptomonedelor”, a organizat un summit crypto la Casa Albă, l-a grațiat pe Ross Ulbricht, fondatorul platformei online „Silk Motorway” și erou al comunității crypto, și a semnat un ordin executiv pentru crearea unei rezerve strategice de bitcoin și a unui stoc național al SUA de energetic digitale.

Joe Lonsdale, cofondator al firmei tech Palantir și susținător vocal al lui Trump, a comparat crearea unei rezerve de monede digitale din banii contribuabililor cu un furt.

„Este greșit să-mi fie furați banii pentru țepele progresiste de stânga; este la fel de greșit să fiu taxat pentru schemele crypto ale cryptobros”, a scris el, folosind un termen comun în industrie pentru a desemna persoanele care susțin cu emfază criptomonedele și alte forme de energetic digitale.

Lonsdale a declarat pentru Enterprise Insider ca nu este admisibil ca administrația de la Casa Albă să nominalizeze monede individuale „într-un mod care mișcă piețele și permite unor oameni să le tranzacționeze în avans”. Puterea executivă, spune el, nu ar trebui „să decidă cine câștigă și cine pierde”.

„Toată treaba cu crypto miroase ciudat”, spune și un investitor în capital de risc care finanțează rețele de știri conservatoare. „Atât AI, cât și crypto sunt domenii care necesită un place of residing de competențe tehnice specializate, iar faptul că David Sacks este podcaster nu înseamnă că este calificat în A.I. sau crypto”, adaugă el.

Suspiciuni că apropiații lui Trump trag foloase de pe urma funcțiilor primite

Același investitor, care oferă consultanță administrației Trump, susține că antreprenorii din sectorul crypto profită de apropierea lor de președinte în scopuri personale. De exemplu, Steve Witkoff, un asociat de lungă durată al lui Trump pe care acesta l-a numit emisar special al SUA pentru Orientul Mijlociu și Rusia, ar fi folosit această poziție pentru a încheia afaceri internal most, susține sursa.

Fiul său, Zach Witkoff, este cofondatorul „World Liberty Financial”, platforma bancară crypto care a lansat moneda „memecoin” a lui Trump. La începutul lunii martie, Steve Witkoff a trimis reprezentanți ai comunității crypto în Orientul Mijlociu pentru a promova o altă criptomonedă creată de World Liberty Financial, conform The Wall Boulevard Journal.

„Steve Witkoff sună fiecare guvern suveran și le spune: ‘Trebuie să susțineți această monedă dacă vreți să fiți în relații bune cu Trump’”, afirmă sursa citată de Enterprise Insider. Witkoff nu a răspuns la multiplele cereri de comentarii.

Un antreprenor conservator sugerează că relația dintre Trump și industria tehnologică nu era oricum menită să dureze.

„Oamenii din tech nu înțeleg politicienii, iar politicienii nu înțeleg tehnologia”, spune el. „Parțial, asta se datorează faptului că oamenii din tech nu au cu adevărat o ideologie. Ei operează într-o ordine mondială globalistă. Trump este interesat doar de afaceri pentru The united states”, a rezumat acesta.

Exit mobile version