Ultima Ora

LIVE Alegeri prezidențiale 18 mai 2025 – prezența la vot. S-au deschis secțiile de votare în România / Câți români au votat până la această oră

LIVE Alegeri prezidențiale 18 mai 2025 – prezența la vot. S-au deschis secțiile de votare în România / Câți români au votat până la această oră
Turul II al alegerilor prezidențiale din 2025. Colaj: Ion Mateș / Jurnalu. Foto: Inquam Photos, Profimedia

Turul II al alegerilor prezidențiale din 2025. Colaj: Ion Mateș / Jurnalu. Foto: Inquam Photos, Profimedia

Secțiile de votare s-au deschis duminică în toată țara începând cu ora 07.00. Românii vor putea vota până la ora 21.00, când urnele se vor închide și vom afla primele rezultate exit-poll pentru alegerile prezidențiale 2025. În diaspora se votează deja de două zile, iar cetățenii aflați străinătate mai pot merge la urne până la 21.00, ora României.

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică pentru a-și alege președintele dintre cei doi candidați care s-au calificat în turul doi al alegerilor prezidențiale 2025: George Simion și Nicușor Dan.

  • Informațiile privind votul din diaspora sunt LIVE aici, iar cele mai importante evenimente din ziua scrutinului, LIVE aici

Jurnalu transmite LIVETEXT principalele informații din ziua turului II al alegerilor prezidențiale 2025:

Numărul complete al votanților a depășit un milion, din care aproximativ trei sferturi în diaspora, care votează de vineri, și un sfert în țară.

Până la această oră au votat în țară aproape 213.000 de români, prezența la urne fiind de 1,21%.

Exit-poll alegeri prezidențiale 2025, turul doi: Cine va da primele estimări duminică și câte de genuine au fost la primul tur.

Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025 de duminică au fost acreditate trei institute care pot să facă sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la nivel național, a anunțat Biroul Electoral Central.

Peste 51.000 de mii de români au votat în țară în primele cinci minute de după deschiderea urnelor.

Pe listele permanente sunt înscriși 17.988.218 de alegători.

Cum aflu unde votez

În România sunt deschise duminică 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală sunt organizate 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora votează începând de vineri, 16 mai, în 965 de secții organizate pentru alegerile prezidențiale 2025.

Pentru a afla la ce secție de votare sunt înscriși pentru a vota, oamenii pot accesa registrulelectoral.ro, unde trebuie să introducă CNP-ul pentru a vedea secția de votare unde au fost arondați. 

La alegerile prezidențiale 2025, românii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota la oricare secție de votare. Pentru a găsi cea mai apropiată secție de votare în funcție de locul în care se află, oamenii pot vedea lista tuturor celor aproape 19.000 de secții organizate în România în tabelul de mai jos: 

Pentru alegătorii cu domiciliul în București, este predominant de precizat că cei cu domiciliul într-un sector nu pot vota în alt sector, dar pot vota în afara Bucureștiului, dacă nu se află în Capitală.

Pentru alegerile prezidențiale 2025, calendarul de vot pentru românii din diaspora se întinde pe trei zile. Urnele s-au deschis vineri, 16 mai, și se închid duminică, 18 mai, la 21.00, ora României.

La alegeri prezidențiale 2025, alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59, conform Autorității Electrorale Permanente.

De ce acte ai nevoie ca să votezi la alegerile prezidențiale 2025

La alegeri prezidențiale 2025, alegătorii pot vota cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de către cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *