
Secție de vot din străinătate în turul doi al alegerilor prezidențiale, Murcia, Spania. Foto: MAE / Facebook
Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: Românii din străinătate s-au mobilizat într-un mod fără precedent la acest scrutin, prezența la vot fiind în mai multe verbalize dublă față de primul tur de acum două săptămâni. Votarea se va încheia în diaspora la 21:00, ora României, indiferent de țară.
- Informațiile privind votul din România sunt LIVE aici, iar cele mai importante evenimente din ziua scrutinului, LIVE aici
Toate informațiile privind alegerile prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora, LIVETEXT:
Până duminică, la ora 07.00, au votat 745.846 de români, aproape dublu față de alegerile cu turul doi al scrutinului din 2019. Acum două săptămâni, în primul tur, la aceeași oră, se înregistrau 402.640 voturi.
Așa arată duminică dimineață HARTA prezenței la vot în țările europene:

Cu o oră înainte să se deschidă secțiile din România, prezența în secțiile de străinătate period de 745.457 de votanți, cu peste 85% mai mare decât acum

- Informațiile de sâmbătă, ziua a doua a votului din străinătate la alegerile prezidențiale 2025, turul 2, au fost LIVE aici pe Jurnalu.ro
Diaspora are 965 de secții de votare
Românii cu drept de vot din diaspora s-au prezentat la urne încă de vineri pentru a-l alege pe cel care va conduce ţara în următorii cinci ani, votarea urmând să se încheie duminică la ora 21:00, ora României.
În cele 965 de secţii de votare din diaspora organizate pentru alegerile prezidenţiale din acest an pot vota cetăţenii români care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reşedinţa în afara ţării.
Cele mai multe secţii de votare sunt în Italia şi Malta – 161, Spania – 147, Marea Britanie – 108, Franţa şi Principatul Monaco – 69, Republica Moldova – 64, SUA – 50, Belgia – 29, Ţările de Jos – 23.
Pentru alegerile din acest an, 29 de secţii au fost relocate în localităţi sau zone apropiate, fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanţii comunităţilor de cetăţeni români, fie pentru o mai bună acoperire a comunităţilor din diverse zone, în scopul facilitării accesului acestora la secţiile de votare, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
Alegătorii români din străinătate au putut vota şi prin corespondenţă. Potrivit AEP, 3.139 de români din diaspora au votat los angeles doilea tur de scrutin prin această modalitate.
Alegătorii din străinătate pot vota cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).