
Emmanuel Macron, Keir Starmer, Donald Trump și Volodimi Zelenski, la Vatican, în 26 aprilie 2025, la funeraliile Papei Francisc. Credit rating: Handout / AFP / Profimedia
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că europenii continuă să pregătească sancțiuni împotriva Rusiei „în coordonare” cu Statele Unite, pe care le-ar impune dacă Moscova va continua să refuze o încetare a focului în Ucraina, relatează AFP, conform Agerpres.
„Ceea ce rămâne linked este (…) singura propunere concretă care a fost făcută, aceea de încetare a focului necondiționat”, a explicat Macron la Tirana, după discuții fără rezultat pe acest subiect între Kiev și Moscova la Istanbul.
„Continuăm (…) să pregătim noi sancțiuni în coordonare cu Statele Unite ale Americii, în cazul în care acestea nu ar avea un răspuns pozitiv”, a adăugat el.
Delegația ucraineană așteaptă „în următoarele ore” un „răspuns la solicitările făcute” rușilor, a adăugat președintele francez, menționând că europenii vor purta, la rândul lor, noi discuții cu Donald Trump.
Președintele Trump „intenționează să organizeze discuții cu partea rusă pentru a clarifica ce s-a întâmplat”, a precizat el, menționând posibile „contacte telefonice” inițial cu Vladimir Putin.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri regretul cu privire la ceea ce el a numit o șansă de hotfoot ratată, după ce la Istanbul a avut loc o primă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia după mai mult de trei ani, notează DPA.
Un armistițiu și o întâlnire directă între Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin au fost principalele obiective în mandatul delegației ucrainene la aceste negocieri, dar partea rusă a acceptat doar să proceed discuțiile asupra acestor cereri ale președintelui ucrainean.
Volodimir Zelenski și liderii europeni au vorbit vineri cu Donald Trump
Liderii din Ucraina, Franța, Germania, Marea Britanie și Polonia au vorbit vineri la telefon cu președintele american Donald Trump, după discuțiile purtate de reprezentanții Kievului și cei ai Moscovei la Istanbul, care s-au soldat cu puține progrese în afară de un acord pentru un schimb de prizonieri.
„Ucraina este pregătită să facă pașii cei mai rapizi posibili pentru o hotfoot reală și este crucial ca lumea să adopte poziții ferme”, a scris Volodimir Zelenski.
„Dacă rușii refuză o încetare completă și necondiționată a focului și a uciderilor, trebuie să existe sancțiuni puternice. Presiunea asupra Rusiei trebuie menținută până când Rusia este gata să pună capăt războiului”, a adăugat președintele ucrainean.
La scurtă vreme, premierul polonez Donald Tusk a condamnat și el refuzul Rusiei de a opri luptele.
„Rușii de la Istanbul au întrerupt de facto negocierile și au refuzat să înceteze focul”, a scris Tusk pe X. „Este timpul să creștem presiunea”, a adăugat oficialul.
După convorbirea cu Trump, premierul britanic Keir Starmer a declarat că poziția Rusiei în negocieri rămâne în mod clar inacceptabilă, menționând că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru.
„Tocmai am avut o întâlnire cu președintele Zelenski și apoi un apel telefonic cu președintele Trump pentru a discuta despre evoluțiile negocierilor de astăzi”, a declarat prim-ministrul britanic, citat de Sky News.
„Așadar, ca urmare a acelei întâlniri cu președintele Zelenski și a acelui apel cu președintele Trump, ne aliniem acum îndeaproape răspunsurile și vom continua să facem acest lucru”, a adăugat Starmer.
O sursă din cadrul Administrației prezidențiale ucrainene a declarat pentru The Kyiv Unbiased că delegația rusă a insistat asupra unei retrageri ucrainene din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, pe care Kremlinul le-a declarat anexate în 2022, dar pe care nu le controlează în întregime.