Jurnalu Stiri Noi „Mica recalculare” a pensiilor e tot la stadiul de primire a adeverințelor. Condiția pentru ca documentele să fie luate în seamă
Stiri Noi

„Mica recalculare” a pensiilor e tot la stadiul de primire a adeverințelor. Condiția pentru ca documentele să fie luate în seamă

Pensionarii care au depus documente neluate încă în calcul la stabilirea cuantumului pensiei, cu speranța că acesta va crește, mai au de așteptat. Casele de pensii nu au depășit faza de primire a documentelor în cazul „micii recalculări”.

În opt luni mii de pensionari olteni au depus adeverințe la CJP FOTO: arhiva/Alina Mitran

În opt luni mii de pensionari olteni au depus adeverințe la CJP FOTO: arhiva/Alina Mitran

„Mica recalculare” așteptată de către pensionarii cărora li s-a promis că în viitor se vor valorifica și veniturile cu caracter nepermanent pentru care au plătit contribuții la asigurările sociale de stat nu a trecut, până la acest moment, de stadiul de primire a documentelor la casele județene de pensii.

Speranța valorificării sporurilor nepermanente a venit chiar în noua lege a pensiilor, legea nr. 360/2023, care a intrat integral în vigoare la 1 septembrie 2025. Una dintre noutăți se referă la valorificarea sporurilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat.

Condiția ca pentru aceste venituri lunare să se fi achitat contribuția mai sus-menționată este obligatorie, un amănunt de care pensionarii nu țin totdeauna cont atunci când depun la ghișeu diverse acte, spun reprezentanți din sistem.

Ce venituri se valorifică la determinarea punctajelor lunare

Nu toate sumele încasate în perioada activă pot fi luate în calcul pentru a fi valorificate la determinarea punctajelor lunare, este mențiunea pe care reprezentanții CJP o fac constant. Veniturile care ar putea aduce un plus la pensie, dovedite cu documente, sunt următoarele:

• formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

• premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

• recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

• al treisprezecelea salariu;

• formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;

• sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;

• indemnizațiile de muncă nenormată;

• alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Prin urmare, valorificarea veniturilor lunare realizate (salariu realizat, sporuri pentru orele suplimentare, al treisprezecelea salariu, premii, acord global etc.) se poate efectua doar în baza unei adeverințe care îndeplinește condițiile de valabilitate și legalitate. Adeverințele emise începând cu data de 01.09.2024 trebuie să respecte modelul prevăzut în anexa nr.6 la Legea nr.360/2023 în care să se menționeze că s-a datorat contribuția de asigurări sociale”, precizează reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt.

În cele opt luni de la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, doar în județul Olt au fost depuse aproape 7.000 (6.933) cereri privind recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor lunare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001.

„Mica recalculare” se face însă atât pe baza adeverințelor nou-depuse, cât și pe baza documentelor care există deja în anumite dosare de pensie (în acest caz recalcularea se face din oficiu) și care nu au fost valorificate pentru că nu existau prevederi în legislația anterioară. La CJP Olt au fost inventariate peste 4.500 de dosare de pensie în care există adeverințe privind sporurile nepermanente sau veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, „adeverințe care urmează a fi verificate în vederea îndeplinirii condițiilor de valabilitate și legalitate”, mai spun reprezentanții instituției.

Nu există o dată limită pentru depunerea acestor adeverințe care atestă aceste tipuri de venituri nevalorificate, ci acestea se pot depune oricând, cu mențiunea că drepturile recalculate se vor acorda cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea însoțită de documentele amintite.

Reprezentanții instituției nu pot în schimb să avanseze o dată de la care recalcularea va începe efectiv, întârzierile având mai multe cauze, printre acestea implementarea unor programe informatice specifice, care s-a făcut greoi, acestea nefiind disponibile în totalitate, numărul mare de solicitări venite deodată, acestea necesitând un timp mai îndelungat pentru verificarea și soluționarea fiecărei cereri, dar și faptul că noile modificări legislative impun proceduri suplimentare, care necesită un timp mai mare pentru implementare.

Exit mobile version