Jurnalu Politica Miniștri din Olanda, avizați să-l sfideze pe Viktor Orbán și să participe la marșul LGBT de la Budapesta pe care premierul ungar l-a interzis
Politica

Miniștri din Olanda, avizați să-l sfideze pe Viktor Orbán și să participe la marșul LGBT de la Budapesta pe care premierul ungar l-a interzis

Miniștri din Olanda, avizați să-l sfideze pe Viktor Orbán și să participe la marșul LGBT de la Budapesta pe care premierul ungar l-a interzis

Parlamentul Ţărilor de Jos (Olanda) a aprobat joi cu majoritate o moţiune prin care cere guvernului să trimită miniştri să participe în iunie la Budapesta la „Marşul Mândriei”, interzis de premierul conservator Viktor Orban, şi de asemenea să încurajeze alte guverne din ţările UE să ia parte la acel marş, relatează agenţia EFE și Agerpres.

Legislativul olandez doreşte astfel ca o delegaţie alcătuită din membri ai guvernului să vină pe 28 iunie în capitala ungară pentru a participa la a 30-a ediţie a „Marşului Mândriei”, pe care organizatorii continuă să-l pregătească deşi guvernul lui Orban a interzis evenimentul.

Moţiunea a fost prezentată de partidele olandeze Volt (pro-european) şi VVD (liberali din coaliţia de guvernare), ambele considerând că interzicerea marşului LGBT „este contrară valorilor şi principiilor fundamentale pe care a fost construită Uniunea Europeană, precum libertatea, statul de drept şi democraţia”.

Pe lângă trimiterea unei delegaţii oficiale care să participe la marş, aceeaşi moţiune îndeamnă guvernul olandez să solicite la rândul său şi altor guverne din statele membre ale UE să procedeze la fel.

Deşi guvernul olandez nu a respins încă cererea parlamentului, ministrul apărării, Ruben Brekelmans, a explicat înaintea votului din legislativ că se teme de represalii ale guvernului ungar faţă de organizatorii marşului, iar, dacă Olanda trimite acolo miniştri sau secretari de stat, aceasta ar risca să complice organizarea evenimentului.

„Nu a fost deocamdată solicitată o permisiune oficială pentru marş şi, prin urmare, încă nu există o autorizaţie. Dacă va fi acordată, vom indica dacă participăm şi în ce mod”, a precizat acelaşi ministru.

Pe lângă cele două partide iniţiatoare ale moţiunii, aceasta a mai fost votată de alte două partide ale coaliţiei de guvernare, respectiv formaţiunea creştin-democrată NSC şi partidul fermierilor BBB, dar a fost respinsă de partenerul majoritar al coaliţiei, Partidul Libertăţii (PVV), formaţiunea de extremă dreapta a lui Geert Wilders care a câştigat ultimele alegeri legislative.

Exit mobile version