Sport

Parlamentul a trimis noua Lege a Sportului spre promulgare! Un președinte de Federație se opune: „E neconstituțională! Am 5 argumente”

Parlamentul a trimis noua Lege a Sportului spre promulgare! Un președinte de Federație se opune: „E neconstituțională! Am 5 argumente”

Articol de Daniel Grigore – Publicat sambata, 05 iulie 2025, 12:51 / Actualizat sambata, 05 iulie 2025 16:52

Astăzi, 5 iulie, Parlamentul i-a trimis președintelui României, pentru promulgare, proiectul de lege prin care a adus amendamente noi la Legea Sportului. Președintele Federației Române de Pescuit Sportiv, Ștefan Popescu, care denunță frecvent ceea ce consideră a fi nereguli în sportul românesc, îi va solicita șefului Statului să trimită proiectul de lege la CCR, astfel încât să fie examinată constituționalitatea lui!

Pe 30 iunie, Camera Deputaților a adoptat, cu 152 de voturi pentru, 65 contra și 35 de abțineri, proiectul de lege numărul 193/2025, care presupune modificarea / completarea Legii Educației Fizice și Sportului cu următoarele articole:

art.18, litera b): finanțarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat înființate pe raza unității administrativ-teritoriale, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deținătoare ale certificatului de identitate sportivă, inclusiv ale cluburilor sportive de drept privat constituite din una sau mai multe unități administrativ-teritoriale ori instituții de învățământ superior, cluburi sportive la care unul dintre membrii asociați poate fi chiar unitatea administrativ-teritorială.

art.21, alin. 2*1: Asociați în cadrul structurilor sportive asociații de drept privat pot fi și unitățile administrativ-teritoriale, prin hotărârea autorităților deliberative ale administrației publice locale, precum și instituții de învățământ superior.

art 27: Cluburile sportive de drept privat, fără scop lucrativ, sunt persoane juridice nonprofit, constituie, în condițiile legii, ca structuri mono-sau polisportive. Două sau mai multe unități administrativ-teritoriale și/sau instituții de învățământ superior au dreptul să se asocieze conform art.21 alin.2*1 formând un club sportiv de drept privat, cu personalitate juridică.

„Rușine să vă fie, sunteți disperați!” » Președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, tiradă de acuzații în ședința Parlamentului: „Nu este legea lui Becali!”

LEGEA SPORTULUI

„Rușine să vă fie, sunteți disperați!” » Președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, tiradă de acuzații în ședința Parlamentului: „Nu este legea lui Becali!”

Parlamentul a trimis spre promulgare noua formă a Legii Sportului!

Astăzi, 5 iulie, Parlamentul a trimis oficial proiectul de lege pe masa președintelui Nicușor Dan. Șeful statului are 3 opțiuni:

  • Să promulge legea în maximum 20 de zile de la primire;

  • Să solicite reexaminarea legii în Parlament – poate face asta o singură dată;

  • Să solicite verificarea constituționalității legii. Dacă s-ar întâmpla asta și Curtea Constituțională (CCR) ar confirma-o drept constituțională, președintele se va vedea nevoit să o promulge în maximum 10 zile de la primirea deciziei CCR.

Proiectul de lege inițiat de 30 dintre deputații PSD întâmpină rezistență. Vineri, Monica Iagăr, fostă atletă acum deputată AUR, a transmis că „am sesizat oficial CCR” cu privire la intenția de modificare a Legii Sportului.

Astăzi, Ștefan Popescu, președintele Federației Române de Pescuit Sportiv, îi va solicita președintelui României să trimită legea la CCR, care să-i examineze constituționalitatea.

Președintele de Federație a prezentat mai multe argumente pentru care consideră proiectul de lege a fi „neconstituțional în ansamblu”.

Președintele Federației Române de Pescuit Sportiv sesizează președintele să trimită la CCR proiectul de modificare a Legii Sportului!

Parlamentul a trimis noua Lege a Sportului spre promulgare! Un președinte de federație se opune: „E neconstituțională! Am 5 argumente”

Sesizarea formulată de Federația Română de Pescuit Sportiv prin președintele Ștefan Popescu

„Legea este neconstituțională pentru că reglementează lucruri deja reglementate prin lege organică, legea asta (n.r. – votată de Parlament) fiind lege ordinară. Nu poți modifica o lege organică printr-o lege ordinară!

Doi, se încalcă principiul bicameralismului. Adică forma de la Senat este diferită de forma de la Camera Deputaților și nu s-a făcut mediere între cele două camere, ca să se pună de acord.

Trei, introduc noțiuni care excedează cadrului de reglementare al ordonanței 26/2000, pentru că cluburile sportive de drept privat, fiind înființate în baza ordonanței 26/2000, se supun acesteia, nu legii 69/2000 (n.r. – Legea Educației Fizice și Sportului), care este o lege-cadru, ordinară.

Patru, se încalcă articolul 4 din OG 26/2000, care spune că 3 sau mai multe persoane fizice sau juridice pot înființa o asociație. Aici (n.r. – în forma votată zilele trecute) spune două sau mai multe.

Cinci, se încalcă articolul 96 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, pentru că deciziile nu se iau de autoritatea deliberativă, adică de Consiliu Local, ci prin hotărârea UAT-ului, adică a localității, care are personalitate juridică, cod fiscal și dispune de buget. Or hotărârea UAT-ului nu se poate face decât prin referendum, având în vedere că este implicat bugetul comunității, cu respectarea legii 3/2000 privind referendumul.

Se încearcă eludarea RIL, adică decizia CCR nr. 19/2023, și se încalcă articolul 11 din Constituție, care se referă la prioritatea dreptului internațional în fața dreptului național, respectiv articolul 165 din tratatul de funcționare al Uniunii Europene, pe care România l-a ratificat prin legea 157/2005 și face parte din legislația națională.

Potrivit articolului 148, alin. 2 din Constituție, are prioritate în aplicare în fața legislației naționale. Or în articolul 165 se vorbește despre structuri sportive independente, deci care se finanțează singure. Deci trebuie să fie profitabile, nu branșate la bugetul de stat!”, a explicat Ștefan Popescu în dialog cu GSP.ro.

Parlamentul a trimis noua Lege a Sportului spre promulgare! Un președinte de federație se opune: „E neconstituțională! Am 5 argumente”

Ștefan Popescu, sursă Facebook

Pasajele de lege prin care Ștefan Popescu își susține afirmațiile

Asociația este subiectul de drept privat constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înțelegeri, pun în comun și fără drept de restituire contribuția materială, cunoștințele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activități în interes general, al unor colectivități sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial.

Articolul 4 din Ordonanța nr. 26/2000

Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.

Articolul 11 din Constituția României, alin. 1

Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Articolul 148 din Constituția României, alin. 2

Parlamentul European și Consiliul adoptă acțiuni de încurajare, cu excepția oricărei armonizări a actelor cu putere de lege și a normelor administrative ale statelor membre, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară și după consultarea Comitetului Economic și Social și a Comitetului Regiunilor.

Articolul 165, alin. 4, din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene

Notă: articolul 165 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE) nu menționează și nici nu impune obligativitatea ca structurile sportive să fie independente financiar / să nu beneficieze de fonduri publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *