Clipul în care patronul unui restaurant de pe litoralul Mării Negre își umilește angajații pentru că stau prea mult la toaletă, în loc să muncească în bucătărie, a stârnit revolta multor tineri. Unii spun că în ciuda salariilor atractive, mulți lucrători sezonieri sunt tratați înjositor.

Munca în bucătăriile restaurantelor este adesea plină de stress. Sursa: Freepik.com
Piața muncii abundă în oferte de joburi în servicii pe litoralul românesc. Numeroase hoteluri, restaurante și terase angajează pe timp de vară, iar tinerii fără experiență sunt atrași cu salarii între 3.500 și 6.000 de lei, cazare și alte beneficii.
Litoralul plin de oferte de muncă pentru tineri
Un complex turistic din Costinești promite salarii de până la 6.000 de lei tinerilor pe care îi va angaja pentru sezonul estival, în perioada iunie-septembrie.
„Un minim de experiență reală reprezintă un avantaj pentru stabilirea pachetului salarial, acesta fiind calculat în funcție de implicare, seriozitate, flux de lucru și experiență. Se oferă cazare și masă, contract de muncă pe perioadă nedeterminată, salariu atractiv și bonusuri de performanță. Posturile disponibile sunt: cameristă, ajutor barman, ajutor pizzar, ajutor bucătar și ajutor rotisorist. Se solicită seriozitate și implicare”, anunță reprezentanții complexului.
Patronii unui restaurant din Constanța, aflat pe litoral, oferă salarii de până la 7.500 de lei, angajând tinere pentru posturi de ospătărițe, ajutor de ospătărițe și casiere la linia de autoservire, precum și doi băieți pentru rolul de ajutor bucătar în bucătărie. „Oferim cazare și masă gratuite, bonificații suplimentare față de salariu, iar angajarea se face doar cu contract de muncă. Pentru informații și programări la interviu, puteți suna la orice oră din zi”, transmit angajatorii.
Un restaurant din stațiunea Neptun anunță că angajează personal pentru sezonul estival, oferind salarii atractive, cazare și două mese pe zi.
„Sunt disponibile următoarele posturi: bucătar, cu un salariu de 15.000 de lei, ajutor de bucătar, cu un salariu de 9.000 de lei, pizzar cu experiență, pentru care salariul este de 12.000 de lei, și ospătărițe, cu un salariu de 5.000 de lei”, transmit reprezentanții restaurantului.
Seriozitatea, căutată de angajatori
Un hotel de pe litoral angajează cameriste, cu sau fără experiență, pentru posturi sezoniere sau permanente, promițând venituri de până la 5.000 de lei.
„Sunt acceptate și eleve sau studente. Se oferă transport sau cazare, salariu atractiv și contract de muncă. Se solicită seriozitate”, arată anunțul publicat pe un site de recrutare.
Pentru perioada verii, potrivit unui alt anunț, sunt căutate persoane de încredere și dornice de muncă pentru diverse zone din stațiunea Mamaia: clătitărie, mașină de înghețată și chioșc de cafea (barista).
„Vârsta minimă este de 16 ani, salariul pornește de la 3.500 de lei și poate ajunge la 5.000 de lei, în funcție de postul ocupat, seriozitate și implicare. Pe lângă salariu, oferim bonusuri în funcție de vânzări. Experiența nu este necesară, iar angajarea se face legal, cu contract de muncă. Pentru persoanele serioase, putem oferi cazare”, informează angajatorii.
Alte locuri de muncă sezoniere sunt disponibile pentru cei care vor să lucreze ca șoferi, vânzători de înghețată, barmani, ospătari, personal fast-food, beach boy (lucrător pe plajă), cameriste, recepționere sau menajere. Salariile încep de la 2.600 de lei și pot ajunge până la 12.000 de lei, în funcție de aptitudinile angajaților.
Patronul care i-a revoltat pe români
Pentru unii români, însă, munca în HoReCa pe litoralul românesc s-a dovedit un coșmar încă de la început. Un clip publicat pe rețelele de socializare, cu titlul
„Cum sunt tratați tinerii care merg la muncă în Costinești”, a stârnit un val de reacții negative și i-a pus pe gânduri pe mulți dintre cei care plănuiesc să-și petreacă vacanța muncind și distrându-se pe litoral.
Materialul a fost filmat pe ascuns în bucătăria unui restaurant și arată modul în care un bărbat vorbește cu angajații săi: îi înjură repetat și îi ceartă, acuzându-i că nu și-au făcut treaba.
„Tu te duci la WC și stai zece minute, aici se taie ardei de o oră. Ai plecat la WC și ai stat zece minute, mai devreme nu puteai să stai aici? Păi, dă-te-n… Și dacă a venit Marian, tu stai cu el la masă? Marian e bucătarul șef, mă. Tu trebuie să faci ce spun eu, dacă vrei. Dacă nu, ne despărțim”, îi transmite patronul unui angajat, printre insulte.
Clipul a fost comentat intens pe un grup dedicat tinerilor din „Generația Z” (tineri născuți după 1997) pe platforma Reddit.
Românii, revoltați de atitudinea patronului
Un tânăr susține că așa sunt tratați tinerii în HoReCa nu doar în Costinești, ci și în alte locuri din România. Acesta povestește că a muncit timp de șase ani într-un restaurant ca pizzar, ajutor de bucătar, ospătar și spălător de vase.
„Am lucrat în Cluj-Napoca, la 20 de ani, tot în domeniul ăsta, și se vorbea la fel. Sunt joburi pe care n-ar trebui să le accepte nimeni, mai bine mături strada!”, scrie el.
Alt utilizator spune că munca pe litoral este chiar mai grea decât în salubritate:
„Chiar mă uitam la un măturător în ultima vreme: omul se plimbă, râde, glumește cu lumea pe stradă – jobul ăla e cu mult peste ce fac cei din HoReCa. Dă cu mătura cinci minute pe oră, restul fumează, stă pe TikTok și se plimbă strategic cu ghena prin aceeași zonă, unde știe că nu-l verifică nimeni. Culmea, nici nu prea are ce să măture acolo! Și ia 3.000 de lei, cu bonuri de masă”, povestește tânărul.

Terase pe litoral. Foto: Freepik.com
Un alt tânăr scrie că acest tip de patron este, din păcate, o prezență obișnuită în antreprenoriatul românesc, cu firme mereu „pe avarie” în acte, investiții minime și salarii mici, dar care afișează un stil de viață opulent.
„Astfel de afaceri nu ar trebui să existe pe piață. Din păcate, în HoReCa la noi predomină oportunismul, aparențele și abuzurile”, adaugă el.
Altcineva este de părere că HoReCa este un domeniu care îi stoarce de energie pe tineri. „Pe lângă asta, ești tratat ca ultimul om atât de șefi, cât și de societate”, spune tânărul.
Un alt român susține că, din cauza unor astfel de patroni, evită tot ce înseamnă turism de masă.
„Așa era de obicei (nu peste tot, nu vreau să generalizez). Am lucrat la mare când eram în facultate și, din păcate, așa vorbeau mulți patroni și chiar unii clienți. Dacă aveai ceva de comentat, riscai să fii dat afară de la cazare, pentru că mereu erau alți zece care așteptau să-ți ia locul”, afirmă el.
Un alt tânăr afirmă că, dacă ar fi fost în locul angajatului, i-ar fi fost greu să nu reacționeze la un astfel de tratament, mai ales după o zi obositoare de muncă.
„E de neînțeles cum poți să-ți tratezi angajații ca pe niște sclavi. E revoltător să vezi cât de puțin sunt plătiți tinerii pentru multă muncă și, în plus, să fie tratați cu lipsă de respect. Toți cei care spun că tinerii nu vor să muncească ar trebui să înțeleagă în ce condiții muncesc, de fapt, și cât de greu este să suporți un astfel de tratament”, crede el.
Munca sezonieră poate fi dificilă și stresantă
„Nu înțeleg de ce un astfel de comportament este considerat normal. Dacă ești angajat la ei, au impresia că le aparții și profită de faptul că mulți nu pleacă și acceptă condițiile impuse și atitudinea lor nepotrivită. Și eu observ astfel de comportamente, însă nu poți interveni, pentru că nu se rezolvă nimic – tot ce poți face este să pleci și să trăiești cu frica faptului că vei da din nou peste un alt șef care atât îl duce cărăbușul”, scrie altcineva.

Munca în bucătărie necesită nervi tari. Foto Freepik.com
„Altul care se crede stăpân peste sclavi”, concluzionează un alt utilizator.
Unii români au povestit ce înseamnă să începi primul job într-un astfel de loc, sfătuindu-i pe ceilalți să nu se grăbească să accepte o astfel de experiență dacă nu au cu adevărat nevoie de bani. HoReCa pe litoralul românesc este total diferită față de un restaurant cu adevărat decent. „Este orice, dar nu e distracție”, scrie o tânără.
„Munca este, practic, sclavie: o să lucrezi peste 14 ore pe zi și probabil o să-ți împarți camera cu încă opt colegi cu obiceiuri îndoielnice. Probabil o să ai „șansa” de a face atât construcții, cât și ospătărie cât timp lucrezi acolo. Timp să te bucuri de mare… nu ai, cum am zis mai sus, peste 14 ore de muncă pe zi”, crede altcineva.