Aproximativ 1.200 de demonstrații sunt planificate sâmbătă în SUA, în ceea ce organizatorii se așteaptă să fie cea mai mare zi de protest împotriva președintelui Donald Trump și a aliatului său miliardar Elon Musk, de când au lansat un efort rapid pentru a revizui guvernul și a extinde autoritatea prezidențială.
Mii de oameni se îndreaptă spre centrul orașului Washington în timp ce protestele. Organizatorii au declarat pentru Reuters că se așteaptă la peste 20.000 de participanți la manifestația de pe National Mall, scrie Reuters.
Protestele din SUA oferă o oportunitate opozanților lui Trump să-și exprime în masă nemulțumirea față de seria de ordine executive emise de acesta. Potrivit site-ului evenimentului, aproximativ 150 de grupuri activiste s-au înscris pentru a participa. Sunt planificate proteste în toate cele 50 de state americane, precum și în Canada și Mexic.
Protestatarii s-au adunat de-a lungul bulevardului aglomerat Connecticut Avenue din Washington, D.C., așteptând autobuzele care urmau să îi ducă în centrul orașului. Ei purtau pancarte cu sloganuri precum „Fără regi în SUA” și „Deportați-l pe Musk”.
Terry Klein, un om de știință biomedical pensionat din Princeton, New Jersey, se număra printre sutele de persoane adunate devreme în fața scenei de sub Monumentul Washington.
„De la imigrație la chestia cu DOGE, la tarifele din această săptămână, la educație. Vreau să spun, întreaga noastră țară este atacată, toate instituțiile noastre, toate lucrurile care fac America ceea ce este”, a zis ea.
David Madden, un veteran al armatei în vârstă de 75 de ani și avocat pensionat, a declarat că a zburat din Dayton, Ohio, pentru a protesta împotriva „nedreptății care domină această țară, a instituțiilor care sunt furate de la poporul american, a confuziei din instanțe, a faptului că avem o populație care, cred eu, este în esență rasistă.”
Cu binecuvântarea lui Trump, echipa Departamentului pentru Eficiența Guvernului condusă de Musk a făcut curățenie în structura guvernamentală a SUA, eliminând peste 200.000 de locuri de muncă dintr-un total de 2,3 milioane de angajați federali. Uneori, acest efort a fost haotic și a necesitat readucerea unor specialiști esențiali.
Trump a revenit la putere pe 20 ianuarie cu un val de ordine executive și alte măsuri despre care criticii spun că reflectă o agendă descrisă de Project 2025, o inițiativă politică profund conservatoare care urmărește restructurarea guvernului și consolidarea autorității prezidențiale. Susținătorii săi au aplaudat îndrăzneala lui Trump, considerând-o necesară pentru a perturba interesele liberale adânc înrădăcinate.
Cu câteva ore înainte ca protestele să înceapă în Statele Unite, sute de americani anti-Trump care trăiesc în Europa s-au adunat la Berlin, Frankfurt, Paris și Londra pentru a-și exprima opoziția față de transformările radicale aduse de Trump politicilor interne și externe ale SUA.
Aproximativ 200 de persoane, majoritatea americani, s-au adunat în Place de la République din Paris, ascultând discursuri și fluturând bannere cu mesaje precum „Rezistă tiranului”, „Statul de drept”, „Feministe pentru libertate, nu fascism” și „Salvați democrația”.
„Trebuie să fim solidari cu toate protestele care au loc astăzi în mii de orașe din SUA,” a spus Timothy Kautz, purtător de cuvânt al Democrats Abroad, în Frankfurt. Protestatarul Jose Sanchez a declarat că Trump este un escroc care distruge democrația americană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți ZiarInfo și pe Google News