Românii ar putea răsufla ușurați. Ministerul Energiei caută soluții pentru a putea continua plafonarea prețurilor la energie și după data de 31 martie 2025, atunci când expiră ordonanța care limitează aceste tarife.
Plafonarea prețurilor la energie ar putea fi prelungită începând cu 1 aprilie, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Această măsură vine în contextul regional actual, marcat de sprijinul acordat Republicii Moldova și de creșterea semnificativă a prețului gazelor pe piața europeană, după stoparea tranzitului de gaz rusesc către Uniunea Europeană.
„În contextul regional în care este România astăzi, cu sprijinul pe care-l acordăm fraților noștri de peste Prut, în contextul în care prețul la gaz a crescut semnificativ chiar pe piața europeană după stoparea tranzitului de gaz rusesc către Uniunea Europeană, în acest context de stabilitate, punctul meu de vedere este că pentru o perioadă limitată de timp, între 3 și 6 luni, este înțelept să continuăm această schemă. Nu doar că ea asigură unul dintre cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană, atât la gaz cât și la energie electrică, dar asigură și o predictibilitate de la o lună la alta și pentru gospodării și pentru agenții economici. În această perioadă mai avem un lucru de făcut și anume să asigurăm o lichiditate cât mai bună pe piață, deci să-i încurajăm pe producători să vândă și pe furnizori să cumpere, astfel încât să nu existe o trecere bruscă la o piață dereglementată, ci să existe o trecere etapizată, predictibilă, iar evoluțiile prețurilor să fie cât mai bune,” a declarat ministrul Burduja la Antena 3.
Cât plătesc românii pentru gaze și curent, înainte de expirarea plafonării
În prezent, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici din România este plafonat, conform legislației în vigoare, după cum urmează:
Pentru un consum lunar de până la 100 kWh inclusiv, prețul este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus.
Pentru un consum lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh, prețul este de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus.
Pentru un consum lunar care depășește 255 kWh, primii 255 kWh sunt facturați la 0,80 lei/kWh, iar diferența la 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.
Aceste plafoane sunt valabile până la 31 martie 2025, conform Ordonanței de Urgență nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare.
În ceea ce privește gazele naturale, prețul pentru consumatorii casnici este plafonat la maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, până la aceeași dată. Aceasta înseamnă că, în funcție de puterea calorifică a gazului, prețul unui metru cub de gaz poate varia, dar se situează în jurul valorii de 3,27 lei/mc.
Din 2027 România va începe exploatarea din Neptun Deep
Pe lângă măsurile de plafonare, România își consolidează securitatea energetică prin proiecte strategice. Unul dintre cele mai importante este exploatarea perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră. Se estimează că producția de gaze naturale din acest perimetru va începe în anul 2027, cu o producție anuală de aproximativ 8 miliarde de metri cubi. Această cantitate ar putea acoperi integral consumul intern al României, oferind astfel o independență energetică semnificativă și posibilitatea de a exporta surplusul către alte țări europene.
Exploarea a fost contestată de organizații de mediu, care însă au pierdut în instanță. Greenpeace chiar a fost obligată să plătescă despăgubiri de 30 000 de euro României după încercările repetate de a opri exploatarea gazelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți ZiarInfo și pe Google News