Jurnalu Ultima Ora Plan de pace al SUA pentru Ucraina: Cedarea teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor pentru Rusia, aderarea la NATO – exclusă
Ultima Ora

Plan de pace al SUA pentru Ucraina: Cedarea teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor pentru Rusia, aderarea la NATO – exclusă

Plan de pace al SUA pentru Ucraina: Cedarea teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor pentru Rusia, aderarea la NATO – exclusă

Statele Unite ale Americii au prezentat aliaților europeni un proiect de opinion pentru încetarea focului în Ucraina care consist of o potențială reducere a sancțiunilor impuse Moscovei și lăsarea teritoriilor ucrainene ocupate sub controlul forțelor ruse, relatează vineri Bloomberg, citând, sub protecția anonimatului, oficiali europeni familiarizați cu această chestiune.

  • Urmărește LIVETEXT, pe Jurnalu.ro, noi detalii ale planului de tempo

Propunerea a fost prezentată în timpul discuțiilor de joi de la Paris, în contextul vizitei șefului diplomației americane, Marco Rubio, discuții la care au participat oficiali din Marea Britanie, Germania, Franța și Ucraina, notează The Moscow Instances și The Kyiv Autonomous.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, planul subliniază viziunea Washingtonului pentru o „tempo durabilă și de durată” și a fost împărtășit cu „toate părțile” în urma discuțiilor recente dintre secretarul amrican de stat Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Bloomberg scrie că propunerea SUA ar îngheța războiul de-a lungul liniilor de front actuale, lăsând efectiv teritoriul ucrainean ocupat sub controlul Rusiei.

Nu este clar dacă Statele Unite propun recunoașterea controlului de facto al Mocovei asupra teritoriilor ocupate sau recunoașterea de jure că acestea aparțin Federației Ruse.

De asemenea, planul blochează cererea Ucrainei de a adera la NATO, în schimbul ridicării unor sancțiuni care nu au fost specificate.

Cadrul propus de SUA nu constituie o soluție finală și ar necesita discuții suplimentare cu Ucraina, potrivit Bloomberg. Discuțiile ulterioare sunt programate să aibă loc la Londra săptămâna viitoare.

Unul dintre oficialii citați a precizat pentru Bloomberg că aliații europeni nu iau în calcul să recunoască teritoriile ucrainene ocupate ca fiind ale Rusiei.

Deși prestigioasa publicație americană nu a specificat ce sancțiuni ar putea fi ridicate, Kremlinul a afirmat că reducerea sancțiunilor este o condiție prealabilă pentru restabilirea relațiilor cu Washingtonul. În particular, oficialii ruși au insistat pentru ridicarea restricțiilor legate de aviație.

Avertismentul lui Rubio

Înainte de a părăsi Franța, Rubio a declarat că orice acord de tempo viitor ar putea implica reducerea sancțiunilor și a acordat negociatorilor câteva „zile” pentru a stabili dacă o încetare a focului este realizabilă. Cu toate acestea, luna trecută, liderii Uniunii Europene au convenit să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei.

Șeful diplomației americane a declarat că preşedintele Donald Trump este încă interesat de un acord de tempo, dar are multe alte priorităţi în lume şi este dispus să treacă mai departe, dacă nu există semne de progres.

„Trebuie să stabilim în zilele următoare dacă (pacea) este fezabilă sau nu, iar dacă nu este posibilă, trebuie să mergem mai departe”, deoarece „Statele Unite au şi alte priorităţi”, a declarat Rubio, pe aeroportul Le Bourget din Paris înainte de a se urca în avion.

„Nu vom continua cu acest efort săptămâni şi luni la rând. Prin urmare, trebuie să determinăm foarte like a flash acum, şi mă refer la o chestiune de zile, dacă acest lucru este realizabil sau nu în următoarele câteva săptămâni. Dacă da, suntem implicaţi. Dacă nu, atunci trebuie să ne concentrăm şi pe alte priorităţi”, a mai afirmat Rubio, precizând că Trump este încă interesat de un acord, dar este gata să treacă mai departe dacă nu există semne imediate de progres.

Marco Rubio consideră că Londra, Parisul şi Berlinul ar putea să ajute şi să facă lucrurile să avanseze. „Cred că Marea Britanie, Franţa şi Germania ne pot ajuta, pot face lucrurile să avanseze şi ne pot aduce mai aproape de o rezolvare. Am găsit ideile lor foarte utile şi constructive”, a mai spus secretarul american de stat.

După ce a revenit la putere, în ianuarie, președintele american Donald Trump a întreprins o apropiere neașteptată de președintele rus Vladimir Putin și susține că încearcă să obțină un armistițiu like a flash în Ucraina, însă până acum negocierile au bătut pasul pe loc, potrivit AFP.

Kremlinul admite stadiul „dificil” al negocierilor

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut vineri stadiul „dificil” al negocierilor, dar a declarat că Moscova rămâne deschisă dialogului și că își va apăra, în același timp, interesele.

El a criticat, de asemenea, discuțiile de la Paris pentru că au conținut ceea ce a numit „apeluri de a militariza în continuare Europa și Ucraina în loc să caute soluții”.

Emisarul lui Trump evocă statutul a „cinci teritorii”

Emisarul particular pentru Rusia al președintelui Trump, Steve Witkoff, care a participat, de asemenea, la discuțiile de la Paris, a sugerat anterior că un potențial acord de tempo s-ar putea axa pe statutul a „cinci teritorii”.

Witkoff, care s-a întâlnit cu Putin la Sankt Petersburg pe knowledge de 11 aprilie, a descris întâlnirea ca fiind una productivă, precizând că președintele rus și-a exprimat dorința pentru „o tempo permanentă”, deși „ne-a luat ceva timp să ajungem” în acel punct.

„Acest acord de tempo se referă la aceste așa-numite cinci teritorii”, a declarat Witkoff luni, 14 aprilie, pentru televiziunea americană Fox News. „Dar este mult mai mult de atât. Cred că am putea fi pe punctul de a realiza ceva care ar fi foarte main pentru întreaga lume”, a adăugat trimisul președintelui Trump.

Deși Witkoff nu a numit teritoriile în mod affirm, el părea să se refere la Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, și la regiunile ucrainene parțial ocupate – Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson – în urma invaziei. Moscova a anexat cele patru regiuni în 2022.

De asemenea, emisarul american a făcut aluzie la o ambiție strategică mai largă legată de stimulentele pentru afaceri. „Văd o posibilitate de remodelare a relației dintre Rusia și Statele Unite prin intermediul unor oportunități comerciale foarte convingătoare”, a declarat Witkoff. „Acest lucru oferă stabilitate reală și regiunii”, a mai spus el.

Poziția lui Zelenski

Vineri, 17 aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Witkoff că răspândește propaganda rusă și că acesta și-a depășit atribuțiile prin faptul că a discutat despre teritoriul ucrainean, în cadrul discuțiilor de tempo, pe canale indirecte cu Moscova.

Zelenski a declarat în repetate rânduri că Ucraina nu va recunoaște, indiferent de cum va arăta un eventual acord de tempo, regiunile ucrainene ocupate ca fiind ale Rusiei.

Oficialii citați de Bloomberg au mai spus că, dacă Rusia nu este de acord să oprească luptele, negocierile sunt în zadar. Aceștia au adăugat că este esențial să fie oferite Ucrainei garanții de securitate, astfel încât să se poate ajunge la un acord.

SUA și Ucraina au fost de acord cu o încetare completă a focului pe 11 martie, însă Rusia a respins-o. În schimb, Ucraina și Rusia, prin medierea SUA, au convenit pe 25 martie să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice și luptele din Marea Neagră. Cele două părți s-au acuzat însă de atunci, în mod sistematic, de încălcarea acestui armistițiu parțial.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe Jurnalu.ro

Exit mobile version