Paul Georgescu (47 de ani) e un titan în înotul mondial. Fostul poloist de la Steaua își testează limitele și înoată în ape deschise și ape înghețate, iar în viața de zi cu zi e profesor de sport la o școală importantă din București. Paul Georgescu e fiul fostului mare antrenor de polo Eugen Georgescu, tehnician care a lansat mulți jucători de valoare ai României.
În emisiunea Poveștile Sport.ro, Paul Georgescu a vorbit despre marea încercare din 2024 – proiectul Oceans Seven, o adevărată piatră de încercare pentru toți sportivii din natație care acceptă provocări uriașe, într-un ‘mediu’ de înot dificil.
Oceans Seven este un proiect al WOWSA iniţiat în anul 2008 şi constă în traversarea a şapte canale sau strâmtori din diverse zone ale lumii, înotul în aceste arii fiind considerat periculos din cauza curenţilor din apele respective.
Costuri de mii de euro doar pentru închirierea bărcilor de ghidaj
„Am început în 2016, când orice barcă închiriată în Canalul Mânecii era minimum trei mii de lire.
În Hawaii, pe lângă trei mii de dolari, mai trebuia să plătești cu o mie de dolari fiecare caiacist: erau doi, care făceau cu schimbul. În Hawaii e mai periculos cu rechinii și cu toate vietățile. Acolo, traversezi noaptea. Barca însoțitoare are un singur beculeț aprins și ea merge în față, nu în lateral.
Caiaciștii din lateral se asigură, pe cât posibil, că nu va avea loc un atac al rechinilor și că vei avea la dispoziție resurse pentru alimentare,” a punctat Paul Georgescu, în exclusivitate pentru SPORT.RO.
Cum se face alimentarea înotătorilor în ape deschise
„Alimentarea se face fără să atingi caiacul sau barca. Dacă vrei ceva lichid, se aruncă un bidon legat cu o sfoară, iar pentru ceva solid se întinde un băț telescopic care are în capăt o găletușă în care se pun banane, geluri sau ce vrei tu.
Nici măcar acea găletușă nu ai voie să o atingi intenționat, să te ții de ea. Poți doar să întinzi mâna, să iei și să mănânci.
Timpul de alimentare trebuie să fie foarte scurt, din cauza curenților. Cu cât stai mai mult, cu atât te îndepărtează de la traiectorie și trebuie să înoți mult mai mult. Direcția ți-o dau barca și caiacul.
Eu, în Canalul Mânecii, am avut o reticență față de geluri: am vomat foarte mult. Alimentația mea e mai mult sub formă lichidă și are avantajul că durează mai puțin,” a completat Paul Georgescu, în emisiunea Poveștile Sport.ro.